Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

ПІСІРІЛІП-ЫСТАЛҒАН ЕТ ӨНІМДЕРІНІҢ САПАСЫН ЗЕРТТЕУ

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-2(14)-21

Толық мәтін:

Аннотация

Мақалада пісіріліп-ысталған шұжық өндірісінде шырғанақ, зімбір, розмарин сығындыларын және қарасора ақуызын пайдалана отырып, дайын өнімді антиоксиданттық қасиеттермен байыту үшін жүргізілген зерттеулер нәтижелері берілген.
Мақалада пісіріліп-ысталған шұжық өнімінің физика-химиялық және органолептикалық сипаттамаларын зерттеу нәтижелері берілген. Шикізаттың сапасын анықтауда және одан әрі өңдеу үшін шикізат ретінде таңдауда маңызды көрсеткіштердің бірі оның физика-химиялық қасиеттері мен органолептикалық көрсеткіштері болып табылады. Зертханалық жағдайда пісіріліп-ысталған шұжық сапасының физика-химиялық көрсеткіштері мен органолептикалық көрсеткіштерін анықтау үшін зерттеу нәтижелері алынды.
Кепілдендірілген сападағы пісіріліп-ысталған шұжық алу үшін сығындының және қарасора ақуызының қауіпсіздік параметрлері бойынша зерттеулер жүргізілді. Сондай-ақ, дайын өнімнің витаминдер құрамы, микробиологиялық көрсеткіштері және аминқышқылы құрамы бойынша зерттеулер жүргізілді. Дәрумендер саны бойынша дайын өнімдегі тиамин, рибофлавин және пиридоксин құрамы анықталды.
Зерттеу нәтижелері пісіріліп-ысталған шұжық өндірісінде сығындыларды және қарасора ақуызын қолдану және шұжық өнімдерінің ассортиментін кеңейту мүмкіндігін қарастыруға мүмкіндік береді.
Пісіріліп-ысталған шұжық өнімінің сақтау мерзімі 35 тәулікке дейін жетті, сақтау кезеңінде өнімнің микробиологиялық көрсеткіші анықталды және сақтау барысында микрофлораның өсу динамикасын зерттеу жүргізілді.

Авторлар туралы

Қ. М. Букарбаев
Алматы технологиялық университеті АҚ
Қазақстан

Кайнар Букарбаев – «Тағамдық биотехнология» кафедрасының доктаранты

 Қазақстан Республикасы, Алматы қаласы, Төле би 100 



Ш. А. Абжанова
Алматы технологиялық университеті АҚ
Қазақстан

Шолпан Аманкелдыкызы Абжанова – техника ғылымдарының кандидаты, «Тағамдық биотехнология» кафедрасының асс.профессоры

 Қазақстан Республикасы, Алматы қаласы, Төле би 100 



А. Ч. Каташева
Алматы технологиялық университеті АҚ
Қазақстан

Алма Чамаевна Каташева – ауылшаруашылық ғылымдарының кандидаты, «Тағамдық биотехнология» кафедрасының асс.профессоры

 Қазақстан Республикасы, Алматы қаласы, Төле би 100 



Ә. У. Байбекова
Алматы технологиялық университеті АҚ
Қазақстан

Әйгерім Уакитқызы Байбекова – техника ғылымдарының магистрі, «Тағамдық биотехнология» кафедрасының ассистенті

Қазақстан Республикасы, Алматы қаласы, Төле би 100 



А. Б. Бейсембаева
Алматы технологиялық университеті АҚ
Қазақстан

Айгерим Болатовна Бейсембаева – техника ғылымдарының магистрі, «Тағамдық биотехнология» кафедрасының ассистенті

Қазақстан Республикасы, Алматы қаласы, Төле би 100 



Әдебиет тізімі

1. Продукты из конопли, применение и полезные свойства / Л.Т. Хуснуллина и др. // Инновационные идеи молодых исследователей для агропромышленного комплекса России: Матер. Междунар. конф. / Пенза, 2022. – С. 250-251.

2. Производство, усвояемость и аллергенность белковых изолятов конопли (Cannabis sativa L.) Г. Мамоне, Г. Пикариелло, А. Рамондо и др. // Междунар. исследования в области пищевых продуктов. 2019. – № 115 – С. 562-571. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2018.09.017.

3. Характеристика побочных продуктов переработки конопляного масла / М. Пойич, А. Мишан, М. Сакач и др. // Журнал сельскохозяйственной и пищевой химии. – 2014. – № 62(51). – С.12436-12442. https://doi.org/10.1021/jf5044426.

4. Агафонова С.В. Антиоксидантная активность СО2-экстрактов некоторых растений и перспективы их использования в технологии пищевых рыбных жиров / С.В. Агафонова, Л.С. Байдалинова // Вестник Международной академии холода. – 2015. – № 2. – С. 13-17.

5. Экстракция и характеристика белка из пяти различных насекомых / Ви Лия, Эйснер-Шадлер Верена, М.М. Катриона // 59-й Междунар. конгресс мясной науки и технологии, 2013. – С.10.

6. Терентьев С.Е. Разработка технологии получения пшеничноконопляной муки / С.Е. Терентьев // Междунар. исследовательский журнал. – 2021. – № 8-1(110). – С. 98-102.

7. Лукин А.А. Перспективы применения конопляной муки в технологии производства хлеба / А.А. Лукин, А.В. Зимин // Вестник современных исследований. – 2017. – № 9-1(12). – С.1-4.

8. Дрогаева Т. Инвестиции прирастут травой / Т. Дрогаева, Д. Сунагатуллина // Коммерсант Екатеринбург. – 2022. – № 108. https://www.kommersant.ru/doc/5422442.

9. Зубцов В.А. Гидроколлойды семян льна и конопли в функциональных и специализированных пищевых продуктах / В.А. Зубцов, Д.П. Ефремов, Е.В. Зубцова // Актуальная биотехнология. – 2018. – № 1(26). – С.369-373.

10. Использование нового пищевого ингредиента в производстве мясных продуктов функционального назначения / И.Ф. Горлов, М.И. Сложенкина, Ю.Д. Данилов и др. // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. / Волгоград. – 2018. – № 4(52). – С.219-229.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Букарбаев Қ.М., Абжанова Ш.А., Каташева А.Ч., Байбекова Ә.У., Бейсембаева А.Б. ПІСІРІЛІП-ЫСТАЛҒАН ЕТ ӨНІМДЕРІНІҢ САПАСЫН ЗЕРТТЕУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2024;1(2(14)):160-169. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-2(14)-21

For citation:


Bukarbaev K.M., Abzhanova Sh.A., Katasheva A.Ch., Baibekova A.U., Beisembayeva A.B. STUDY OF THE QUALITY OF COOKED SMOKED MEAT PRODUCTS. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2024;1(2(14)):160-169. (In Kazakh) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-2(14)-21

Қараулар: 196


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X