ҰЙЫТҚЫ АШЫТҚЫСЫНЫҢ МАЙ САПАСЫНЫҢ КӨРСЕТКІШТЕРІНЕ ӘСЕРІН ЗЕРТТЕУ
https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-1(13)-25
Аннотация
Қазақстандасары май өндірісіөсуде, азық-түлікнарығытәтті-сары май майларының, май өңдеу кәсіпорындары өндіретін толтырғыштарымен майлардың алуан түрлілігімен ұсынылған. Бұл мақалада функционалды қасиеттері қышқыл май жасау бойынша зерттеулер келтірілген, сақтау процесінде қышқыл сүт дақылдарының май сапасының көрсеткіштеріне әсері туралы зерттеулер жүргізілген. Стандартты әдістер үш рет қайталанды зерттеу жүргізу үшін. Ашытылған сүт стартерлерінің әртүрлі түрлері зерттелді, ұйытқы қосылған сары май рецептерінің модельдері жасалды. Термомеханикалық өңдеу кезінде ұйытқы сары май қабатына енгізілді. Зерттеу нәтижелері үшін май өндіру ЭМ Курунга бактериялық стартерін қолдану ұсынылатынын көрсетті. Осы ұйтқынымен қолданаотырып, май сапасының көрсеткіштері зерттелді. Ұйтқыны 3% мөлшеріндеенгізуеңжақсыөнімділігіөнімдіалуға мүмкіндік береді, қышқыл санының мәні қышқыл май үшін қалыптышектерде болады және өнімнің сапасын 60 күн бойы сақтауға мүмкіндік береді. Дайын өнім оң органолептикалық қасиеттерге ие, сақтауға төзімді және функционалдық тамақтану үшін ұсынылуы мүмкін.
Авторлар туралы
Ф. Х. СмольниковаҚазақстан
Фарида Харисқызы Смольникова – техника ғылымдарының кандидаты, «Тамақ өндірісінің технологиясы және биотехнология» кафедрасының қауымдастырылған профессоры
071412, Қазақстан Республикасы, Семей қ., Глинка к-сі, 20А
Г. К. Наурзбаева
Қазақстан
Гүлмира Қайырғалиқызы Наурзбаева – «Тамақ өндірісінің технологиясы және биотехнология» кафедрасының аға оқытушысы
071412, Қазақстан Республикасы, Семей қ., Глинка к-сі, 20А
Г. Т. Жұманова
Қазақстан
ГүлнараТөкенқызы Жұманова – «Тамақ өндірісінің технологиясы және биотехнология» кафедрасының PhD
071412, Қазақстан Республикасы, Семей қ., Глинка к-сі, 20А
А. С. Қамбарова
Қазақстан
Арай Сағынбекқызы Қамбарова – «Тамақ өндірісінің технологиясы және биотехнология» кафедрасының PhD
071412, Қазақстан Республикасы, Семей қ., Глинка к-сі, 20А
Ж. М. Атамбаева
Қазақстан
Жібек Манапқызы Атамбаева – «Тамақ өндірісінің технологиясы және биотехнология» кафедрасының аға оқытушысы
071412, Қазақстан Республикасы, Семей қ., Глинка к-сі, 20А
Әдебиет тізімі
1. https://www.energyprom.kz/ru/a/monitoring/molochnaya-otrasl-rk-proizvodstvo-ceny-i-import.
2. Пат. 2603065 Россйская Федерация, МПК A23C 15/02. Способ получения продукта типа кислосливочного масла / Каменская А.Е.; патентообладатель Каменская А.Е.; заявл. 2016.01.22; опубл. 2016.11.20, Бюл. № 32. – 9 с.
3. Пат. № 2017114995 Российская Федерация, МПК A23C 15/02(2006.01), A23D 7/00 (2006.01) Способ получения кислосливочного масла спробиотическими свойствами / Сахарова Н.В., Талашова Е.Н., Лепёшкин Т.Ю. и др.; патентообладатель ФГБОУ ВО Вологодская ГМХА; заявл. 2017.04.27; опубл. 2018.10.30, Бюл. № 31. – 1 с.
4. Пат. 2221432 Российская Федерация, МПК A23C 15/02(2006.01), A23D 7/00(2006.01), A23D 9/00(2006.01) Способ производства сливочного масла / Ильин В.П., Ильина С.Г., Михайлова Т.В., Юрченко Н.А.; патентообладатель ООО «Био-Веста»; заявл. 2001.06.15; опубл. 2004.01.20. – 7 с.
5. Пат. 2008124 677 Российская Федерация, МПК A23C 15/00(2006.01), A23C 15/02(2006.01). Кисломолочное масло с функциональными свойствами / Топал О.И., Борисова Г.В.; патентообладатель Вологодская гос. молочнохозяйств. акад. им. Н.В. Верещагина; заявл. 2008.06.16; опубл. 2009.12.27, Бюл. № 36. – 1 с.
6. ГОСТ 10444.15-94. Продукты пищевые. Методы определения количества мезофильных аэробных и факультативно-анаэробных микроорганизмов / Стандартинформ. – М.: Изд-во стандартов, 2010. – 311 с.
7. ГОСТ 31747-2012. Продукты пищевые. Методы выявления и определения количества бактерий группы кишечных палочек (колиформных бактерий) / Стандартинформ. – М.: Изд-во стандартов, 2013. – 20 с.
8. ГОСТ 33566-2015. Молоко и молочная продукция. Определение дрожжей и плесневых грибов / Стандартинформ. – М.: Изд-во стандартов, 2019. – 16 с.
9. ГОСТ 30347-2016. Молоко и молочная продукция. Методы определения Staphylococcus aureus / Стандартинформ. – М.: Изд-во стандартов, 2016. – 16 с.
10. ГОСТ 31659-2012. Продукты пищевые. Метод выявления бактерий рода Salmonella / Стандартинформ. – М.: Изд-во стандартов, 2014. – 25 с.
11. ГОСТ 32031-2012. Продукты пищевые. Методы выявления бактерий Listeria Monocytogenes / Стандартинформ. – М.: Изд-во стандартов, 2014. – 29 с.
12. ГОСТ 31933-2012. Масларастительные. Методы определения кислотного числа и кислотности / Стандартинформ. – М.: Изд-во стандартов, 2019. – 14 с.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Смольникова Ф.Х., Наурзбаева Г.К., Жұманова Г.Т., Қамбарова А.С., Атамбаева Ж.М. ҰЙЫТҚЫ АШЫТҚЫСЫНЫҢ МАЙ САПАСЫНЫҢ КӨРСЕТКІШТЕРІНЕ ӘСЕРІН ЗЕРТТЕУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2024;(1(13)):198-207. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-1(13)-25
For citation:
Smolnikova F.H., Naurzbayeva G., Zhumanova G., Kambarova A., Atambayeva J. INVESTIGATION OF THE EFFECT OF FERMENTED MILK STARTER CULTURE ON BUTTER QUALITY INDICATORS. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2024;(1(13)):198-207. (In Russ.) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-1(13)-25