Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

ЖҰМСАҚ ІРІМШІК ӨНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫНДА ӨСІМДІК ТЕКТЕС ШИКІЗАТТЫ ПАЙДАЛАНУДЫҢ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-2(18)-34

Толық мәтін:

Аңдатпа

Ірімшік – сүтті ұйыту және оны жетілдіру нәтижесінде алынған, ақуыз мөлшері жоғары тамақ өнімі. Ірімшікке қосымша дәм мен хош иіс беру үшін әртүрлі өсімдік тектес қоспалар қосу әдістері жеткілікті. Ұсынылып отырған мақалада жұмсақ тұзды ірімшікті өсімдік шикізаттарымен байыту арқылы олардың қоректік және биологиялық құндылығын арттыру мүмкіндігін зерттейді. Ақжелкен ұнтағы мен грек жаңғағы сияқты табиғи ингредиенттерді қосу тұзды жұмсақ ірімшіктің құрамындағы С дәрумені мен тағамдық талшықтардың мөлшерін едәуір арттырады. Зерттеу нәтижесінде, № 3 үлгісінде ақжелкен мен грек жаңғағы қосылған ірімшіктің құрамында С дәруменінің мөлшері 6 есе көбейіп, тағамдық талшықтар 0,86 г дейін артқаны анықталды. Сонымен қатар бұл өзгерістер сүт өнімдерінің денсаулыққа пайдалы қасиеттерін жақсартуға мүмкіндік береді.

Дайын өнім органолептикалық көрсеткіштері бойынша барлық талаптарға сәйкес болып, жоғары сапаны көрсетті. Бұл зерттеу жұмысы сүт өнімдеріне функционалдық қасиеттерді енгізудің тиімді тәсілін ұсынды, әрі жаңа технологиялық әдістерді сүт өнеркәсібінде қолдануға жол ашады. Сүт өнімдерінің құрамын байыту оның денсаулыққа пайдалы әсерін арттырып, адамдардың тағамдық қажеттіліктерін қанағаттандыруда жаңа мүмкіндіктерді ұсынады.

Авторлар туралы

А. К. Мустафаeва
Сәкeн Сeйфуллин атындағы Қазақ агрoтeхникалық зeрттeу унивeрситeті
Қазақстан

Аяулым Какеновна Мустафаева – техника ғылымдарының кандидаты, «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының қауымдастырылған профессоры,

010011, Астана қаласы, Жeңіс даңғылы 62



Ж. Біржанова
Сәкeн Сeйфуллин атындағы Қазақ агрoтeхникалық зeрттeу унивeрситeті
Қазақстан

Біржанова Жұлдыз Біржанқызы – «Тағам өнімдерінің технологиясы» білім бағдарламасының 2 курс магистранты,

010011, Астана қаласы, Жeңіс даңғылы 62



Г. Б. Абдилова
Шәкәрім университеті

Галия Бекеновна Абдилова – техника ғылымдарының кандидаты, қауымдастырылған профессор, тамақ инженериясы зерттеу мектебі,

071412, Семей қ., Глинка к-сі, 20 А



Б. Калемшарив
Сәкeн Сeйфуллин атындағы Қазақ агрoтeхникалық зeрттeу унивeрситeті
Қазақстан

Бегжан Калемшарив – «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының оқытушысы; 

010011, Астана қаласы, Жeңіс даңғылы 62



С. А. Карденов
Сәкeн Сeйфуллин атындағы Қазақ агрoтeхникалық зeрттeу унивeрситeті
Қазақстан

Серик Аскербекович Карденов – «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының қауымдастырылған профессор м.а., т.ғ.к., 

010011, Астана қаласы, Жeңіс даңғылы 62



Әдебиет тізімі

1. Хиценко А.В. Использование растительных компонентов в производстве мягких сыров / А.В. Хиценко, О.П. Неверова, О.В. Зинина // Актуальные проблемы развития технических наук. Сборник статей участников XXII Областного конкурса научно-исследовательских работ «Научный Олимп» по направлению «Технические науки». – Екатеринбург, 2020. – С. 98-103.

2. Резниченко И.Ю. Разработка рецептуры и оценка качества мягкого сыра с растительным ингредиентом / И.Ю. Резниченко, Е.А. Егушова // Проблемы современной аграрной науки. – 2023. – С. 198.

3. Глазачев В.В. Кисломолочные продукты / В.В. Глазачев. – М.: Пищевая промышленность,1968 – 268 с.

4. Жұмахан С.Т. Ешкі сүтінен жұмсақ ірімшік алу технологиясын зерттеу / С.Т. Жұмахан, С. Қозықан // News of Kazakhstan Science / Novosti nauki Kazahstana. – 2020. – № 2.

5. Parsley: A review of habitat, phytochemistry, ethnopharmacology and biological activities / S. Sarwar et al // Int. J. Chem. Biochem. Sci. – 2019. – Т. 9. – С. 49-55.

6. Ямпольский А. Петрушка (лат. Petroselinum crispum) / А. Ямпольский, Т. Елисеева // Журнал здорового питания и диетологии. – 2020. – № 12. – С. 2-12.

7. Махаш Н.Е. Өсімдік тектес компоненттерді қолдана отырып, сүтқышқылды өнімдердің тағамдық құндылығын арттыру // Н.Е. Махаш // Қазақстан Республикасы Тәуелсіздігінің 30 жылдығына арналған «Сейфуллин оқулары – 17: «Қазіргі аграрлық ғылым: цифрлық трансформация» атты халықаралық ғылыми – тәжірибелік конференция – 2021. – Т.1, Ч.2 – Б. 148-150.

8. Елисеева Т. Витамин С (аскорбиновая кислота) описание, польза и где содержится / Т. Елисеева, А. Мироненко // Журнал здорового питания и диетологии. – 2018. – Т. 2, № 4. – С. 33-44.

9. ГОСТ-33959-2016 Сыры рассольные технические условия. Введен 01.09.2017. – М.: Стандартинформ, 2016.

10. ГОСТ 5867-90 Молоко и молочные продукты. Методы определения жира. – М.: Стандартинформ, 2009.

11. ГОСТ 3626-73 Молоко и молочные продукты. Методы определения влаги и сухого вещества (с изменениями № 1, 2, 3). – М.: Стандартинформ, 2009.

12. СТ РК 1483-2005 Молоко коровье. Методы испытаний по определению показателей состава и плотности молока. – Астана, 2005.

13. ГОСТ 3624-92. Молоко и молочные продукты. Титриметрические методы определения кислотности. – М.: ИПК Издательство стандартов, 2004.

14. ГОСТ 3627-81* Молочные продукты. Методы определения хлористого натрия. – М.: Стандартинформ, 2016.

15. Мустафаева А.К. Технология производства мягких сыров обогащенных растительным сырьем // Вестник Университета Шакарима. Серия технические науки. – 2024. – Т. 1, № 2(14). – С. 246-253.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Мустафаeва А.К., Біржанова Ж., Абдилова Г.Б., Калемшарив Б., Карденов С.А. ЖҰМСАҚ ІРІМШІК ӨНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫНДА ӨСІМДІК ТЕКТЕС ШИКІЗАТТЫ ПАЙДАЛАНУДЫҢ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2025;(2(18)):282-291. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-2(18)-34

For citation:


Mustafaeva A., Birzhanovа Z., Abdilova G., Kalemshariv B., Kardenov S. FEATURES OF THE USE OF VEGETABLE RAW MATERIALS IN THE PRODUCTION TECHNOLOGY OF SOFT CHEESE. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2025;(2(18)):282-291. (In Kazakh) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-2(18)-34

Қараулар: 4


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X