СИЫР ЖӘНЕ ЖЫЛҚЫНЫҢ МОЙЫН, АРҚА, ЖАМБАС ЕТТЕРІНІҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚҰРАМЫ ЖӘНЕ ФИЗИКА-ХИМИЯЛЫҚ КӨРСЕТКІШТЕРІ
https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-2(18)-23
Аңдатпа
Бұл мақалада 2-сұрыпты сиыр және жылқы еттерінің мойын, арқа және жамбас бөліктерінің химиялық құрамы, ылғал байланыстырушы қабілеті және рН көрсеткіштерінің талдау нәтижелері көрсетілген. Талдау нәтижелері бойынша жылқы етінің арқа бөлігінде ақуыз бен су мөлшері (ақуыз – 22,8%, су – 62,2%) жоғары көрсеткішке ие болса, ал май аз (13,5%) мөлшерге ие. Ал мойын бөлігінде май мен коллаген мөлшері (май – 20,3%, коллаген – 2,8%) жоғары. Сиыр етінің мойын бөлігінде ақуыз бен су мөлшері (ақуыз – 19,4%, су – 65,6%) және коллаген де (4,4%) жоғары көрсеткішке ие болса, май мөлшері жамбас бөлігінде (21,2%) жоғары да мойында аз, шамамен – 11,7%. рН мөлшері сиыр етінде 5,8 мөлшерінде, ал жылқы етінде – 5,9 мөлшерінде көрсетті. Ылғал байланыстыру қабілеті жылқы етінде арқа бөлігінде – 38,6%, мойын бөлігінде – 46,9%, жамбас бөлігінде – 48,6%, ал сиыр етінде шамамен арқа етінде – 20%, мойын етінде – 61,9%, жамбас бөлігінде – 52,2% байқалды. Алынған нәтижелер ет өнімдерін қайта өңдеу және өндіру үшін алғашқы нәтижелер ретінде қолданылады.
Авторлар туралы
Ш. Ж. ЖасқайратҚазақстан
Шынарай Жасқайратқызы Жасқайрат – «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының 2 курс докторанты,
010000, Астана қ., Жеңіс даңғылы, 62
A. I. Ізбасарова
Қазақстан
Айдана Ізбасарқызы Ізбасарова – «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының 2 курс
магистранты,
010000, Астана қ., Жеңіс даңғылы, 62
А. К. Игенбаев
Қазақстан
Айдын Каирбекович Игенбаев – PhD, «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының
қауымдастырылған профессор м.а.,
010000, Астана қ., Жеңіс даңғылы, 62
С. А. Карденов
Қазақстан
Серик Аскербекович Карденов – «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының қауымдастырылған профессор м.а., т.ғ.к.,
010000, Астана қ., Жеңіс даңғылы, 62
К. М. Кожамсугиров
Қазақстан
Керимбек Мусаеевич Кожамсугиров – «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының инженертехнологы,
010000, Астана қ., Жеңіс даңғылы, 62
Әдебиет тізімі
1. Амерханов Х. Генетические ресурсы мясного скота Российской Федерации / Х. Амерханов, Ф. Каюмов // Молочное и мясное скотоводство. Спецвыпуск по мясному скотоводству. – 2011. С. 3-6.
2. Мясным симменталам – быть! / С. Канатбаев и др. // Животноводство России. – 2013. – № 6. – С. 60-61.
3. Каюмов Ф.Г. Мясное скотоводство: отечественные породы и типы, племенная работа, организация воспроизводства стада: монография / Ф.Г. Каюмов. – М.: Вестник РАСХН, 2014. 216 с.
4. Маевская Л.А. Физико-химические показатели мышечной ткани молодняка калмыцкой породы Южно-уральского типа в различные возрастные периоды / Л.А. Маевская, Н.А. Калашников, Ф.Г. Каюмов // Животноводство и кормопроизводство. – 2015. – № 2(107). – С. 46-50.
5. Козлов Ю.С. Достижения и проблемы мясной индустрии Республики Казахстан / Ю.С. Козлов, О.А. Яковлева // Молодой ученый. – 2020. – № 29(319). – С. 210-212.
6. Тілебалды А. Химический состав и технологические свойства конины / А. Тілебалды, Я.М. Узаков, Н.К. Абильмажинова // The 8 th International scientific and practical conference «Topical aspects of modern scientific research» (April 18-20, 2024) CPN Publishing Group, Tokyo, Japan. 2024. – № 489. – Р. 205.
7. Биоконверсия протеина и энергии корма в белок и энергию мясной продукции / Л.И. Кибкало и др. // Вестник Курской государственной сельскохозяйственной академии. – 2012. – № 1. – С. 86-88.
8. Гудыменко В.В. Химический состав и товарно-технологические показатели говядины двухтрёхпородных бычков / В.В. Гудыменко, В.И. Гудыменко // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. – 2015. – № 2 (52). – С. 123-125.
9. Мурашев С.В. Влияние глубины измельчения на свойства фарша говядины / С.В. Мурашев, У.О. Кодиров // Научный журнал НИУ ИТМО. Серия «Процессы и аппараты пищевых производств». – 2014. – № 1. – С. 17.
10. Идентификация и анализ биохимических свойств штамма-продуцента кератиназы / О.О. Бабич и др. // Современные проблемы науки и образования. – 2013. – № 6. – С. 699.
11. Производство многокомпонентных мясных продуктов функционального назначения / Г.Т. Кажибаева и др. // Мясная промышленность – приоритеты развития и функционирования: матер. 15-й междунар. науч.-практ. конф., посвящ. памяти Василия Матвеевича Горбатова (13 дек. 2012 г.). ГНУ ВНИИМП им. В.М. Горбатова. Т. 1. – М., 2012. – С. 172-175.
12. Батуева О.Г. Использование мяса лося в производстве бастурмы / О.Г. Батуева, М.А. Фатьянова // Аграрная наука: взгляд в будущее: сборник студенческих. – С. 8.
13. Lawrie R.A. Lawrie's meat science / R.A. Lawrie, D.A. Ledward // Ed. 7. Woodhead Publishing Ltd. – 2006.
14. Consistency cone penetrometry for food products / А. Kakimov et al // J. Nutr. – 2015. – № 14(11). – Р. 837-840.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Жасқайрат Ш.Ж., Ізбасарова A.I., Игенбаев А.К., Карденов С.А., Кожамсугиров К.М. СИЫР ЖӘНЕ ЖЫЛҚЫНЫҢ МОЙЫН, АРҚА, ЖАМБАС ЕТТЕРІНІҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚҰРАМЫ ЖӘНЕ ФИЗИКА-ХИМИЯЛЫҚ КӨРСЕТКІШТЕРІ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2025;(2(18)):194-200. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-2(18)-23
For citation:
Zhaskairat Sh.Zh., Izbasarova A.I., Igenbaev A.K., Kardenov S.A., Kozhamsugirov K.M. CHEMICAL COMPOSITION AND PHYSICAL AND CHEMICAL PARAMETERS OF NECK, BACK, THIGHS OF BEEF AND HORSE MEAT. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2025;(2(18)):194-200. (In Kazakh) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-2(18)-23