Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

БАҒАЛЫ БАЛЫҚТАРҒА АРНАЛҒАН ҚҰРАМА ЖЕМДІ ЖӘНЕ ОНЫҢ ШИКІЗАТТАРЫН МИКРОБИОЛОГИЯЛЫҚ ЗЕРТТЕУ

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2022-4(8)-2

Толық мәтін:

Аннотация

Мақала материалдарында экструдтау әдісінің дайын құрама жемнің санитарлық жағдайына әсері, сондай-ақ бағалы балық түрлеріне (нефрит алабұғасы, шортан, көксерке) құрама жем өндіру кезінде пайдаланылған өсімдік және жануар тектес шикізат микрофлорасының сандық және сапалық құрамын зерттеу келтірілген. Құрама жем "Golden" ЖШС зауытының жағдайында өндірілді Fish.kz" зерттеу Алматы қаласындағы Қазақ қайта өңдеу және тамақ өнеркәсібі ҒЗИ-де жүргізілді. Патогендік микрофлораны шикізаттың 4 үлгісінде (балық ұны, ет және сүйек ұны, бидай, рапс ұны) және экструдталған құрама жемнің 3 үлгісінде (нефрит алабұғасына, шортанға және уоллиге арналған құрама жем) анықтау бойынша зерттеулер жүргізілді. Аталған шикізат объектілерін талдау патогендік микроорганизмдер мен оппортунистік микроорганизмдердің анықталған жалпы микробтық саны рұқсат етілген көрсеткіштерден аспайтынын көрсетті. Дайын құрама жемнің 3 үлгісін талдау экструдтаудан кейінгі үлгілердің стерильді екенін және эксперименттік экструдталған балық жемінің санитарлық жағдайын зерттеу нәтижелерін көрсетті, өндіріс процесінде қолданылатын шикізатты термиялық өңдеу белгіленген микробиологиялық стандартқа және осы өнімді балық өсіру үшін пайдалануға қатысты құрама жемнің сапасы мен қауіпсіздігіне тиісті талаптарды қамтамасыз ететіндігін көрсетеді. 

Авторлар туралы

М. М. Патсаев
Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми-зерттеу институты
Қазақстан

«Астық өнімдері мен мал азығының технологиялары» лабораториясының ғылыми қызметкері

050060, Алматы қ., Гагарин көш. 238 Г



В. И. Сидорова
Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми-зерттеу институты
Қазақстан

«Астық өнімдері мен мал азығының технологиялары» лабораториясының жетекші ғылыми қызметкері

050060, Алматы қ., Гагарин көш. 238 Г



Н. И. Январева
Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми-зерттеу институты
Қазақстан

050060, Алматы қ., Гагарин көш. 238 Г



А. В. Чижаева
Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми-зерттеу институты
Қазақстан

«Астық өнімдері мен мал азығының технологиялары»
лабораториясының жетекші ғылыми қызметкері


050060, Алматы қ., Гагарин көш. 238 Г



М. Ж. Бектурсунова
Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми-зерттеу институты
Қазақстан

«Астық өнімдері мен мал азығының технологиялары»
лабораториясының жетекші ғылыми қызметкері


050060, Алматы қ., Гагарин көш. 238 Г



Н. З. Оспанов
Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми-зерттеу институты
Қазақстан

«Астық өнімдері мен мал азығының технологиялары»
лабораториясының ғылыми қызметкері


050060, Алматы қ., Гагарин көш. 238 Г



Әдебиет тізімі

1. Единые ветеринарные (ветеринарно-санитарные) требования, предъявляемые к товарам, подлежащим ветеринарному контролю (надзору). Утверждены Решением Комиссии Евразийского экономического союза от 18 июня 2010 года № 317.

2. Гамыгин Е.А., Пономарев С.В. Традиционное и новое кормовое сырье в кормопроизводстве для рыб / Рыбное хоз-во. Сер. Аквакультура: обзорная информация, М.: ВНИЭРХ. – 1993. – Вып. 5. – 31 с.

3. Гамыгин Е.А., Багров А.М., Бородин А.Л., Ридигер А.В. Расширение сырьевой базы кормопроизводства для рыб / Рыб. Х-во. – 2013. – № 4. – С. 87-88.

4. Симонов Г. Разведение рыба – перспективное занятие / М.: Комбикорма. – 2014. – № 9. – 21 с.

5. Гамыгин Е.А., Багров А.М., Бородин А.Л., Ридигер А.В. Расширение сырьевой базы кормопроизводства для рыб / Рыб. Х-во. – 2013. – № 4. – С. 87-88.

6. Пономарев С.В., Грозеску А.А., Бахарева М. Корма и кормление рыб в аквакультуре / учебник. М.: Моркнига. – 2013. – 417 с.

7. Остроумова, И.Н. Биологические основы кормления рыб. – Санкт-Петербург. 2001. – 372 с.

8. Дерендяев Г., Сунцова М. Система обеспечения биобезопасности комбикормов / комбикорма. – 2014. – № 3. – С.65-68.

9. Hashimoto J., Okaiti T. Nutrition of fish and feed stuff for fish culture. Tokyo, 2002» – 250 p.

10. Lovell T. Fish feeds and nutrition. Commerc. Fish Farmer Aquacult. News. – 2005. – V.4. – No 4. – p. 40-41.

11. Schulz C. Effects of varying dietary fatty acid profile on growth performance, fatty acid, body and tissue composition of juvenile pike perch (sander lucioperca) / C. Schulz, U. Knaus, M. Wirth, B. Rennert / Aquaculture Nutrition. – 2005. – Vol. 11 (6). – P. 403-413.

12. Schulz C. Effect of dietary protein on growth, feed conversion, body composition and survival of pike perch fingerlings / C. Schulz, M. Böhm, M. Wirth, B. Rennert / Aquaculture Nutrition. – 2007. – Vol. 13. – P. 373-380.

13. Schulz C. Effects of varying dietary protein to lipid ratios on growth performance and body composition of juvenile pike perch (Sander lucioperca) / C. Schulz, M. Huber, J. Ogunji, B. Rennert / Aquaculture Nutrition. – 2008. – Vol. 14. – P. 166-173.

14. Wielogórska E., MacDonald S., Elliott C. T. A review of the efficacy of mycotoxin detoxifying agents used in feed in light of changing global environment and legislation // World Mycotoxin Journal. – 2016. – V.9. – № 3. – P. 419-433.

15. Kosicki R., Błajet-Kosicka A., Grajewski J., Twarużek M. Multiannual mycotoxin survey in feed materials and feedingstuffs / Animal Feed Science and Technology. – 2016. – V. 215. – P. 165-180.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Патсаев М.М., Сидорова В.И., Январева Н.И., Чижаева А.В., Бектурсунова М.Ж., Оспанов Н.З. БАҒАЛЫ БАЛЫҚТАРҒА АРНАЛҒАН ҚҰРАМА ЖЕМДІ ЖӘНЕ ОНЫҢ ШИКІЗАТТАРЫН МИКРОБИОЛОГИЯЛЫҚ ЗЕРТТЕУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2022;(4(8)):11-21. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2022-4(8)-2

For citation:


Patsaev M., Sidorova V., Yanvareva N., Chizhaeva A., Bektursunova , Ospanov N. MICROBIOLOGICAL STUDIES OF RAW MATERIALS AND COMPOUND FEEDS FOR VALUABLE FISH SPECIES. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2022;(4(8)):11-21. (In Russ.) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2022-4(8)-2

Қараулар: 330


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X