ЙОГУРТТЫҢ САПАСЫ МЕН ТАҒАМДЫҚ ҚҰНДЫЛЫҒЫНА ЖЕРГІЛІКТІ ИТМҰРЫННАН (Rosa Corymbifera Borkh) ДАЙЫНДАЛҒАН ҰНТАҚТАРДЫҢ ӘСЕРІН ЗЕРТТЕУ
https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-1(13)-19
Аннотация
Мақалада зертханалық жағдайда дайындалған йогурт өнімінің тағамдық құндылығы мен сапалық көрсеткіштеріне жергілікті итмұрын өсімдігінің әртүрлі бөліктерінен дайындалған ұнтақтардың концентрацияларының (3 г, 6 г және 9 г) әсерін анықтау бойынша жүргізілген зерттеу жұмысының нәтижелері берілген. Тәжірибе барысында алдын ала итмұрынның тұтас жемісінен, қабығы мен жұмсағынан және тұқымынан дайындалған ұнтақтарды йогурт үлгілеріне әртүрлі мөлшерде қосып, өнімнің органолептикалық көрсеткіштеріне әсері зерттелді. Тәжірибелік зерттеу нәтижесі бойынша ұнтақтардың 6 г концентрациясы ең тиімді болып табылды. Үлгілер арасынан оңтайлы болып табылған сынаманың химиялық құрамы мен энергетикалық құндылығы және құрамындағы С дәрумені мен антитотықтырғыштардың мөлшері анықталды. Зерттеу нәтижесі бойынша өнім үлгілерінің қауіпсіздік көрсеткіштері талапқа сай болды. Энегетикалық құндылықтың жоғары мәні мен ақуыздың жоғарғы мөлшері итмұрынның тұтас жемісінен дайындалған ұнтақпен 6 г байытылған йогурт үлгісінде анықталды. С дәруменінің мөлшері үшінші тәжірибелік топта, яғни 9 г ұнтақ қосылған үлгіге тиесілі болды. Оның мәні 2,7 мг, бұл көрсеткіш бақылау тобымен салыстырғанда 3 есеге жоғары. Ал, антитотықтырғыштардың мөлшері бақылау тобымен салыстырғанда 23%-ға жоғары екендігі анықталды. Итмұрынның тұтас жемісінен дайындалған ұнтақты 6 г қосып, функционалдық мақсатта әзірлеген йогурт өнімінің құрамына қосып тұтынуға болады деп есептейміз.
Авторлар туралы
А. Н. ҚұрманәліҚазақстан
Ақтоты Нұрданқызы Құрманәлі – магистр, «Тағамдық биотехнология» кафедрасының ассистенті
050012, Қазақстан республикасы, Алматы қ., Төле би көшесі, 100
Т. Б. Абдигалиева
Қазақстан
Толкын Бакытовна Абдигалиева⃰ – PhD, «Тағамдық биотехнология» кафедрасының қаумдастырылған профессоры
050012, Қазақстан республикасы, Алматы қ., Төле би көшесі, 100
А. Ж. Жеңісова
Қазақстан
Ақмейір Жеңісқызы Жеңісова – магистр, «Тағамдық биотехнология» кафедрасының ассистенті
050012, Қазақстан республикасы, Алматы қ., Төле би көшесі, 100
Әдебиет тізімі
1. Health benefits of micronutrients (vitamins and minerals) and their associated deficiency diseases: A systematic review / Godswill A.G. et al. // International Journal of Food Sciences. – 2020. – Vol.3. – №. 1. – P.1-32.
2. Functional dairy products enriched with plant ingredients / Stanislav S. et al. // Foods and Raw materials. – 2019. – Vol. 7. – №. 2. – P. 428-438.
3. Коновалов С.А. Характеристика ассортимента молочных и молокосодержащих десертов функциональной направленности и мировые тенденции их производства / С.А. Коновалов, Н.А. Погорелова, М.В. Евина // Cостояние и перспективы развития наилучших доступных технологий специализированных продуктов питания. – 2019. – С. 401-406.
4. Здоровый образ жизни: учеб. пособие / В. А. Пискунов и др. – Litres, 2022. – 122 с. 5. Awuchi C.G. Nutritional diseases and nutrient toxicities: A systematic review of the diets and nutrition for prevention and treatment / C.G. Awuchi, V.S. Igwe, I.O. Amagwula // Journal of Advanced Academic Research. – 2020. – Vol. 6. – №. 1. – P. 1-46.
5. Вяткин А.В. Обзор методов определения общей антиоксидантной активности / А.В. Вяткин, Е.В. Пастушкова, О.В. Феофилактова // Современная наука и инновации. – 2018. – №. 1. – С. 58-66.
6. Anwar H. Antioxidants from natural sources / H. Anwar, G. Hussain, I. Mustafa // Antioxidants in foods and its applications. – 2018. – Vol. 3. – P. 3-28.
7. Изучить основные параметры технологий выращивания новых сортов и гибридов зернового сорго / Ш.М. Абасов и др. // Горное сельское хозяйство. – 2017. – №. 1. – С. 76-80.
8. Икматова Э.Б. Аграрлық туризм қазіргі жағдайда ауылшаруашылығының экономикалық даму факторы ретінде / Э.Б. Икматова, Ж.А. Дулатбекова, М.С. Толысбаева // Вестник казахского университета экономики, финансов и международной торговли. – 2020. – № 2(39). – Р. 96-103.
9. Rosehip extract inhibits lipid accumulation in white adipose tissue by suppressing the expression of peroxisome proliferator-activated receptor gamma / A. Nagatomo et al. // Preventive nutrition and food science. – 2013. – Vol. 18. – №. 2. – P. 85.
10. Nikishin S.A. Rose hip-component of functional decotion / S.A. Nikishin, N.V. Prazdnichkova // Modern technologies in the production of agricultural raw materials and food products: current issues of theory and practice: collection. scientific works Kinel: ILC Samara State Agrarian University. – 2023. – P. 32-35.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Құрманәлі А.Н., Абдигалиева Т.Б., Жеңісова А.Ж. ЙОГУРТТЫҢ САПАСЫ МЕН ТАҒАМДЫҚ ҚҰНДЫЛЫҒЫНА ЖЕРГІЛІКТІ ИТМҰРЫННАН (Rosa Corymbifera Borkh) ДАЙЫНДАЛҒАН ҰНТАҚТАРДЫҢ ӘСЕРІН ЗЕРТТЕУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2024;(1(13)):150-157. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-1(13)-19
For citation:
Kurmanali A.N., Abdigaliyeva T.B., Zhenisova A.Zh. TO STUDY THE EFFECT OF POWDERS MADE FROM A LOCAL SPECIES OF ROSEHIP (Rosa Corymbifera Borkh) ON THE QUALITY AND NUTRITIONAL VALUE OF YOGURT. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2024;(1(13)):150-157. (In Kazakh) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-1(13)-19