ЕТ ЖӘНЕ СҮТ ӨҢДЕУ ӨНІМДЕРІН БАЙЫТУ ҮШІН ЖАБАЙЫ ЖЕМІСТЕР МЕН ЖИДЕКТЕРДІҢ ҚҰРАМЫ
https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-1(17)-30
Аннотация
Ұсынылған нәтижелер сүт және ет өнімдерінің жаңа түрлерін жасауға бағытталған, өсімдік тектес жергілікті шикізаттан қоспалармен байытылған, оны танымал ету үшін адам денсаулығына пайдалы әсер ететін көптеген жылдар бойы жүргізілген зерттеулердің тұтас кешенінің бөлігі болып табылады. дене және әртүрлі жас топтары мен талғамға бейім адамдарға арналған.
Бұл мақала өңделген ет және сүт өнімдерін байыту үшін жабайы жемістер мен жидектерден жасалған шөптік қоспалар құрамын пайдалану перспективаларын сипаттайды. Шұжық, ет паста және сүзбе массасы мысалында ет және сүт өнімдеріне құс шие, тау күлі (қызыл) және қызметші жидекті оңтайлы қатынаста пайдалану мүмкіндігі зерттелді. Жануарлар мен өсімдік тектес шикізаттың үйлесуі пайдаланылатын компоненттердің табиғилығымен және адам ағзасының дамуы мен жұмыс істеуіне пайдалы әсерімен сипатталатын тамақ өнімдерінің ассортиментін айтарлықтай әртараптандыруы маңызды.
Таңдалған жемістер мен жидектерден монодисперсті ұнтақ алу технологиясы ұсынылды, ол физиологиялық қажеттіліктерді қанағаттандыратын өсімдік тектес шикізаттың пайдалы қасиеттерін барынша сақтауға мүмкіндік береді.
Негізгі тұтынушылық қасиеттері ретінде органолептикалық қасиеттері талданды және алынған өнімдердің қолданыстағы нормативтік құжаттарда белгіленген талаптарға сәйкестігін көрсететін физика-химиялық және бактериологиялық көрсеткіштері анықталды. Жемістер мен жидектердің әртүрлі қатынасындағы шөп қоспаларының әзірленген құрамы екі ірі тамақ өнеркәсібін табиғи қоспалармен қамтамасыз ете алады, оларға жаппай тұтыну өнімдерін шығаруға мүмкіндік береді.
Тірек сөздер
Авторлар туралы
Д. С. СвидерскаяҚазақстан
Диана Сергеевна Свидерская – т.ғ.к., ДАҚ Торайғыров университетінің доценті
140008, Павлодар қ., көш. Ломова 64
А. М. Шуленова
Қазақстан
Асем Манарбековна Шуленова – техника ғылымдарының магистрі, С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университетінің «Тамақ және қайта өндеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының докторанты
Астана қаласы, Жеңіс даңғылы, 62
Е. Ф. Краснопёрова
Қазақстан
Елена Францевна Краснопёрова – техника ғылымдарының кандидаты, «Инженерлік және өнеркәсіптік технологиялар» кафедрасының профессоры
140008, Павлодар қ., көш. Ломова 45
Әдебиет тізімі
1. Спиридонов К.Н. Животные белки – состав, свойства, особенности применения / К.Н. Спиридонов, Е.К. Туниева // Все о мясе. – 2018. – № 6. – С. 51-52.
2. Raw or heated cow milk consumption: Review of risks and benefits / WL. Claeys et al // Food Control. – 2013. – № 31(1). – Р. 251-262.
3. Dietary protein sources in early adulthood and breast cancer incidence: prospective cohort study / M.S. Farvid et al // BMJ. – 2014. – № 348. – Р. 1-11.
4. Mikulic-Petkovsek Anthocyanin composition of different wild and cultivated berry species / R. Veberic et al // LWT – Food Science and Technology. – 2015. – Vol. 60, Issue 1. – Р. 509-517. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0023643814005416?via%3Dihub.
5. Telichowska A. Phytopharmacological Possibilities of Bird Cherry Prunus pabus L. and Prunus serotina L. / Telichowska A., Kobus-Cisowska J., Szulc P. // Species and Their Bioactive Phytochemicals. – 2020. – № 12(7). https://www.mdpi.com/2072-6643/12/7/1966.
6. Gram (-) microorganisms DNA polymerase inhibition, antibacterial and chemical properties of fruit and leaf extracts of Sorbus acuparia and Sorbus caucasica var. yaltirikii / Н. Turumtay et al // Biomed. Chromatogr. – 2017. – № 31(6).
7. Bioactive compounds and antioxidant activity in different types of berries / S. Skrovankova et al // International Journal of Molecular Sciences. – 2015. – Vol.16, Issue, №10. – Р. 24673-24706.
8. Костылев А.А. Получение монодисперсного порошка при переработке плодов черемухи / А.А. Костылев // Вестник КрасГАУ. – 2014. – № 7. – С. 181-185.
9. Свидерская Д.С. Разработка нового колбасного изделия с применением натуральных добавок растительного происхождения / Д.С. Свидерская, А.М. Шуленова, Е.Ф. Красноперова // Вестник университета Шакарима. Технические науки. – 2024. – № 1(13). – С. 142-150.
10. Свидерская Д.С. Использование растительного белка в производстве мясорастительного паштета / Д.С. Свидерская, А.А. Карабекова // Пищевая промышленность. – 2022. – № 1. – С. 8-11.
11. Использование белоксодержащего компонента в производстве молочно-растительной творожной массы / Д.С. Свидерская и др. // Пищевая промышленность. – 2023. – № 1. – С. 4144.
Қосымша файлдар
![]() |
1. Статья Вестник Шакарима - Свидерская Д.С. | |
Тақырыбы | ирга, черемуха, рябина, композиция растительной добавки, порошок из сушеных плодов и ягод | |
Тип | Исследовательские инструменты | |
Жүктеу
(24KB)
|
Метадеректер ▾ |
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Свидерская Д.С., Шуленова А.М., Краснопёрова Е.Ф. ЕТ ЖӘНЕ СҮТ ӨҢДЕУ ӨНІМДЕРІН БАЙЫТУ ҮШІН ЖАБАЙЫ ЖЕМІСТЕР МЕН ЖИДЕКТЕРДІҢ ҚҰРАМЫ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2025;(1(17)):233-241. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-1(17)-30
For citation:
Sviderskaya D., Shulenova A., Krasnopyorova Ye. COMPOSITION OF WILD FRUITS AND BERRIES FOR ENRICHMENT OF MEAT AND MILK PROCESSING PRODUCTS. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2025;(1(17)):233-241. (In Russ.) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-1(17)-30