Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу
№ 4(12) (2023)
Шығарылымды жүктеу PDF (Russian)

АВТОМАТТАНДЫРУ ЖӘНЕ АҚПАРАТТЫҚ ТЕХНОЛОГИЯЛАР (ТҮПНҰСҚА МАҚАЛА)

5-13 344
Аннотация

Жоғары мамандандырылған медициналық кадрлардың тапшылығы және шалғай аудандарда сапалы медициналық көмекке қолжетімділіктің шектелуі сияқты денсаулық сақтау саласындағы заманауи сын-қатерлер жағдайында инновациялық шешімдерге қажеттілік шұғыл түрде туындайды. Бұл мақала Қазақстан Республикасында жүргізілген "үйде Диагностика" пилоттық жобасының нәтижелеріне негізделген. Жоба ағзаның дыбыстарын жазуға, отоскопия, импульстік оксиметрия жасауға және пациенттер мен дәрігерлер арасындағы тиімді байланысты қамтамасыз етуге арналған интеграцияланған бағдарламалық-аппараттық кешенді әзірлеуді және енгізуді қамтиды. Мақалада медициналық деректерді талдау және диагноздарды қалыптастыру үшін жасанды интеллект және машиналық оқыту технологияларын қолдануға ерекше назар аударылады. Зерттеу сонымен қатар байланыс хаттамаларын, деректерді өңдеу әдістерін қолдануды қоса алғанда, маңызды технологиялық аспектілерді қарастырады және медициналық ақпараттың қауіпсіздігі мен құпиялылығын қамтамасыз етуге бағытталған шараларды қарастырады. Жобаның нәтижелері мамандандырылған дәрігерлер жұмысының тиімділігін арттыруда және медициналық қызметтердің қолжетімділігін жақсартуда, әсіресе аз қамтылған және қол жеткізу қиын өңірлерде телемедициналық технологиялардың елеулі әлеуетін көрсетеді. Мақала медицинада ақпараттық технологияларды қолданудың жаңа перспективаларын ашады және денсаулық сақтау сапасын жақсартуға ықпал етеді. 

14-17 199
Аннотация

Бұл мақалада Qt framework көмегімен жұмыс үстелі қосымшаларында Сандық геоақпараттық жүйелер (ГАЖ) модельдерін енгізу қарастырылады. Бұл әртүрлі салалардағы ГАЖ технологияларының маңыздылығын және кеңістіктік деректерді тиімді өңдеуге қабілетті қуатты жұмыс үстелі қолданбаларының қажеттілігін көрсетеді. Qt негізіндегі қолданбаларға ГАЖ үлгілерін біріктіру деректерді тиімді басқару, кеңістіктік талдау және ыңғайлы интерфейстер сияқты бірқатар артықшылықтарды ұсынады. Мақалада бірнеше операциялық жүйелерде ГАЖ қолдайтын қосымшаларды орналастыруға мүмкіндік беретін Qt framework платформасының кросс-платформалық үйлесімділігі көрсетілген. Қорытындылай келе, Qt framework көмегімен жасалған жұмыс үстелі қолданбаларына цифрлық ГАЖ үлгілерін енгізу әзірлеушілерге де, пайдаланушыларға да айтарлықтай артықшылықтар беретінін атап өткен жөн. Бұл пайдаланушыларға геокеңістіктік деректерге қол жеткізуге, оларды талдауға және визуализациялауға мүмкіндік береді, осылайша шешім қабылдау процестерін жақсартады. ГАЖ және Qt мүмкіндіктерінің үйлесімі әзірлеушілерге кеңістіктік деректерді басқару және талдау құралдарына өсіп келе жатқан сұранысты қанағаттандыру үшін сенімді және қолдануға ыңғайлы қосымшалар жасауға мүмкіндік береді. Пайдаланылған дереккөздердің тізіміне ресми Qt және Esri веб-сайттарына сілтемелер, сондай-ақ ArcGIS көмегімен интеграцияға, ГАЖ-ға және шуды көрсетуге қатысты тиісті басылымдар кіреді. 

18-25 251
Аннотация

Ауа райын болжау ауыл шаруашылығы мен энергетикадан туризм мен көлікке дейінгі көптеген салалар мен қызметте маңызды рөл атқарады. Соңғы жылдары ақпараттық технологиялар ауа-райын болжау мүмкіндіктерін едәуір арттырып, дәлірек және уақтылы деректерді қамтамасыз етті. Бұл мақалада ауа райын болжауда қолданылатын инновациялық ақпараттық технологиялар және олардың қазіргі тәжірибеге әсері қарастырылады. Ол метеорологиялық деректердің үлкен көлемін басқару үшін бұлтты есептеулерді және деректер қоймасын пайдалануды ерекшелейді, дәлірек болжау модельдерін жасауға мүмкіндік береді. Сонымен қатар, мақалада әртүрлі көздерден ауа райы деректерін жинауды жеңілдететін және нақты уақытта локализацияланған ауа райы болжамын жеңілдететін заттар Интернеті (IoT) мен сенсорлық желілердің интеграциясы талқыланады. Жасанды интеллект (AI) және машиналық оқыту әдістері де олардың үлкен деректер жиынын талдау, үлгілерді анықтау және болжау дәлдігін жақсарту қабілетіне тексерілуде. Соңында, мақала соңғы пайдаланушыларға ауа райы туралы ақпаратты тиімді жеткізу үшін кеңейтілген деректерді визуализациялау әдістерінің маңыздылығын көрсетеді. Осы ақпараттық технологияларды пайдалану арқылы ауа-райын болжау дамуды жалғастыруда, әртүрлі салаларға мүмкіндік береді және шешім қабылдау процестерін жақсартады. 

25-30 260
Аннотация

Бұл мақалада жасанды интеллект (AI) және машиналық оқыту (ML) кәсіпорындардың деректерді пайдалану тәсілдерін қалай өзгертетіні қарастырылады. Деректер өте маңызды әлемде көптеген компаниялар өз деректерін тиімді пайдалану үшін жасанды интеллект пен ML пайдаланады. Бұл зерттеу жасанды интеллект пен ML бизнесаналитикада (BI) қалай қолданылатынын қарастырады, ол компанияларға ақылға қонымды шешім қабылдауға көмектесетін деректерді жинау және талдаудан тұрады. Алдымен біз BI-мен жұмыс істеудің ескі әдісін және оның бүгінгі күні бізде бар деректердің үлкен көлемін қалай жеңе алмайтынын қарастырамыз. Содан кейін біз бұл мәселені шешу үшін жасанды интеллект пен ML қалай қолданылатынын көреміз. Бұл технологиялар деректерді автоматты түрде өңдеуге, болашақ тенденцияларды болжауға және үлкен деректер массивтерінде маңызды ақпаратты табуға көмектеседі. Біз сондай-ақ жасанды интеллект пен ML компанияларға жақсы шешім қабылдауға қалай көмектесетінін көру үшін әртүрлі салалардағы кейбір нақты мысалдарды қарастырамыз. Бұл мысалдар компаниялардың BI-де жасанды интеллект пен ML көмегімен дәлірек деректерді қалай алуға, тезірек шешім қабылдауға және жағдайды жақсы болжауға болатындығын көрсетеді. Біз сондай-ақ жасанды интеллект пен ML-ді BI-де пайдалану кезінде ойлануымыз керек кейбір мәселелер мен нәрселер туралы айтып отырмыз, мысалы, осы технологияларды жауапкершілікпен және әділ қолданғанымызға көз жеткізу. Қорытындылай келе, бұл зерттеу жасанды интеллект пен ML тек құрал емес екенін көрсетеді, олар біздің BI - мен жұмыс істеу тәсілімізді өзгертеді. Осы технологияларды пайдалана отырып, компаниялар өз деректерін жақсырақ талдай алады, бәсекеге қабілетті болып қала алады және бизнес аналитикасын келесі деңгейге көтере алады. 

31-39 331
Аннотация

Орындалған мақалада бүгінде ақпараттық жүйелер аясында белсенді түрде қолданылып жүрген «автоматтандырылған жүйе және оның қауіпсіздігі» мәселесі жөнінде сөз қозғалады.

Автоматтандырылған жүйелер қандай салаларда қолданылады, қауіпсіздік тұрғысынан беріктілігі және қорғаныс жағдайын талдау мәселесі шешіледі. Автоматтандырылған жүйелер қазіргі әлемде үлкен маңызға ие, өйткені олар күнделікті әртүрлі тапсырмаларды орындауды, деректер мен процестерді басқаруды айтарлықтай жеңілдетеді және жеделдетеді. Автоматтандырылған жүйелердің өзектілігі тиімділік және өнімділік, деректер сапасын жақсарту, масштабтау, аналитиканы дамыту сынды факторларға байланысты. Алайда, автоматтандырудың өсуімен деректер қауіпсіздігі мен құпиялылық саласындағы тәуекел де арта түсетінін түсіну маңызды. Автоматтандырылған жүйелер кибершабуылдардың нысанасына айналады және деректердің құпиялылығына, тұтастығына және қол жетімділігіне қауіп төндіруі мүмкін. Осылайша, автоматтандырылған жүйелердің қауіпсіздігі негізгі мәселелердің бірі болып қала бермек. Яғни, тиісті қауіпсіздік шараларының болмауы деректердің жоғалуына, құпиялылықтың бұзылуына және қаржылық шығындарға әкелуі мүмкін.

Сондықтан ұйымдар қол жетімділікті бақылау, шифрлау, инциденттерді анықтау тетіктерін енгізу және қызметкерлерді қауіпсіздік ережелеріне үйрету арқылы өздерінің атом электр станцияларын қорғауға және бақылауға белсенді түрде инвестиция салуы қажет. 

39-46 182
Аннотация

Бұл мақалада гибридті криптография әдістеріне негізделген файлдарды қауіпсіз сақтауға арналған ақпараттық технологияның дамуы зерттеледі. Ол цифрлық дәуірде файлдарды қауіпсіз сақтаудың маңыздылығын көрсетеді және деректер қауіпсіздігін жақсарту шешімі ретінде гибридті криптографияны ұсынады. Мақаланың мақсаты файлдарды қауіпсіз сақтау үшін гибридті криптографияның артықшылықтары мен жетістіктері туралы жан-жақты түсінік беру.

Мақалада симметриялы және асимметриялық шифрлау алгоритмдерінің арасындағы айырмашылықтар талқыланады және гибридті криптография екеуінің тіркесімі ретінде енгізіледі. Ол гибридті криптографияның артықшылықтарын қарастырады, оның сенімді қауіпсіздік пен деректерді тиімді қорғауды қамтамасыз ету қабілетін көрсетеді. Гибридті криптографияны тыныштықта шифрлау және тасымалдау кезінде шифрлау кезінде қолдану қарастырылады, оның сақталған деректерді қорғаудағы және деректерді қауіпсіз беруді қамтамасыз етудегі рөлі атап өтіледі.

Сонымен қатар, мақалада гибридті криптография ұсынатын аутентификация, тұтастық және сенімділік функциялары қарастырылады. Онда кілттерді басқарудың маңыздылығы және оның файлдарды қауіпсіз сақтауға әсері талқыланады. 

46-52 196
Аннотация

Cobalt Strike-бұл кибершабуылдарда кеңінен қолданылатын танымал коммерциялық енуді тексеру құралы. Бұл құжатта Cobalt Strike және оның кибершабуылдарда қолданылуы, оның ішінде оны қолданумен байланысты тактика, әдістер мен тенденцияларды талдау туралы шолу берілген. Cobalt Strike және оның кибершабуылдарда қолданылуы туралы академиялық зерттеулердің деректері, салалық есептер мен жаңалықтар мақалалары, сондай-ақ Cobalt Strike көмегімен нақты шабуылдардың жағдайлық зерттеулері туралы әдебиеттерге шолу және талдау жүргізілді. Бұл зерттеу Cobalt Strike әртүрлі шабуылдарда қолданылған жағдайларға негізделген: ransomware шабуылдары, тыңшылық науқандар және күрделі тұрақты қауіптер. Cobalt Strike қолданатын зиянкестер қаржылық пайда, саяси тыңшылық және кибер соғыс сияқты бірқатар факторларға өте талғампаз және ынталы. Бұл құралдың икемділігі мен бейімделгіштігі оны кибершабуылдардан қорғанғысы келетін ұйымдар үшін үлкен қауіпке айналдырады. Біздің зерттеуіміз негізгі ерекшеліктерді бөліп көрсетеді және cobalt Strike логикалық құрылымын егжей-тегжейлі түсіндіреді. 

ИНЖЕНЕРИЯДАҒЫ, ТЕХНИКАДАҒЫ ЖӘНЕ ТЕХНОЛОГИЯДАҒЫ МАТЕМАТИКАЛЫҚ ЖӘНЕ СТАТИСТИКАЛЫҚ ӘДІСТЕР (ТҮПНҰСҚА МАҚАЛА)

53-58 192
Аннотация

Бұл мақалада адам өміріне қауіп төндіретін, гидрологиялық қауіптердің ерекше санаты сел тасқындарына сипаттама беріледі. Сел тасқындарының пайда болу факторлары, түрлері жазылған. Абай облысы бойынша сел қауіпті аймақтар, селдің пайда болу шарттары, селдің пайда болуына ықпал ететін табиғи факторлар келтірілген. Арнаның көлбеулігі мен, онда арна шөгінділерінің болуына байланысты сел ағынының массасы мен қозғалыс жылдамдығы өзгеріске ұшырайтындығы және сел көлбеу әсер ету қуаты және тасымалданатын массаның көлемі бойынша бөлінетіндігі сипатталады. Қазақстанда болған сел тасқындарына мысал келтірілген. Селден қорғау селдің пайда болуын болжауды және арнайы іс-шаралар өткізуді қамтиды. Демек, селді алдын алуда қолданылатын қорғаныс құрылыстары, селден қорғау жөніндегі арнайы іс-шараларға агроорман-мелиорациялық іс-шаралар және арнайы гидротехникалық құрылыстар салу қажеттілігі баяндалған. Мұндай құрылыстар қорғалатын нысандарды жоғары сел шығарындыларын ұстауға, сел ағынын нысандардан алыстатуға, сондай-ақ нысанды сел ағынының соққы әсерінен қорғауға арналған.Селдің қалыптасу аймағында жер бедерін жоспарлау, дренаждарды орнату, жер үсті және жер асты суларын бұру, орман мелиоративтік жұмыстар жүзеге асыру қажеттігі мен сел қаупі бар аудандарда қауіпсіздік шаралары баяндалған.

ТАҒАМДЫҚ ИНЖЕНЕРИЯ ЖӘНЕ БИОТЕХНОЛОГИЯ (ТҮПНҰСҚА МАҚАЛА)

59-65 333
Аннотация

Мақалада Шығыс Қазақстан облысы мен Абай облысының жауапкершілігі шектеулі серіктестіктері мен жеке кәсіпкерлері өндіретін «Құрт» өнімінің физикахимиялық көрсеткіштерінің нәтижелері келтірілген.

Құрт – бұл әр түрлі тағамдарға дәмдеуіш ретінде қосылатын және жеке тамақ өнімі ретінде тұтынылатын әмбебап ашытылған құрғақ сүт қышқылды өнімі. Бұл пайдалы ішек микрофлорасын сақтауға ықпал ететін, ағзаға оңай сіңетін макро және микроэлементтердің жақсы көзі. Өнім балалар мен ересектер арасында танымал және дұрыс тамақтану өнімі ретінде үлкен сұранысқа ие.

Осыған байланысты құрттың тағамдық және биологиялық құндылығы мен сапасын зерттеу өзекті болып табылады. Зерттеудің мақсаты – Шығыс Қазақстан облысы мен Абай облысының кәсіпорындарында өндірілетін «Құрт» ұлттық өнімінің тағамдық құндылығын зерттеу.

«Құрт» ұлттық өнімінің тағамдық құндылығын зерттеу барысында Шығыс Қазақстан облысы мен Абай облысының келесідей жетекші сүт кәсіпорындарының 3 түрлі құртының физика-химиялық көрсеткіштері (ақуыздың, майдың, күлділіктің, ылғалдың, тұздың массалық үлесі) анықталды: «Шығыс-Сүт» корпорациясы» ЖШС, «Багратион Улан» ЖШС, Жеке кәсіпкер Р.Г. Петросян. Зерттеулер Ресей Федерациясы, Мәскеу қаласының РҒА ФМБҒМ «В.М. Горбатов атындағы тамақ жүйесінің Федералды ғылыми орталығында» жүргізілді.

Ақуызды анықтау Кьельдаль әдісімен, май – Сокслет әдісімен, күлдің массалық үлесін анықтау – бақылау сынамасын (825 ± 25) 0С температурада жағу әдісімен, тұздың массалық үлесін анықтау – титриметриялық әдіспен жүргізілді. Зерттелетін құрт үлгілеріндегі ақуыздың массалық үлесі орташа есеппен 33,9±0,4% құрады (нормативтік көрсеткіш кемінде 16,0%), бұл ақуыздың тәуліктік қажеттілігін, ал майдың массалық үлесі орташа есеппен 13,8±0,7% құрады (нормативтік көрсеткіш кемінде 12,0%) және бұл көрсеткіш майдың физиологиялық тәуліктік қажеттілігін қанағаттандырады.

Зерттелетін құрт үлгілеріндегі ылғалдың массалық үлесінің мөлшері әртүрлі, егер «Багратион» ЖШС құрт өнімі 12-13% құраса, қалған екі кәсіпорында 25%-дан 28%-ға дейін, бұл осы өнімдердің кептіру дәрежесіне байланысты. Зерттелетін құрт үлгілеріндегі ас тұзының мөлшері 4,11%-дан («Багратион» ЖШС құрты) 8,8%-ға дейін (Петросян ЖК құрты) (нормативтік көрсеткіш кемінде 2,5%) көрсеткіштерді көрсеті. Ас тұзының нормадан сәйкес ауытқуы техникалық нұсқауларды сақтамаумен байланысты.

66-73 321
Аннотация

Қазіргі уақытта Қазақстан өзін отандық өндірістік етімен толық қамтамасыз ете алмайды және осыған сәйкес облыстық отандық шикізат ресурстарын іздестіру өзекті болып табылады. Осыған байланысты ет түрлерінің қолда бар ресурстарын пайдалану қажет. Түйе етінен жасалған қайта құрылымдалған шұжық технологиясы саласындағы зерттеулер мен әзірлемелерді пайдаланудың ықтимал жолдары анықталды. Зерттеулер өнімнің қажетті құрылымына, дәмі мен сапасына жету үшін ингредиенттер мен қоспалардың оңтайлы пропорцияларын анықтайды. Ғылыми зерттеулер шұжықтың өндіріс процесін, соның ішінде түйе етін қайта құрылымдауды жақсартатын жаңа әдістер мен технологиялардың дамуына әкелуі мүмкін. Қайта құрылымдауды құрылымдық түзуші заттармен бірге қолдану бұйымдардың органолептикалық және құрылымдық-механикалық қасиеттерін реттеуге, өндіріске дәстүрлі технологияларда, дайын өнімнің химиялық құрамымен шектелген шикізатты тартуға, ассортиментін кеңейтуге, ет шикізатын өңдеу тереңдігін арттыруға, дайын өнімнің шығымы мен өндірістің рентабельділігін арттыруға мүмкіндік береді.

 

74-81 183
Аннотация

Жақында түйе сүтін және одан жасалған өнімдерді өндіруге деген қызығушылық оның тағамдық және емдік қасиеттеріне, соның ішінде түйе сүтінен жасалған ірімшіктерге байланысты артты.

 Бұл зерттеуде мезофильді және термофильді ашытқы дақылдарын қолдана отырып, пастерленбеген түйе сүтінен жасалған ірімшік технологиясы жасалды. Түйе сүтінің құрамы және оның микробиологиялық қауіпсіздік көрсеткіштері зерттелді. Әрі қарай түйе сүтінен ірімшіктің үш тәжірибелік түрі дайындалды, онда физика-химиялық құрамы, ірімшіктердің шығымы, минералды құрамы және органолептикалық көрсеткіштері анықталды. Сонымен, зерттелетін үлгілердегі майдың массалық үлесінің мөлшері 25.45- тен 22,13%-ға дейін болды. Барлық үлгілер үшін қатты заттардың массалық үлесі 50,50- 62,30% аралығында болды; Күл 3,05-3,65% құрады; ал ақуыздардың массалық үлесі бақылау үлгісінде тиісінше 17,49, 22,19%, мезофильді және термофильді ашытқы дақылдарын қолданатын ірімшік болды. Түйе сүтінен жасалған ірімшіктің минералды құрамы барлық үлгілерде na, Mg, Ca, K, P сияқты макронутриенттер басым екенін көрсетті. 

81-91 212
Аннотация

Бұл мақала ағзаның ауыр металдарды шығару қабілетін арттыру үшін энтеросорбенттерді сүтқышқыл өніммен біріктіру мүмкіндіктері мен әдістеріне назар аударады. Бұл қоспа перспективалары ғана емес, сонымен қатар оны жүзеге асырудың әртүрлі әдістері, денені детоксикациялауға ықпал ететін функционалдық өнімдерді дамытудың перспективалық жолдарын құру қарастырылады. Бұл зерттеу азық-түлік инновациялары саласына қосқан үлесті ғана емес, сонымен қатар қоршаған ортадағы ауыр металдардың деңгейіне байланысты ағымдағы қиындықтарға жауап, сонымен қатар қоғамның денсаулығы мен әл-ауқатын жақсартуға ұмтылуды білдіреді. Бұл зерттеу долана мен шетен сиропының көпкомпонентті қоспасын, бақылау өнімі ретінде белсендірілген көмірді және энтеросорбенттер ретінде RotovitCardio биологиялық белсенді қоспасын пайдалану мүмкіндігін зерттейді. Бұл табиғи ингредиенттер экологиялық тұрақты опцияларды қамтамасыз етіп қана қоймайды, сонымен қатар йогурттар сияқты инновациялық өнімдер арқылы ауыр металдардың ағзадан шығарылу жолын жақсартуға мүмкіндік береді. Бұл тәсіл өнімді қол жетімді ету арқылы шығындарды азайтып қана қоймайды, сонымен қатар табиғи ресурстарға қысымның қиындықтарына жауап бере отырып, экологиялық парадигмаға белсенді түрде енеді. Әртүрлі көздерден алынған бұл компоненттер зерттелетін заттардың әртүрлілігін көрсетеді және қолдану мен сорбциялық қабілеттіліктегі айырмашылықтарды түсінуге мүмкіндік береді. Осы тұрғыда құрамында пектин бар, кеуекті өнімдерді талдау олардың денсаулықты сақтау мен табиғатқа жауапкершілікті үйлесімді үйлестіретін өнімдерді жасау мүмкіндігі туралы қызықты түсінік береді. Бұл инновациялық тәсіл функционалды өнімдерге негіз болып қана қоймайды, сонымен қатар тұрақты тұтыну идеясын қолдайды, бұл болашақ әл-ауқат пен экологиялық тұрақтылыққа маңызды қадам жасайды. 

92-101 217
Аннотация

Мақалада азықтық антибиотик кормогризинді Actinomyces griseus мутантты штамм көмегімен алудың әдістемесі келтірілген. Ауыл шаруашылығы, медицина және тағам өнеркәсібі, жем-шөп өндірістерінде антибиотиктерді қолдану аясы кең екені белгілі. Кормогризинді алу бойынша зерттеу жұмысын зертханалық жағдайда жүргізу барысында актиномицеттердің аэробты, анаэробты және факултативті анаэробты түрлері анықталды. Actinomyces griseus микроорганизмдерінің ерекшеліктерінің бірі логарифмдік өсу фазасында ТБ 633 ФУ вегетативті жасушасы мутагенді өзгеріске ұшырайтыны байқалады. Зерттеу кезінде Петри табақшаларының ара-қашықтығы 15 см құрады және ултракүлгін сәулесі ретінде БУФ-15 лампасы пайдаланылды. Зерттеу жұмысында азықтық антибиотиктің белсенділігін диффузия әдісінің көмегімен анықталды, сонымен қатар температуралық режимін қалыпта ұстау қажет. Келесі зерттеу кезеңінде микроорганизмдердің антибиотиктерге сезімталдығын бақылап, қағаз дискілерге тығындылып орналастырылды. Микоорганизмдерді егу аймағының диаметрі 25 мм-ден жоғары болған кезде культураның антибиотиктерге деген сезімталдығы жоғары болды, ал сәйкесінше егу аймағы 10 мм-ден кіші болған кезде сезімталдық деңгейі де төмендейді. Өсудің тежелуін салыстыруға негізделген диффузия әдісінің көмегімен антибиотиктердің биологиялық белсенділігі анықталды. Балқыту температурасы мен егу ортасының талаптары ескерілді, трафарет көмегімен залалсыздандырылған цилинр пайдаланылды. Кормогризиннің ауыл шаруашылық жануарларының өнімділігін орташа есеппен 10-12% арттыруға мүмкіндік бере алады. Антибиотикті бөліп алу кезіндегі процесті жүргізетін басты көрсеткіштер – температура, культивирлеу ұзақтығы, рН ортасы баса назарға аударылады. Аталған мақаланың өзектілігі де жоғары, себебі зертханалық жағдайда азықтық антибиотикті алу арқылы болашақта өнеркәсіптік – шаруашылық маңызды мәселелердің септігін тигізері анық. 

101-108 225
Аннотация

Мақалада ультрадыбыстық өңдеудің ет сапасының өзгеруіне әсері туралы зерттеу нәтижелері келтірілген.

Ультрадыбыстық өңдеуді қолдану бойынша бұрын жүргізілген зерттеулердің көпшілігінде ет пен ет өнімдерінің сапалық көрсеткіштеріне оң әсері байқалды. Ультрадыбыстық өңдеу технологиялық процестерді жеделдетуде, еттің функционалдықтехнологиялық және құрылымдық-механикалық қасиеттерін жақсартуда кең таралған.

Осы зерттеулер барысында жануарлардың әртүрлі ет үлгілері әртүрлі ұзақтықтағы ультрадыбыстық әсерге ұшырады, содан кейін шошқа, сиыр, қой және жылқы еттерінің кесілудегі кернеуінің, ылғалды байланыстыру қабілетінің және микробиологиялық көрсеткіштерінің өзгеруі анықталды. Нәтижесінде ультрадыбыстық өңдеу еттің барлық түрлерінің кесу кернеуінің төмендетуге мүмкіндік берді. Еттің ылғал байланыстырғыш қабілетін арттыратын ультрадыбыстық өңдеудің оңтайлы ұзақтығы анықталды. Ультрадыбыстық өңдеу ұзақтығы ұлғайған сайын еттердегі патогенді микроағзалардың санының төмендеуі байқалды.

Жүргізілген зерттеу нәтижелері бойынша ет өнеркәсібі үшін ультрадыбыстық өңдеудің маңыздылығы туралы қорытынды жасалды, өйткені бұл әдіс физикалық, биохимиялық және микробиологиялық көрсеткіштерді, сапа мен қауіпсіздікті жақсарту және әртүрлі ет өнімдерінің сақтау мерзімін ұзарту үшін термиялық емес әсер ретінде пайдаланылуы мүмкін. 

109-119 233
Аннотация

Қазақстан Республикасының тұтыну нарығында ет жартылай фабрикаттары танымал өнімдер болып табылады. Бұл ретте тұтынушылық сұраныс трендтеріне сәйкес басым позицияны туралған жартылай фабрикаттар алады. Туралған жартылай фабрикаттардың рецептураларында ет шикізатының бір бөлігін ауыстырудың тиімді тәсілі өсімдік шикізатын пайдалану арқылы ет шикізаты мен оның негізіндегі өнімдердің функционалды аналогтарын жасау болып табылады. Дәстүрлі құрамдағы ет жартылай фабрикаттарының негізгі рецептураларынан кем түспейтін тамақ жүйесінің гидратациялық сипаттамаларын қамтамасыз ету маңызды міндет болып табылады. Жұмыстың мақсаты-соя окарасынан, ноқат ұнынан және КСБ-80 сарысуы ақуызының концентратынан алынған ақуыз-көмірсу құрамының (АКК) ет шикізатының-сиыр етінің, қой етінің, құс етінің Қазақстан Республикасы үшін өзекті түрлерін пайдалана отырып, тартылған ет жартылай фабрикаттарындағы ылғал сыйымдылығына және ылғал байланысының формаларының арақатынасына әсерін зерттеу. Нәтижелер термиялық түрлендіру сатыларының температуралық интервалдарын және зерттелген үлгілер фазасынан судың дегидратациясының жекелеген сатыларында жойылатын мөлшерді салыстыруға мүмкіндік береді. Физикалық-механикалық байланысқан ылғалды кетіруге сәйкес келетін бірінші кезең барлық үлгілер үшін бөлме температурасынан 32-34°C температураға дейінгі аралықта өтеді. Сынама фазасындағы мұндай судың мөлшері 2%- дан аспайды. Екінші сатыда алынған осмотикалық байланысқан ылғал сынамаларды қанықтыратын барлық судың негізін құрайды. Оның саны № 2 және №3 үлгілердің құрамында барынша көп. Сонымен қатар, № 2 және № 3 үлгілер дегидратацияның екінші сатысының ең кең температуралық интервалымен сипатталады: сәйкесінше 94 °C және 103°C. Жылу конверсиясының үшінші сатысында адсорбциялық және химиялық байланысқан ылғалды кетіру жоғары температурада жүреді және сынама компоненттерінің термолизімен бірге жүруі мүмкін. Процестің осы кезеңінде үлгілер фазасынан алынатын ылғалдың үлесі 16,3%-дан аспайды, бұл АКК үшін өте жоғары және №4 үлгі үшін аз (13,7 %) болып табылады. Нәтижелер бақылау үлгісімен салыстырғанда АКК-мен модификацияланған рецептуралар бойынша дайындалған үлгілерді ылғалдандырудың жоғары деңгейін көрсетеді. Бұл құрамында полисахаридтер, сондай-ақ қарапайым қанттар мен дисахаридтер бар ақуыз-көмірсулар кешенінің су молекулаларының байланыс дәрежесіне әсер етуіне байланысты. 

120-131 213
Аннотация

Глютенсіз қамырда құрылымдық глютен болмағандықтан, оны гидроколлоидтармен немесе гуар сағызы, ксантан немесе гидроксипропилметилцеллюлоза сияқты суды байланыстыратын басқа қосылыстармен алмастыру керек. Әдетте, глютенсіз нан рецептерінде крахмал көп болады және бидай мен қара бидай қамырымен салыстырғанда көп сумен өңделеді, нәтижесінде қамыр сұйық консистенцияға ие болады. Нәтижесінде бұл нанның жалпы тағамдық құндылығы жеткілікті түрде теңдестірілмеген. Олар көмірсуларға бай және диеталық талшықсыз. Зеин глютенге ұқсас тұтқыр серпімді қасиеттеріне байланысты глютенсіз жүйеде бірегей глютен алмастырғыш болып табылады. Жүгері дәндерінің проламині, зеин, бидай глютені сияқты әрекет етудің кейбір перспективаларын көрсетті, өйткені ол ақуыз 35°C немесе одан жоғары температурада қартайған және араласқан кезде тұтқыр серпімді ақуыз торын құра алады, бұл шыныдан (TG) жоғары. Зеин (жүгері проламині) шыны (TG) температурасынан жоғары қызған кезде су негізіндегі сынақ жүйелеріндегі глютенге ұқсас тұтқыр серпімді қасиеттерді көрсете алады. Бұл Зеин негізіндегі қамырдың талшықты торы бар, ол сонымен қатар глютен негізіндегі қамырға ұқсас сипаттамаларға ие. Дегенмен, мұндай Зеин негізіндегі қамырдың газ ұстау қабілеті шектеулі және глютен негізіндегі қамырға қарағанда айтарлықтай ұзағырақ. Бұл мақалада біз зеинге негізделген тесттің реологиялық қасиеттерін және оның сапа параметрлерін қарастырамыз. 

131-137 170
Аннотация

Қазіргі уақытта өнеркәсіптік қолдануда инфрақызыл сәулеленуді пайдаланып тамақ өнімдерін кептіруге арналған кептіру жабдықтары ең өзекті және перспективалы болып табылады. Бұл кез келген объектінің инфрақызыл спектрдегі сәулеленуді жұту және шығарумен байланысты қасиеттеріне байланысты. Материалдар мен заттардың мұндай қасиеттері төмен температурада және қысқа мерзімде кептіруге (инфрақызыл) мүмкіндік береді. Бұл технология сақтау жағдайлары үшін маңызды емес және микрофлораның дамуына төзімді өнімді алуға мүмкіндік береді. Өнімдерді инфрақызыл кептіру кептіру уақытын бірнеше есе қысқартады. Нәтижесінде энергия ресурстарына және кептіру қондырғыларына қызмет көрсетуге жұмсалатын қаражатты айтарлықтай үнемдей отырып, жоғары сапалы дайын өнім аламыз. Сондай-ақ кесу түріне қарай шикізатты алдын ала өңдеудің артықшылықтары анықталды. Зерттеу объектілері Қайнар бұлақ (Шымкент) тәжірибелік учаскесінде егілген көкөністер мен жүгері үлгілері болды. Кептіру процесінде жоңқаларға кесілген тамыр көкөністер ылғалдың стандартталған массалық үлесіне 2,5 сағатта жеткізілді (сәбіз үшін 12,30%, қызылша үшін 11,50%), текше түріндегі үлгілер қажетті ылғалдылыққа дейін кептіруден кейін ғана кептірілді. 3 сағат. Сонымен қатар, жүргізілген тәжірибелер үлгілерді алдын ала термиялық өңдеу (бланширлеу) қажет еместігін көрсетеді. Жүгеріні термиялық өңдеу уақыты мен температурасын қысқарту да оң нәтиже берді.Осылайша, туралған көкөністер мен жүгеріні тамақ өнеркәсібінде одан әрі пайдалану үшін инфрақызыл сәулеленуді пайдалана отырып кептіру перспективалы және экономикалық тиімді болып табылады. 

137-149 313
Аннотация

Сүт саласы Қазақстан Республикасының тамақ өнеркәсібінің негізгі құрамдас салаларының бірі ретінде халықты дәстүрлі сүт түрлерімен және оны қайта өңдеу өнімдерімен қамтамасыз етіп қана қоймай, барлық жастағы санаттағы халықты сауықтыруға бағдарланған жаңа тағамдық және биологиялық қасиеттері бар сүт өнімдерін өндіру арқылы салауатты тамақтану тұжырымдамасын қалыптастыруға қатысуға тиіс. Осындай бағыттардың бірі-мұндай өнімдердің құрамын жергілікті өсімдік шикізатынан биологиялық белсенді заттармен байыту.

Біздің алдыңғы жүргізген зерттеулеріміз сиыр мен бие сүтімен ұсынылған бастапқы сүт шикізатын сәйкесінше 85%-дан 15%-ға дейін біріктіру бие сүтінің болуы арқылы осы шикізаттан алынған ашытылған сүт өнімінің физика-химиялық, минералды және аминқышқылдық құрамын жақсартатынын көрсетті.

Ашытылған сүт өнімін байыту үшін өсімдік шикізатының сығындысын пайдалану, функционалды мақсаттағы сүт өнімдерін алу бойынша зерттеулеріміздің келесі кезеңі. Мақалада алынған ашытылған сүт өнімінің минералды, химиялық, микробиологиялық және аминқышқылдарының құрамын зерттей отырып, өсімдік сығындысымен бірге мезотермофильді дақылдары бар бастапқы біріктірілген сүт шикізатын ашыту параметрлерін таңдау бойынша жүргізілген эксперименттердің нәтижелері келтірілген.

Дәрілік өсімдіктердің 6 түрінен алынған өсімдік сығындысы таңдалды, ол долананың 20 бөлігінен, шалфейдің 5 бөлігінен, ореганодан, тимьяннан, насыбайгүлден және қалампырдың 2,5 бөлігінен тұрады. Ашытылған сүт өнімін байыту үшін өсімдік сығындысының оңтайлы мөлшері, бастапқы сүт шикізатының жалпы көлемінің 3%–дан аспайтыны анықталды, бұл сүт микроорганизмдерінің санына сәйкес келуге мүмкіндік береді, КО 033/2013 ТР-ға енгізілген нормаланған мәнге кемінде 1 х 106 КОЕ/см3, сондай-ақ соңғы ашытылған сүт өнімінің органолептикалық көрсеткіштерін нашарлатпайды.

Ашытылған сүт өніміндегі аминқышқылдарының құрамы өсімдік сығындысымен байыту есебінен, мысалы, аргинин 2,5 есе, лизин 2 есе, тирозин 15%, фенилаланин 25%, гистидин 33%, лейцин изолейцин бастапқы сүт шикізатымен салыстырғанда 37%-ға артады. 

150-159 157
Аннотация

Мақалада антиоксиданттық қасиеттермен байыту мақсатында ірімшік өндірісінде құлмақтан алынған өсімдік сығындысын қолдану нәтижелері келтірілген. Зерттеудің негізгі материалы Абай облысында өсетін құлмақ өсімдігі болып табылады. Бұрынғы зерттеулерге сүйенсек кәдімгі құлмақтағы ақуыз мөлшері наубайшы ашытқысына (33%) қарағанда 1,7 есе (19%) аз екендігі көрсетілген, ал кәдімгі құлмақтағы таниндердің мөлшері өте жоғары (3,8 %).

Өзіміз білетіндей, дубильдік заттар жараға қарсы, капиллярлларды күшейтетін және анальгетикалық қасиеттерге ие, бұл зерттеушілердің функционалды қасиеттері ретінде қарапайым құлмақты қолдануға қызығушылығын арттырады.

Мақалада жұмсақ тұзды ірімшіктің физика-химиялық және органолептикалық көрсеткіштерін зерттеу нәтижелері келтірілген. Шикізаттың сапасын анықтаудағы және оны әрі қарай өңдеуге арналған шикізат ретінде таңдаудағы маңызды көрсеткіштердің бірі оның физика-химиялық қасиеттері мен органолептикалық көрсеткіштері болып табылады. Зертханалық жағдайда физика-химиялық көрсеткіштерді, жұмсақ тұзды ірімшік сапасының органолептикалық көрсеткіштерін анықтау бойынша зерттеу нәтижелері алынды.

Сапалы ірімшік өндіру мақсатында құлмақ өсімдігінің қауіпсіздік көрсеткіштеріне зерттеулер жүргізілді, сондай-ақ сүт-шикізаттың физика-химиялық құрамы зерттелді. Ірімшік жасау барысында өсімдік сығындысын енгізу кезеңі анықталды. Сондай-ақ өсімдіктекті ірімшіктің әртүрлі үлгілеріндегі С дәруменінің мөлшеріне зерттеулер жүргізілді. Құлмақ сығындысын қолдануда өнімнің органолептикалық қасиеттеріне әсері зерттелді. Антиоксиданттық қасиеттері бар өсімдіктерді қолдану сүт өнімдерінің тотығу процестерінің төмендетілетінін айқындайды. Зерттеу нәтижелері бойынша ірімшік өндірісінде құлмақ сығындысын қолдануды және ірімшіктердің ассортиментін кеңейтуге мүмкіндік береді.

ТЕХНИКАЛЫҚ ФИЗИКА ЖӘНЕ ЖЫЛУЭНЕРГЕТИКАСЫ

160-167 186
Аннотация

Қазіргі уақытта азық-түлік сапасына, әсіресе салқындатылған күйде сатылатын өнімдерге көбірек көңіл бөлінуде. Себебі бұл өнімдердің сақтау мерзімі шектеулі және барлық сапалық сипаттамаларды сақтауы керек. Бұл жағдайда тоңазытқыш өңдеу процестері энергияны тұтыну тұрғысынан негізгі жүктемені көтереді, сондықтан өнімнің құны мен сапасына тікелей әсер етеді. Осыған байланысты тоңазытқыш өңдеудің негізделген режимдері өндірістің ажырамас бөлігі болып табылады. Бұл жұмыста тауық етін салқындатудың әртүрлі тәсілдерін зерттеу, тоңазытқышта жылуды кетіру процесінің әртүрлі параметрлерін модельдеу ұсынылған. Зерттеулер әртүрлі температурада және ауа қозғалысының жылдамдығында жұмыс істейтін эксперименттік қондырғыда жүргізілді, қарапайым ауаны салқындату да, ауа тамшылары да жүзеге асырылды. Зерттеу барысында салқындатылған үлгінің температурасының ұзақтығы мен тәуелділігі және өнімнің кептірілуі тоңазытқыш өңдеу режиміне байланысты анықталды. Математикалық өңдеу нәтижесінде ең оңтайлы режим үшін зерттелетін үлгінің кептіру шамасына аналитикалық тәуелділіктер алынды.

Зерттеулер нәтижесінде тауық етін тоңазытқышта өңдеудің ең қолайлы режимі ұсынылды, бұл салқындату процесінде өнімдердің массасын жоғалтуды азайтуға мүмкіндік береді.

167-175 234
Аннотация

Рентгенді фазалық талдау, растрлік электронды және атомдық күш микроскопиясы, термодесорбциялық спектроскопия әдістерімен допандалған неодимге қосылған барий цератының құрылымы мен қасиеттеріне электрондардың, инертті газ иондарымен (Ne, Ar, Kr) сәулеленуінің және оттегінің әсерін зерттеу нәтижелері көрсетілген. Төмен энергиялы инертті газ иондарымен сәулеленуі дене бетіндегі блистерлеу процестерін , яғни металл үлгілерінің (құбырлардың) бетінде металлдың ішкі көлемдерінің қабаттасуы нәтижесінде пайда болған көпіршіктер түріндегі ісінулер тудыратыны көрсетілген, ал жоғары энергиялы инертті газ иондары сәулеленген бетте сферолиттердің өсуінің әртүрлі кезеңдеріне ұқсайтын құрылымдардың пайда болуына ықпал етеді. Жоғары энергиялы оттегі иондарымен сәулелену жағдайында мұндай құрылымдар байқалмайды. Цераттардың электрондармен сәулеленуі оның бетінде наноөлшемді ине тәрізді құрылымдардың пайда болуына алып келетіні байқалады. Инертті газдардың төмен энергиялы иондарының сәулеленуі неодимнің көп бөлігін төрт валентті күйге ауыстыруға әкелді, бұл сәулеленбеген цератпен салыстырғанда оттегінің бөлінуінің жоғарылауымен және судың азаюымен, сондай-ақ газдар санының ион түрінен тәуелсіздігімен бірге жүретіні көрсетілген. Сәулеленген барий цератынан су мен оттегі молекулаларының термиялық десорбциясы туралы мәліметтер негізінде сәулелену допондалған неодимнің 4+ дейін тотығуына ықпал етеді деген қорытынды жасалды. 

ХИМИЯЛЫҚ ТЕХНОЛОГИЯ (ТҮПНҰСҚА МАҚАЛА)

176-184 216
Аннотация

Сурьма заманауи ғылым мен техникада кеңінен қолданылады. Қазіргі таңда жоғары таза сурьманың маңызды тұтынушысы жартылай өткізгіш өнеркәсібі болып табылады.

Ғылыми мақалада металлургиялық үлгілердің құрамындағы зиянды қоспалар тобына жататын сурьманы анализдеу нәтижелері келтірілген. Бұл қоспалар кендер мен олардың концентраттарын металлургиялық қайта өңдеуді қиындатады, сонымен қатар алынған өнімнің сапасын нашарлатады. Мыс өндірісінің катодты мысында сурьманың шамалы мөлшерінің болуы жылу мен электр өткізгіштігінің төмендеуіне, өнімнің икемділігінің нашарлауына әкеледі.

Технологиялық өндірістің барлық кезеңдерінде металлургиялық үлгілердегі сурьма құрамын бақылау талданатын үлгілердің матрицалық және қоспалық құрамының күрделілігіне, сурьма құрамының төмен болуына байланысты қиын. Негізгі қиындықтар металлургиялық үлгілерден сынама дайындау кезеңінде туындайды, оның негізгі мақсаты сурьманы қатты фазадан ерітіндіге айналдыру болып табылады. Дәстүр бойынша металлургиялық үлгілердің ыдырауы сынаманы қышқылмен еріту, сілтілі балқыту немесе агломерация арқылы жүзеге асырылады. Ең оңай әдіс - қышқылды еріту. Алайда, бұл әдістің бірқатар маңызды кемшіліктері бар: тұздарының гидролизіне байланысты сурьманың жоғалуы, ілеспе элементтердің кедергі келтіретін әсері, сонымен қатар сынама қышқылмен еріген кезде ерітіндіге айналады.

Сурьманы фотометриялық анықтаудағы ең сенімді нәтижелерді кедергі жасайтын элементтерді карбонаттар түрінде тұндыру және сурьманы гидролизге ұшырамайтын түрге (MexSbyOz антимонаттары) айландыру арқылы жүретін агломерациялау әдісімен алынады. Алайда, әдебиеттерде құрамында сурьма бар металлургиялық үлгілерді агломерациялау процесінің нақты шарттары сипатталмаған.

Жұмыста металлургиялық үлгілерді ыдырату әдісі ұсынылған, ол зерттелетін үлгілерді Na2CO3 + ZnO-мен агломерациялаудан тұрады. Ұсынылған үлгілердің фазалық құрамы анықталды. Толқын ұзындығы 425 нм болатын 1•10-3-тен 1•10-2 мг/мл-ге дейінгі концентрация диапазонында сурьма құрамын фотометриялық анықтаудың градуирлеу сызығы салынды.

195-203 196
Аннотация

Энергия сақтау технологияларының арасында ағынды аккумуляторлар ерекше көңіл бөлуге лайық болып табылады. Олардың жұмыс принциптері ауыспалы валентті иондарды қолдануға негізделген. Қышқыл ерітінділерде Fe(II)/Fe(III) «red – ox» жүйесін қолдану арқылы химиялық ток көзін жасау және түзілген электр қозғаушы күш (ЭҚК) пен қысқа тұйықталған токтың (ҚТТ) мәнін иондардың концентрациясына байланысты анықтау. Эксперименттер графит электродтарының арасында түзілген ЭҚК және ҚТТ мәндерін өлшеу әдісімен жүргізілді. Қондырғы электодтық кеңістіктері бөлінген электролизерден, амперметр, вольтметр және графит электродтарынан құралған. Электролит ретінде қышқылданған темір (II) және темір (III) сульфаттары қолданылған. Электродтық кеңістіктері анионитті мембранамен бөлінген электролизерде кеңістіктің бірін темір (II) сульфаты, ал екіншісін – темір (III) сульфаты ерітіндісімен толтырған кезде, графит электродтарының арасында ЭҚК пайда болады. Графит электродтарын сыммен жалғағанда, бірінші электродтық кеңістікте темір (II) тотығады, ал екінші кеңістікте темір (III) тотықсызданады. Химиялық ток көзі құрылады. Темір (II) концентрациясын 1-40 г/л аралығында өзгерткенде, темір (III) концентрациясы 20 г/л болғанда потенциал теріс мәндер жаққа ығысады. Темір (III) концентрациясы 1 г/л болғанда потенциал 509 мВ құраса, 40 г/л-де – 475 мВ. Темір (II) тұрақты болған кезде Fe(III) қосу – потенциал мәнін оңға жылжытуға әкеледі. Осылардың нәтижесінде ЭҚК және ҚТТ мәндерінің артуы байқалады. 

ХИМИЯЛЫҚ ТЕХНОЛОГИЯ (ШОЛУ)

184-194 269
Аннотация

Зерттеу соңғы он жылдықтағы ғалымдардың зерттеулері арасында мал шаруашылығы қалдықтарынан алынған кератині бар шикізаттың қасиеттеріне заманауи шолу жасауға және кератинді әртүрлі салаларда қолданудың маңызды рөлін көрсетуге бағытталған. Бұл шолуда кератиннің құрамы мен түрлері, қолдану аясы, кератиннің функциялары, мал шаруашылығы мен балық шаруашылығында таралуы қарастырылады. Айта кету керек, кератин биомедицинада, тіндік инженерияда, биопластикада, тоқыма бұйымдары, биокомпозиттер және құрылыс материалдары өндірістерінде кеңінен қолданылады. Бұл мақалада кератиннің физикалық және химиялық қасиеттері мен артықшылықтары, соның ішінде, биологиялық ыдырауы, механикалық қабілеттері, температура режиміне төзімділігі және жылу өткізгіштігі көрсетілген. Кератин гидролизатын әртүрлі әдістерді қолдана отырып, жүн, шаш, құстардың қауырсындары сияқты әртүрлі шикізаттардан синтездеуге болады. Кератин гидролизатын синтездейтін маңызды әдістің бірі – экстракция әдісі болып табылады. Экстракция әдісі бірнеше түрге бөлінеді: тотығу және тотықсыздану, сондай-ақ бу жарылысымен экстракция әдісі кең қолданысқа ие. Ғалымдар арасында мал шаруашылығы қалдықтарынан алынған кератинді медициналық мақсатта зерттеу қызығушылығы артқан, соның нәтижесінде дәрі-дәрмек жабындары мен талшықтар арасында алғашқы инновациялық жаңалықтар пайда болды. Жануарлардың қалдықтарынан алынған кератин биологиялық және биоматериалдық қолдану үшін перспективалы белсенді биомолекула болып табылады. Кератиннің табиғатына байланысты беретін ерекше қасиеттері синтетикалық материалдарды биологиялық ыдырайтын биоматериалдармен алмастыру мүмкіндігін береді, бұл агроөнеркәсіптік кешендердің жалпы экономикасының тұйық циклін жақсарта алады. 



ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X