Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

ҚҰС ӨҢДЕУ ӨНЕРКӘСІБІНІҢ ТӨМЕН ҚҰНДЫ ҚОСАЛҚЫ ӨНІМДЕРІН АЗЫҚ-ТҮЛІК МАҚСАТТАРЫНА ҚАЙТА ӨҢДЕУ

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-2(14)-17

Толық мәтін:

Аңдатпа

Төмен құнды субөнімдерді өңдеудің биотехнологиялық әдістерімен бірге өңдеу құс өндірісінің өнімдерінің қайталама шикізатын ұтымды пайдалану мәселесінің оңтайлы шешімі болып табылады. Бұл жұмыста тауықтың аяқтары мен бастарынан ақуыз-минералды қоспа (BMD) қосылған құс етінің пастасын зерттеу нәтижелері келтірілген. Тауықтың бастары мен аяқтарын механикалық, қышқылдық және термиялық өңдеудің әртүрлі түрлері қарастырылады. Бастапқы кезеңде тауық бастары мен аяқтарының химиялық құрамы өңделмеген және органикалық қышқылдар мен ферменттермен өңделгеннен кейін зерттелді. Тауықтың бастары мен аяқтарын әртүрлі органикалық қышқылдармен және пепсинмен емдеу ылғалдың едәуір жоғарылауына, ақуыздың азаюына әкеледі. Ақуыз құрамындағы айтарлықтай айырмашылық реагенттердің ақуыз заттары, ақуыз-май түзілімдері арасындағы байланыстардың әлсіреуі мен үзілуіне әсер етуімен түсіндіріледі, осылайша ақуыз компоненттерінің бір бөлігін жуады. Аскорбин қышқылымен емдеу ақуыздың ең аз жоғалуына әкеледі. Тартылған тауықтың бастары мен аяқтарын әртүрлі реагенттермен өңдеу PNS-тің төмендеуіне айтарлықтай әсер етеді. Тауық етінің PNS мәндері тауық етінің PNS көрсеткіштерінен әлдеқайда жоғары. Бұл айырмашылық, ең алдымен, тауықтың аяқтарының құрамы мен құрылымына байланысты. Тауықтың аяқтарында шеміршек пен дәнекер тіндер басым болады, бұл серпімділік, қаттылық және серпімділік береді. Әр түрлі реагенттермен өңдеуден кейін PNS айтарлықтай төмендейді. Тауықтың бастары мен аяқтарынан ақуыз-минералды қоспаны алудың ең оңтайлы технологиясы негізделген. Ақуыз-минералды массаның химиялық құрамы, функционалдық-технологиялық және құрылымдық-механикалық қасиеттері зерттелді. Ақуызминералды қоспа қосылған тауық етінен жасалған паста рецептері мен технологиялары жасалды.Ақуыз-минералды қоспа қосылған құс етінен жасалған пастаның тағамдық құндылығы мен тағамдық қауіпсіздік көрсеткіштері зерттелді.

Авторлар туралы

Д. А. Акимова
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті; Қазақ қайта өндеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми зерттеу институты (Семей филиалы)
Қазақстан

Акимова Динара Акимбаевна – «Тамақ өндірісінің технологиясы және биотехнология» кафедрасының докторанты 

071412, Қазақстан Республикасы, Семей қ., Глинки к-сі, 20 А 

071412, Қазақстан Республикасы, Семей қ., Байтурсынов к-сі, 29 



А. К. Какимов
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан

Айтбек Калиевич Какимов – техника ғылымдарының докторы, «Технологиялық жабдық және машина жасау» кафедрасының профессоры 

 071412, Қазақстан Республикасы, Семей қ., Глинки к-сі, 20 А 



Ж. С. Есимбеков
Қазақ қайта өндеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми зерттеу институты (Семей филиалы)
Қазақстан

Жанибек Серикбекович Есимбеков – PhD 

071412, Қазақстан Республикасы, Семей қ., Байтурсынов к-сі, 29



Е. С. Жарыкбасов
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан

Ерлан Сауыкович Жарыкбасов – PhD), «Тамақ өнімдерінің технологиясы және биотехнологиясы» кафедрасының профессоры м.а. 

 071412, Қазақстан Республикасы, Семей қ., Глинки к-сі, 20 А 



Әдебиет тізімі

1. Какимов А.К. Проблемы переработки продуктов птицеводства. Интеграция образования, науки и производства / А.К. Какимов, Ж.С. Есимбеков, Б.К. Кабдылжар // Сборник материалов международной научно-практической конференции. – Мелеуз, 2020. – C. 58-62.

2. http://ptica.kz/news/analiticheskij-obzor-situacii-na-rynke-pticevodcheskoj-produkcii-na-21-ijunja-2021-goda.

3. Use of Meat-Bone Paste to Develop Calcium-Enriched Liver Pâté / Z. Yessimbekov, A. Kakimov, N. Caporaso et al // Foods. – 2021. – № 10. – Р. 2042. https://doi.org/10.3390/foods100920424.

4. The influence of brood chickens by-products processing with probiotic culture starter on change of their functional and technological parameters / O.V. Zinina, S.P. Merenkova, K.S. Gavrilova et al // Theory and practice of meat processing. – 2021. – № 6(3). – Р. 210-218. https://doi.org/10.21323/2414-438X-2021-6-3-210-218.

5. Овсеец, В.Ю. Применение малоценных продуктов переработки птицы в производстве вареных колбас / В.Ю. Овсеец // Современные технологии сельскохозяйственного производства: сб. науч. ст. по материалам XXIV Международной научно-практической конференции (Гродно, 23 марта, 14 мая 2021 года) / Министерство сельского хозяйства и продовольствия Республики Беларусь, УО "Гродненский государственный аграрный университет". – Гродно: ГГАУ, 2021. – С. 378-380

6. Антипова Л.В. Методы исследования мяса и мясных продуктов / Л.В. Антипова, И.А. Глотова, И.А. Рогов – М.: Колос, 2001. – 376 с.

7. ТР ТС 021/2011 Технический регламент Таможенного союза «О безопасности пищевой продукции» (с изменениями на 14 июля 2021 года) Технический регламент Таможенного союза от 09.12.2011, № 021/2011.

8. Макарова Н.В. Теоретические основы технологии общественного питания / Н.В. Макарова // Самара: Самарский государственный технический университет. – 2015.

9. Пат. KZ 20759, Казахстан, МПК A23L 1/315, A23L 1/314. Способ производства структурообразователя для получения мясных продуктов / Тулеуов Е.Т., Нам В.И., Казиханова С.Р., Каймбаева Л.А.; заявитель и патентообладатель Республиканское государственное казенное предприятие «Павлодарский государственный университет им. С. Торайгырова» МОН РК (KZ); Опубл. 16.02.2009.

10. Пат. KZ 25845, Казахстан, МПК A23J 1/02, A23L 1/317. Способ получения белкового обогатителя мясных продуктов / Тулеуов Е.Т., Рахимова С.М., Туменов С.Н., Туменова Г.Т., Рахимова С.М.; Опубл.16.07.2012.

11. Пат. RU 2 226 841C1 Российская федерация, МПК A 23 J 3/34, 3/04, 1/10. Способ получения белковой пищевой добавки / Антипова Л.В., Осминин О.С., Шамханова Ч.Ю., Струкова Т.И.; заявитель и патентообладатель Государственное образовательное учреждение Воронежская технологическая академия; Опубл. 20.04.2004.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Акимова Д.А., Какимов А.К., Есимбеков Ж.С., Жарыкбасов Е.С. ҚҰС ӨҢДЕУ ӨНЕРКӘСІБІНІҢ ТӨМЕН ҚҰНДЫ ҚОСАЛҚЫ ӨНІМДЕРІН АЗЫҚ-ТҮЛІК МАҚСАТТАРЫНА ҚАЙТА ӨҢДЕУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2024;1(2(14)):129-136. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-2(14)-17

For citation:


Akimova D.A., Kakimov A.K., Yessimbekov Zh.S., Zharykbassov Y.S. PROCESSING OF LOW-VALUE BY-PRODUCTS OF THE POULTRY PROCESSING INDUSTRY FOR FOOD PURPOSES. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2024;1(2(14)):129-136. (In Russ.) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-2(14)-17

Қараулар: 184


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X