Ластаушы заттарды детоксикациялауға арналған шикізатты пайдалана отырып, сүт қышқылды өнімінің инновациялық технологиясын зерттеу
https://doi.org/10.53360/2788-7995-2023-4(12)-12
Аннотация
Бұл мақала ағзаның ауыр металдарды шығару қабілетін арттыру үшін энтеросорбенттерді сүтқышқыл өніммен біріктіру мүмкіндіктері мен әдістеріне назар аударады. Бұл қоспа перспективалары ғана емес, сонымен қатар оны жүзеге асырудың әртүрлі әдістері, денені детоксикациялауға ықпал ететін функционалдық өнімдерді дамытудың перспективалық жолдарын құру қарастырылады. Бұл зерттеу азық-түлік инновациялары саласына қосқан үлесті ғана емес, сонымен қатар қоршаған ортадағы ауыр металдардың деңгейіне байланысты ағымдағы қиындықтарға жауап, сонымен қатар қоғамның денсаулығы мен әл-ауқатын жақсартуға ұмтылуды білдіреді. Бұл зерттеу долана мен шетен сиропының көпкомпонентті қоспасын, бақылау өнімі ретінде белсендірілген көмірді және энтеросорбенттер ретінде RotovitCardio биологиялық белсенді қоспасын пайдалану мүмкіндігін зерттейді. Бұл табиғи ингредиенттер экологиялық тұрақты опцияларды қамтамасыз етіп қана қоймайды, сонымен қатар йогурттар сияқты инновациялық өнімдер арқылы ауыр металдардың ағзадан шығарылу жолын жақсартуға мүмкіндік береді. Бұл тәсіл өнімді қол жетімді ету арқылы шығындарды азайтып қана қоймайды, сонымен қатар табиғи ресурстарға қысымның қиындықтарына жауап бере отырып, экологиялық парадигмаға белсенді түрде енеді. Әртүрлі көздерден алынған бұл компоненттер зерттелетін заттардың әртүрлілігін көрсетеді және қолдану мен сорбциялық қабілеттіліктегі айырмашылықтарды түсінуге мүмкіндік береді. Осы тұрғыда құрамында пектин бар, кеуекті өнімдерді талдау олардың денсаулықты сақтау мен табиғатқа жауапкершілікті үйлесімді үйлестіретін өнімдерді жасау мүмкіндігі туралы қызықты түсінік береді. Бұл инновациялық тәсіл функционалды өнімдерге негіз болып қана қоймайды, сонымен қатар тұрақты тұтыну идеясын қолдайды, бұл болашақ әл-ауқат пен экологиялық тұрақтылыққа маңызды қадам жасайды.
Авторлар туралы
М. К. АлимардановаҚазақстан
Мариям Қалабайқызы Алимарданова – т.ғ.д., профессор, тамақ өнімдерінің технологиясы кафедрасы
050000, Алматы қ., көш. Төле би, 100
В. М. Бакиева
Қазақстан
Венера Маратжанқызы Бакиева – Алматы технологиялық университетінің «Тамақ өнімдері технологиясы» кафедрасының докторанты
050000, Алматы қ., көш. Төле би, 100
I. Ciprovica
Латвия
Инга Чипровица – профессор, тамақ технологиясы факультетінің деканы
LV-3001, Елгава, Лиела көшесі 2
Әдебиет тізімі
1. Сера, азот, металлы: чем дышит Казахстан (orda.kz): сайт. – URL: https://orda.kz/chemdyshit-kazahstan/ (дата обращения: 05.12.2023).
2. Fisberg M., M. History of yogurt and current patterns of consumption. / M. Fisberg, M.R. Machado // Nutr Rev. – 2015. – Т. 73, № (suppl_1):. – Р. 4-7. doi: 10.1093/nutrit/nuv020.
3. Health benefits of fermented foods: microbiota and beyond. / M.L. 1. Marco, al., et, [и др.] // Current Opinion in Biotechnology. – 2017. – Т. Volume 44, № April. – Р. 94-102. DOI: 10.1016/j.copbio.2016.11.010.
4. Walsh J.C., et al. Beneficial modulation of the gut microbiota. / J.C., et al. Walsh // FEBS Lett.. – 2014. – Т. Nov 17, № 588(22). – Р. 4120-30. https://DOI.org/10.1016/j.febslet.2014.03.035.
5. Albenberg L.G. Diet and the Intestinal Microbiome: Associations, Functions, and Implications for Health and Disease. / L.G. Albenberg, G.D. Wu // Gastroenterology. – 2014. – Т. Volume 146, № Issue 6, May. – Р. 1564-72. doi: 10.1053/j.gastro.2014.01.058.
6. Jeffrey I.B., Diet-Microbiota Interactions and Their Implications for Healthy Living / I.B. Jeffrey, P.W. O’Toole // Nutrients. – 2013. – Т. 5, № (1). – Р. 234-252.- https://doi.org/10.3390/nu5010234
7. Lisko D.J. et.al. Effects of Dietary Yogurt on the Healthy Human Gastrointestinal (GI) Microbiome / D.J. et al.. Lisko, // Microorganisms. – 2017. – Т. Feb 15;, № 5(1). – https://doi.org/10.3390/microorganisms5010006.
8. Mozaffarian D., et al. Changes in Diet and Lifestyle and Long-Term Weight Gain in Women and Men / D., et al. Mozaffarian // N. Engl J Med. – 2011. – № 364. – Р. 2392-404. – https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa1014296.
9. Ivey K.L., et al. Association between yogurt, milk, and cheese consumption and common carotid artery intima-media thickness and cardiovascular disease risk factors in elderly women / K.L., et al. Ivey // Am J. Clin Nutr. – 2011 Jul. – Т. 94, № (1): – Р. 234-9. https://doi.org/10.3945/ajcn.111.014159.
10. Margolis K.L., et al. A diet high in low-fat dairy products lowers diabetes risk in postmenopausal women / K.L., et al. Margolis // J Nutr. – 2011. – Т. Nov; № 141(11). – Р. 1969-74. – https://doi.org/10.3945/jn.111.143339.
11. Chen Mu, et al. Dairy consumption and risk of type 2 diabetes: 3 cohorts of US adults and an updated meta-analysis. / Mu, et al. Chen // BMC medicine. – 2014. – Т. 1, № 1. – Р. 215. – https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-014-0215-1.
12. Consumption of dairy foods and diabetes incidence: a dose-response meta-analysis of observational studies / L. Gijsbers, E.L. Ding, V.S. Malik [и др.] // The American journal of clinical nutrition. – 2016. – Т. Apr 1, № 103(4). – Р. 1111-24. https://ajcn.nutrition.org/article/S0002-9165(23)11936-8/fulltext.
Қосымша файлдар
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Алимарданова М.К., Бакиева В.М., Ciprovica I. Ластаушы заттарды детоксикациялауға арналған шикізатты пайдалана отырып, сүт қышқылды өнімінің инновациялық технологиясын зерттеу. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2023;1(4(12)):81-91. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2023-4(12)-12
For citation:
Alimardanova M.K., Bakiyeva V.M., Ciprovica I. Research of innovative technology of sour-milk product using raw materials for detoxification of contomenants. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2023;1(4(12)):81-91. (In Russ.) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2023-4(12)-12