Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

Функционалды мақсаттағы ет-өсімдік жартылай фабрикаттарын әзірлеу кезіндегі ақуыз және өсімдік компоненттерінің пайдалануы

Толық мәтін:

Аннотация

   Дұрыс теңдестірілген тамақтану – бұл жақсы өмір сүру сапасының басты шарты, өйткені ол тек денсаулық үшін ғана емес, сонымен қатар өмірдегі әлеуметтік және психологиялық  тепе-теңдік  үшін де қажет болып табылады. Тамақ саласы мамандарының функционалдық тағам және тамақтану мәдениеті туралы нақты білімдерінің деңгейі әлі жеткіліксіз болып келеді. Қазіргі таңда функционалдық азық-түлік өнімдері барлық белгілі азық-түлік өнімдерінің 3 %-дан аспайтын бөлігін құрайды. Бұл мақалада химиялық құрамы бойынша теңдестірілген, қалыпты калориялы, адам ағзасына оң  әсер  ететін  және  халықты  сапалы  азық-түлікпен  қамтамасыз  ететін, гастрономиялық құндылығы жоғары жаңа функционалды өнім әзірлеу қажеттілігі туралы мәселелер қарастырылады. Функционалды өнімдердің әлемдік нарығын зерттеу. Шикізатты үнемді жұмсауға, өнімнің микробиологиялық тұқымдылығын және еңбек сыйымдылығын төмендетуге мүмкіндік беретін жоғары технологиялық жабдықтарды пайдалана отырып, аз пайдаланылатын шикізаттан технология мен рецептура әзірлеу.

   Органикалық (мәрмәр) сиыр еті мен топинамбурдың адам ағзасының дұрыс жұмыс істеуіне әсері туралы. Салқындатылған және мұздатылған құрама ет жартылай фабрикаттары технологиясында функционалдық ингредиенттерді пайдаланудың мақсатқа сай екендігі туралы қорытынды жасалды.

Автор туралы

Б. К. Асенова
Университет имени Шакарима города Семей
Қазақстан


Әдебиет тізімі

1. Кулуштаева Б. М. Производство функциональных продуктов питания с использованием топинамбура / Б. М. Кулуштаева [и др.] // Материалы Международной научно-практической конференции «Пищевая и перерабатывающая промышленность Казахстана: Современное состояние и перспективы развития», посвященной 50-летию подготовки инженерных кадров для пищевой и перерабатывающей промышленности в СГУ имени Шакарима, 31 мая 2013 г. – Семей, 2013. – С. 146-148.

2. ГОСТ Р 52349-2005. Продукты пищевые функциональные. Термины и определения. – М.: Стандартинформ, 2006. – 9 с.

3. Амирханов К. Ж. Современное состояние и перспективы развития производства мясных продуктов функционального назначения : Монография / К. Ж. Амирханов [и др.] – Fkvfns: ГУ имени Шакарима, 2013. – C. 126.

4. Инновац. пат. № 28181. Республика Казахстан. МПК A23L 1/317 A23L 1/314. Композиция мясных тефтелей / Г. Т. Кажибаева [и др.]; заявитель и патентообладатель РГП на ПВХ «Семипалатинский государственный университет им. Шакарима» (KZ) – № 2012/0780.1; заявл. 02. 07. 2012; опубл. 17. 03. 2014. – 4 с.

5. Шумилина Е. С. Перспективы использования мраморной говядины в технологии мясных продуктов / Е. С.Шумилина, О. В. Скворцова, А. В. Гребенщиков // Успехи современного естествознания. – 2012. – № 6. – С. 140-140.

6. Кормление животных правильными кормами. Зеленый корм – необходимый рацион для животных [Электронный ресурс]. URL: http://agrocontech.ru/ru/info/organicheskoe-myaso-organicheskoe-myaso-ptitsy-org (Дата обращения: 13. 03. 2019).

7. Мы производим мясо высочайшего качества [Электронный ресурс]. URL: http://www.kazmyaso.kz/ (Дата обращения: 13. 03. 2019).


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Асенова Б.К. Функционалды мақсаттағы ет-өсімдік жартылай фабрикаттарын әзірлеу кезіндегі ақуыз және өсімдік компоненттерінің пайдалануы. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2022;(1(5)):17-20.

For citation:


Asenova B. Using the protein and vegetable components in the development of meat and cereal semi-finished products of functional purpose. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2022;(1(5)):17-20. (In Russ.)

Қараулар: 220


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X