Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

Көкөністер мен жүгері дәнін кептіру прогрессивті технологиясын негіздеу

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2023-4(12)-17

Толық мәтін:

Аннотация

Қазіргі уақытта өнеркәсіптік қолдануда инфрақызыл сәулеленуді пайдаланып тамақ өнімдерін кептіруге арналған кептіру жабдықтары ең өзекті және перспективалы болып табылады. Бұл кез келген объектінің инфрақызыл спектрдегі сәулеленуді жұту және шығарумен байланысты қасиеттеріне байланысты. Материалдар мен заттардың мұндай қасиеттері төмен температурада және қысқа мерзімде кептіруге (инфрақызыл) мүмкіндік береді. Бұл технология сақтау жағдайлары үшін маңызды емес және микрофлораның дамуына төзімді өнімді алуға мүмкіндік береді. Өнімдерді инфрақызыл кептіру кептіру уақытын бірнеше есе қысқартады. Нәтижесінде энергия ресурстарына және кептіру қондырғыларына қызмет көрсетуге жұмсалатын қаражатты айтарлықтай үнемдей отырып, жоғары сапалы дайын өнім аламыз. Сондай-ақ кесу түріне қарай шикізатты алдын ала өңдеудің артықшылықтары анықталды. Зерттеу объектілері Қайнар бұлақ (Шымкент) тәжірибелік учаскесінде егілген көкөністер мен жүгері үлгілері болды. Кептіру процесінде жоңқаларға кесілген тамыр көкөністер ылғалдың стандартталған массалық үлесіне 2,5 сағатта жеткізілді (сәбіз үшін 12,30%, қызылша үшін 11,50%), текше түріндегі үлгілер қажетті ылғалдылыққа дейін кептіруден кейін ғана кептірілді. 3 сағат. Сонымен қатар, жүргізілген тәжірибелер үлгілерді алдын ала термиялық өңдеу (бланширлеу) қажет еместігін көрсетеді. Жүгеріні термиялық өңдеу уақыты мен температурасын қысқарту да оң нәтиже берді.Осылайша, туралған көкөністер мен жүгеріні тамақ өнеркәсібінде одан әрі пайдалану үшін инфрақызыл сәулеленуді пайдалана отырып кептіру перспективалы және экономикалық тиімді болып табылады. 

Авторлар туралы

Б. А. Мурзабаев
М. Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан зерттеу университеті
Қазақстан

Болат Асанханұлы Мырзабаев – ауыл шаруашылық ғылымдарының кандидаты, доцент, «АӨК және ЭР мәселелері» зертханасының меңгерушісі

160012, Шымкент, Тәуке хан даңғылы, 5



Г. О. Кантуреева
М. Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан зерттеу университеті
Қазақстан

Гүлжан Орынбасарқызы Кантуреева – «Биотехнология» ОБ магистрі, «АӨК және ЭР мәселелері» ғылыми қызметкері

160012, Шымкент, Тәуке хан даңғылы, 5



Б. О. Раисов
Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
Қазақстан

Болат Омарғазыұлы Раисов – ауыл шаруашылық ғылымдарының докторы, «Топырақтану, агрохимия және экология» кафедрасының профессоры

050040, Алматы қ., Абай даңғылы, 8



Әдебиет тізімі

1. Sagar V.R., Suresh Kumar P. Recent advances in drying and dehydration of fruits and vegetables: a review. J Food Sci Technol. 2010, 47:15–26. 10.1007/s13197-010-0010-8

2. Rashid MT, Liu K, Jatoi MA, Safdar B, Lv D, Li Q. Energy efficient drying technologies for sweet potatoes: Operating and drying mechanism, quality-related attributes. Front Nutr. 2022, Oct 20;9:1040314. doi: 10.3389/fnut.2022.1040314. PMID: 36337660; PMCID: PMC9631448.

3. Sultanova, Sh. A.,Safarov, J. E. Experimental study of the drying process of medicinal plants. International Journal of Psychosocial Rehabilitation. Volume 24, Issue 8. 2020. P.1962-1968. DOI: 10.37200/IJPR/V24I8/PR280216

4. Calín-Sánchez Á, Lipan L, Cano-Lamadrid M, Kharaghani A, Masztalerz K, Carbonell-Barrachina ÁA, Figiel A. Comparison of Traditional and Novel Drying Techniques and Its Effect on Quality of Fruits, Vegetables and Aromatic Herbs. Foods. 2020 Sep 9;9(9):1261. doi: 10.3390/foods9091261. PMID: 32916839; PMCID: PMC7554907.

5. Ignaczak A, Salamon A, Kowalska J, Marzec A, Kowalska H. Influence of Pre-Treatment and Drying Methods on the Quality of Dried Carrot Properties as Snacks. Molecules. 2023 Sep 2;28(17):6407. doi: 10.3390/molecules28176407. PMID: 37687236; PMCID: PMC10490186.

6. Жураев Х.Ф., Артиков А.А., Додаев К.О., Хикматов Д.Н., Сафаров О.Ф., Мехмонов И.И., Чориев А.Ж. Интенсификация процесса тепломассообмена при комплексной переработке сельскохозяйственной продукции. // Хранение и переработка сельхозсырья. №11. Москва. 2003. –47 с.

7. Abbaspour-Gilandeh Y, Kaveh M, Fatemi H, Khalife E, Witrowa-Rajchert D, Nowacka M. Effect of Pretreatments on Convective and Infrared Drying Kinetics, Energy Consumption and Quality of Terebinth. Applied Sciences. 2021; 11(16):7672. https://doi.org/10.3390/app11167672

8. Каримова Д.З., Акрамов У.И. Выбор сортов овощных культур для сушки ''CHRONOS'' Естественные и технические науки. №3(36), 2021.- С.18-20.

9. Калашников Г.В., Алияскарова Л.М. Обоснование ресурсосберегающей технологии сушки семенной кукурузы.https://vniiz.org/science/publication/article-383/conf90-article-31.

10. Кененбаев С., Есенбаева Г., & Калдыкозов Н. (2023). Зеленая технология возделывания кукурузы и их влияния на урожайность и качество продукции. Izdenister Natigeler, (3 (99), 209–219. https://doi.org/10.37884/3-2023/23

11. Alarcón-Flores, M.I., Romero-González, R., Martínez Vidal, J.L., Egea González, F.J., Garrido Frenich, A. (2014). Monitoring of phytochemicals in fresh and fresh-cut vegetables: A comparison. Food Chem., 142: 392-9

12. Riadh M., Ahmad S., Marhaban M., Soh A. Infrared heating in food drying: an overview, Drying technology, Vol. 33, 2015, pp. 322-335.

13. Aivars Aboltins, Janis Palabinskis, Kaspars Vartukapteinis. Studies of berry drying process in infrared film dryer. Engineering for rural development. Jelgava, - 24.-26.05.2017. DOI: 10.22616/ERDev2017.16.N341

14. Selvi KÇ, Kabutey A, Gürdil GAK, Herak D, Kurhan Ş, Klouček P. The Effect of Infrared Drying on Color, Projected Area, Drying Time, and Total Phenolic Content of Rose (Rose electron) Petals. Plants (Basel). 2020 Feb 12;9(2):236. doi: 10.3390/plants9020236. PMID: 32059407; PMCID: PMC7076444.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Мурзабаев Б.А., Кантуреева Г.О., Раисов Б.О. Көкөністер мен жүгері дәнін кептіру прогрессивті технологиясын негіздеу. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2023;1(4(12)):131-137. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2023-4(12)-17

For citation:


Murzabaev B.A., Kantureyeva G.O., Raisov B.O. Justification of progressive technology for drying vegetables and corn. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2023;1(4(12)):131-137. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2023-4(12)-17

Қараулар: 163


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X