Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

ӨСІМДІК ТЕКТЕС ТАБИҒИ ҚОСПАЛАРДЫ ПАЙДАЛАНА ОТЫРЫП, ЖАҢА ШҰЖЫҚ ӨНІМІН ӘЗІРЛЕУ

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-1(13)-18

Толық мәтін:

Аннотация

Мақала жаңа шұжық мысалында ет өңдеу өнеркәсібінде тағамдық қоспалар ретінде табиғи өсімдік шикізатын қолдану перспективаларына арналған.
Мұндай өнімдерді жасау қажеттілігі өндірушілерге арзан рецепт ингредиенттерін қолдана отырып, хош иісті, дәмді, сыртқы жағынан тартымды, сақтау мерзімі ұзартылған өнімдердің кең ассортиментін жасауға мүмкіндік беретін ет өнімдерін өндіруде жасанды шыққан тағамдық қоспалардың көп мөлшерін қолдану арқылы қалыптасқан жағдайдан туындады.
Мұндай қоспалардың адам ағзасына теріс әсері отандық және шетелдік ғалымдардың көптеген және көпжылдық зерттеулерімен дәлелденді. Сондықтан тұтынушылардың денсаулығын сақтау және сақтау үшін әр түрлі өсімдік шикізатын қолдану мүмкіндіктерін зерттеу қажет, олардың құрамында көптеген пайдалы заттардан басқа, жасанды қоспалар қолданылатын қасиеттерді көрсету мүмкіндігі бар, мысалы, дәмді, хош иісті күшейту, патогендік микрофлораны басу, дайын өнімнің құрылымын қалыптастыру, бояуды бекіту және т. б.
Осыған байланысты біз тұтынушылардың кең ауқымына арналған және пайдалы модельге патент алған тартымды органолептикалық сипаттамалары бар жаңа шұжық өнімін ұсындық.

Авторлар туралы

Д. С. Свидерская
Торайғыров университеті
Қазақстан

Диана Сергеевна Свидерская– т.ғ.к. 

140000, Қазақстан Республикасы, Павлодар қ., Ломов к-сі, 64 



А. М. Шуленова
Инновациялық Еуразия университеті
Қазақстан

Асем Манарбековна Шуленова 

140000, Қазақстан Республикасы, Павлодар қ., Ломов к-сі, 45 



Е. Ф. Красноперова
Инновациялық Еуразия университеті
Қазақстан

Елена Францевна Краснопёрова – техника ғылымдарының кандидаты, профессор 

140000, Қазақстан Республикасы, Павлодар қ., Ломов к-сі, 45 



Әдебиет тізімі

1. Безуглова Ю.Ю. Экологическая безопасность продуктов питания / Ю.Ю. Безуглова, Ю.З. Насиров // Академическая публикация. – 2021. – № 2. – С. 67-72.

2. Хронология развития функционального питания в мира [Электронный ресурс]. –Режим доступа: https://lektsii.org/10-63438.html, свободный// Электронный журнал. – 2016.

3. Федоров М.В. Исследование качества комплексных пищевых добавок для колбасных изделий / М.В. Федоров, Н.В. Тихонова, С.Л. Тихонов, Е.И. Першина // Управленец. – 2014. – № 1. – С. 64-67.

4. Широченко К.А. Пищевые добавки и их влияние на организм человека / К.А. Широченко // Актуальные проблемы безопасности жизнедеятельности и здоровьесбережения: Мат. Всерос. научно-практич. конф. – Комсомольск-на-Амуре, 2022. – С. 83-85.

5. Specialized sports nutrition foods / N. Gavrilova, N. Chernopolskaya, M. Rebezov et al // International Journal of Pharmaceutical Research. – 2020. № 12(2). – С 998-1003.

6. Ковалева О.А. О целесообразности применения концентрированного сока из черники при производстве сыровяленой свинины / О.А. Ковалева, Е.М. Здрабова // Теория и практика переработки мяса. – 2018. – № 3. – С. 4-8.

7. Re-search of storage terms of products functional appointment with addition of vegetable ingredient / I.F. Gorlov, M.I. Slozhenkina, Yu.D. Danilov et al // Indo American Journal of Pharmaceutical Sciences. – 2019. – № 06(08). – С. 14992-14997.

8. Protein-carbohydrate complexes in the meat products technology / I.F. Gorlov, G.V. Fedotova, M.I. et al // Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. – 2019. – № 10(1). – С. 558-567.


Қосымша файлдар

Рецензия

Дәйектеу үшін:


Свидерская Д.С., Шуленова А.М., Красноперова Е.Ф. ӨСІМДІК ТЕКТЕС ТАБИҒИ ҚОСПАЛАРДЫ ПАЙДАЛАНА ОТЫРЫП, ЖАҢА ШҰЖЫҚ ӨНІМІН ӘЗІРЛЕУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2024;(1(13)):142-150. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-1(13)-18

For citation:


Sviderskaya D., Shulenova A.M., Krasnopyorova Ye. DEVELOPMENT OF A NEW SAUSAGE PRODUCT USING NATURAL ADDITIVES OF PLANT ORIGIN. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2024;(1(13)):142-150. (In Russ.) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-1(13)-18

Қараулар: 236


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X