Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

ЕТ ӨНДІРІСІНДЕ ҚОЛДАНЫЛАТЫН ЕТТАРТҚЫШ МАШИНАЛАР

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-2(18)-19

Толық мәтін:

Аңдатпа

Өндірістік еттартқыштар өздерінің құрылымдарын тұрмыстық және қоғамдық тамақтандыру орындарында кеңінен таралған еттартқыштардан көшіріп алды. Әрине, олар шұжықты дайындаудың технологиялық тізбегінің басы болып табылады. Олардың өнімділігін жоғарылату үшін жұмысшы органдарының геометриялық өлшемдерін үлкейтеді. Еттартқыштар етті кесуге арналған негізгі машина болып табылады. Оның кесу механизмі пышақты торлардан және крест тәрізді пышақтан тұрады. Бұл пышақтың кесу жиегімен салыстырғанда перпендикуляр орналасқан қалақшасының алдыңғы беті кесу бетіне радиалды орнатылған. Бүгінгі таңдағы отандық және шет ел еттартқыштарының құрылымындағы кесу механизмдерінің және тасымалдаушы механизмдерінің шнекті қоректендіргіші бір жетекші механизмнен айналыс алады немесе жеке жетек арқылы жұмыс істейді. Еттартқыш тұрықтан, шанақтан және жұмысшы цилиндрден тұрады. Жұмысшы цилиндрдің ішкі беті бұрамалы қабырғалы болады және оның ішіне саусақты шнек, пышақты құрылғы орнатылады. Пышақты құрылғының құрамына айналмалы пышақ, қозғалмайтын тор, ішкі және сыртқы сақиналар кіреді. Басқа да осыған ұқсас, алюминийден жасалған басқа еттартқыштардан айырмашылығы, тамақ өнімдерімен жанасқан кезде оның материалы тотықпайды. Мұндай еттартқыштар беріктілігі жоғары шойынан жасалған және тағамдық қалайымен қапталған, бұл оның басқаларымен салыстырғанда артықшылығы екені даусыз, сонымен қатар адам өмірі мен денсаулығының гигиеналық және экологиялық қауіпсіздін қамтамасыз етеді, яғни қалайы тамақ өнімдерімен жанасқан кезде тотығу процесіне берік болып келеді.

Авторлар туралы

М. М. Ташыбаева
Шәкәpім университет
Қазақстан

Маржан Мейрамбекқызы Ташыбаева – «Технологиялық жабдықтар» кафедрасының PhD, оқытушысы,

071412, г. Семей, ул. Глинки, 20 А



А. К. Какимов
Шәкәpім университет
Қазақстан

Александр Альбертович Майоров – техника ғылымдарының докторы, профессор, 

071412, г. Семей, ул. Глинки, 20 А



А. А. Майоров
ФГБНУ Федеральный Алтайский научный центр агробиотехнологий
Ресей

«Технологиялық машиналар мен жабдықтар» білім беру бағдарламасының 3 курс студенті,

656910, г. Барнаул, ул. Советской Армии, 66



Ә. С. Шенгельбаев
Шәкәpім университет
Қазақстан

«Тамақ инженериясы» білім беру бағдарламасының 1 курс студенті,

071412, г. Семей, ул. Глинки, 20 А



Ж. Д. Жұмашева
Шәкәpім университет
Қазақстан

студент 1 курса образовательной программы «Пищевая инженерия»,

071412, г. Семей, ул. Глинки, 20 А



Әдебиет тізімі

1. Разработка технологии котлет и тефтелей с использованием национального мясного сырья / Б.Б. Кабулов и др. // Сборник материалов V Международной научно-технической конференции «Инновационные технологии в пищевой промышленности: наука, образование и производство». – Воронеж: ВГУИТ, 16.11.2018. – С. 114-118.

2. Кабулов Б.Б. Влияние белкового обогатителя из кости на функционально-технологические свойства колбасного фарша и готовой продукции / Б.Б. Кабулов, А.К. Мустафаева, М.М. Ташыбаева // Материалы 21-ой Международной научно-практической конференции, посвященной памяти Василия Матвеевича Горбатова «Информационно-технологическое развитие пищевой промышленности – тенденции, стратегии, вызовы». – М.: ВНИИМП им. В.М. Горбатова, 6.12.2018. – С. 95-97.

3. Способ измельчения замороженного мясного сырья / М.М. Акимов и др. // Сборник материалов IX-ой Международной научно-технической конференции «Казахстан-холод 2019». – Алматы, 20-21.02.2019. – С. 87-89.

4. Анализ оборудования для измельчения мясокостного сырья / А.К. Мустафаева и др. // Сборник материалов XX международной научно-практической конференции «Современные проблемы техники и технологии пищевых производств». – Барнаул, АлтГТУ, 14.03.2019. – С. 244-246.

5. Пелеев А.И. Технологическое оборудование предприятий мясной промышленности / А.И. Пелеев. – М.: Пищпромиздат, 1963. – 685 с.

6. Чижикова Т.В. Машины для измельчения мяса и мясных продуктов / Т.В. Чижикова. – М.: Легкая и пищевая промышленность, 1982. – 302 с.

7. Комплексные экспериментальные исследования процесса измельчения мясного сырья. Техника и методика экспериментального исследования / М.М. Акимов и др. – Аналитический обзор. – Семипалатинск: КазгосИНТИ, 2001. – 36 с.

8. Ивашов В.И. Технологическое оборудование предприятий мясной промышленности. Оборудование для убоя и первичной обработки. / В.И. Ивашов. – Учебники и учеб. пособия для студентов высших учебных заведений. – М.: Колос, 2001. – Ч. 1. – 552 с.

9. Соколова А.Я. Основы расчета и конструирования машин и автоматов пищевых производств / А.Я. Соколова. – М.: Машиностроение, 1969. – 637 с.

10. А.С. 1386298. СССР. Устройство для измельчения пищевых продуктов. / С.Г. Юрков и др.; опубл. 08.12.88, Бюл. № 44. – 2 с.

11. Реология пищевых продуктов / М.Ж. Еркебаев и др. – Алматы, 2003.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Ташыбаева М.М., Какимов А.К., Майоров А.А., Шенгельбаев Ә.С., Жұмашева Ж.Д. ЕТ ӨНДІРІСІНДЕ ҚОЛДАНЫЛАТЫН ЕТТАРТҚЫШ МАШИНАЛАР. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2025;(2(18)):158-165. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-2(18)-19

For citation:


Tashybaeva M.M., Kakimov A.K., Mayorov A.A., Shengelbaev A.S., Zhumasheva Zh.D. MEAT – CHOPPING MACHINES USED IN MEAT PRODUCTION. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2025;(2(18)):158-165. (In Kazakh) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-2(18)-19

Қараулар: 10


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X