Preview

Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences

Advanced search

STUDY OF FOOD FIBER PRODUCTION FROM SECONDARY PRODUCTS WITH BANANA FRUIT PROCESSING

Abstract

The article deals with research on the processing of banana fruits and the production of dietary fiber from secondary products. The subsequent sequence of dietary fiber shows interest in a number of features that carry out their research and application. It depends on its following features. In connection with some research, dietary fiber is found in plant materials, depending on their species.

To confirm the possibility of its use as a secondary product after processing a banana fruit when obtaining dietary fiber by known methods, the mass content of suitable and unsuitable products, which contain a significant amount of processed products (banana peel is 35% of the total fruit product). After studying the chemical and carbohydrate composition of secondary products after processing a banana, we decided to take from them dietary fibers.

As shown by the study of the fractional composition of polysaccharides in a dry banana shell, it contains a high content of dietary fiber, which is 16% of the banana shell, which allows us to consider them as a source of dietary fiber.

The mineral composition of the dry secondary product after the processing of banana fruits, as shown by the mineral composition, is characterized by a high magnesium content in the banana shell (4079.5 mg / 100 g of dry matter), as well as a high magnesium content (69.9 mg / 100 g of dry matter) and calcium (20.3 mg / 100 g of dry matter).

About the Authors

Zh. Elemanova
Южно-Казахстанский государственный университет им. М. Ауэзова
Kazakhstan


D. Kudasova
Южно-Казахстанский государственный университет им. М. Ауэзова
Kazakhstan


R. Abildaeva
Южно-Казахстанский государственный университет им. М. Ауэзова
Kazakhstan


L. Toksanbay
Южно-Казахстанский государственный университет им. М. Ауэзова
Kazakhstan


References

1. Тизул А.Я. Здоровье здорового человека. – М.: Советский спорт, 2004. – 78 c.

2. Иванова Г.В. и др. Рец.: Е.И. Прахин, Е.А. Теппер: Кулинарные зарисовки о здоровом питании. Красноярск: Поликом, 2007. – 96 c.

3. Шелковичное дерево // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: в 86 т. (82 т. и доп.). СПб., 1890–1907.

4. Zhao Weiguoet al.ФилогенетикародаMorus. // African Journal of Biotechnology. – 2005. – Vol. 4(6). – P. 563-569 (англ.)

5. Похлёбкин В. В.Казахская и киргизская кухня // Национальные кухни наших народов.

6. Яшин Я.И., Рыжнев В.Ю., Яшин А.Я., Черноусова Н.И. Природные антиоксиданты. Содержание в пищевых продуктах и влияние их на здоровье и старение человека. М.: Просвещение, 2005. – 45 c.

7. Ауэрман Л.Я. Технология хлебопекарного производства. – 9-е изд., перераб. и доп. / Под общ. ред. Л. И. Пучковой. – СПб.: Профессия, 2002. – 416 с

8. Бавыкина И.А. Амарантовая мука: характеристика, сравнительный анализ, возможности применения // Вопр. питания. – 2014. – № 1. – С. 67-73.

9. Тутельян В.А.Ваше здоровье – в ваших руках // Пищевая промышленность. – 2005. – № 4. –С.6-8.

10. ГОСТ 27493-87 Мука и отруби. Метод определения кислотности по болтушке.

11. ГОСТ 9404 Мука и отруби. Метод определения влажности.

12. ГОСТ Р 52349-2005. Продукты пищевые. Продукты пищевые функциональные. Термины и определения. – М.:Изд-во стандартов, 2005.


Review

For citations:


Elemanova Zh., Kudasova D., Abildaeva R., Toksanbay L. STUDY OF FOOD FIBER PRODUCTION FROM SECONDARY PRODUCTS WITH BANANA FRUIT PROCESSING. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(3(91)):215-219. (In Kazakh)

Views: 156


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X