ҚАРБЫЗ ДЖЕМІНІҢ (CITRULLUSLANATUS) ЖӘНЕ ТАУ КҮЛІ ШЫРЫНЫН ӘЗІРЛЕУ ЖӘНЕ САПАСЫН БАҒАЛАУ
Аннотация
Нарықтағы көптеген жемістердің маусымдық сипаты сақтау мен өңдеудің жеткіліксіз жағдайларымен бірге оларды ел халқының көпшілігінің тұтынуын шектеді. Жемістерден жасалған кептелістерде С және А витаминдері сияқты антиоксиданттар бар, олар қатерлі ісік ауруының алдын-алуда, жүрек-тамыр проблемаларында және көру қабілетін жақсартуда маңызды рөл атқарады. Қарбыз жемістері қоректік қасиеттерге ие және антиоксиданттық қасиеттерге бай, олар еркін радикалдарды сіңіре алады, осылайша дененің антиоксиданттық жағдайын жақсартады.
Осылайша, тез бұзылатын өнімдерден Джем жасап, оларды жыл бойына қол жетімді ету, сонымен қатар әртүрлі тамақ өнімдеріне қосу орынды деп саналады.
Бұл мақалада қарбызды джемге өңдеу мүмкіндігі қарастырылған. Алынған Джем үлгілері 30,60-35,30%, ақуыз 0,40-0,80%, май 0,20-0,40%, күл 1,20-1,70%, шикі талшық 0,10-0,30%, көмірсулар 62,10-6 7,16%, β-каротин 610-1 350 мкг / 100 г және аскорбин қышқылы 9,60-15,40 мг / 100 г Джем үлгілері өте қоректік және жоғары микробқа қарсы және антиоксиданттық қасиеттерге ие екендігі анықталды, олар еркін радикалдарды сіңіріп, дененің антиоксиданттық жағдайын жақсарта алады. Сенсорлық бағалау тестілері үлгілердің коммерциялық импортталған брендпен тиімді және тиімді салыстырылғанын көрсетті. Микробиологиялық зерттеу көрсеткендей, қышқыл қоспай Джем үлгілері көгерген саңырауқұлақтармен жұқтыруға бейім болды, мәселе концентрацияланған миногор шырынын қосу арқылы шешілді.
Авторлар туралы
Д. А. ТлевлесоваҚазақстан
З. С. Уйкасова
Қазақстан
Ж. С. Набиева
Қазақстан
С. Т. Азимова
Қазақстан
Әдебиет тізімі
1. Maynard DN. Watermelons: Characteristics, Production, and Marketing. Alexandria: ASHS Press. 2001; 227. Ref.: https://goo.gl/AuK6hM
2. USDA, and NASS. Vegetables 2009 Summary, US Department of Agriculture National Agricultural Statistics Service. 2010; 84.
3. ERS and USDA. Vegetables and Melons Yearbook Data. Economic Research Service US Department of Agriculture. 2011. Ref.: https://goo.gl/VNfSrS
4. Dimitrovski D, Bicanic D, Luterotti S, van Twisk C, Buijnsters JG, et al. The Concentration of Trans-Lycopene in Postharvest Watermelon: An Evaluation of Analytical Data Obtained by Direct Methods. J PostharvestBiolTechnol. 2010; 58: 21-28. Ref.: https://goo.gl/djSuid
5. Falade K, Igbeka J, Ayanwuyi F. Kinetic of Mass Transfer and Colour Changes During Osmotic Dehydration of Watermelon. J Food Engg. 2007; 80: 979-985. Ref.: https://goo.gl/7wGqZj
6. BeLue R, Okoro TA, Iwelunmor J, Taylor KD, Degboe AN, et al. An Overview of Cardiovascular Risk Factor Burden in Sub-Saharan African Countries: A Socio-Cultural Perspective. GlobalHealth. 2009; 5: 10-2 0. Ref.: https://goo.gl/d7Npta
7. Falana IB. Effects of Low Irradiation Doses and Some Physical Treatments on the Keeping Qualities of Plantain (Musa AAB). 1997; 215.
8. Adedeji TO, Oluwalana IB. Physicochemical, Sensory and Microbial Analysis of Wine produced from Watermelon (Citrulluslanatus) and Pawpaw (Carica papaya) Blend. J Food Science and Quality Management. 2013; 19: 41-50. Ref.: https://goo.gl/UYVBLk
9. Fellows P. Guidelines for Small Scale Fruits and Vegetable Processors. FAO AgriculturalScience Bulletin-127. 1997. Ref.: https://goo.gl/Bd6bdx
10. AOAC. Association of Analytical Chemist (25th edition). OfficialMethodsofAnalysis. 2005.
11. Adelakun OE, Oyelade OJ, Ade-Omowaye BIO, Adeyemi IA, Vanderventer MO, et al. Influence of Pre-Treatment on Physicochemical and Functional Properties of a Nigeria Okro Seed (Albemoschusesculentusmoench) flour. FoodandChemicalToxicol. 2009; 47: 657-661. Ref.: https://goo.gl/PQZH1G
12. Phillips J, Muir JG, Birkett A, Zhong XL, Jones PJ, et al. Effect of Resistant Starch on Faecal Bulk and Fermentation-Dependent Events in Humans. Am J ClinNutr. 1995; 62: 112-116. Ref.: https://goo.gl/e4dzRF
13. Cummings JH, Beatty ER, Kingman SM, Bingham SA, Englyst HN. Digestion and Physiological Properties of Resistant Starch in Human Bowels. Br J Nutr. 1996; 75: 733-738. Ref.: https://goo.gl/uosiFo
14. NSRL: National Soyabean Research Laboratory. A publication of National Soybean Research Laboratory on Soybean Processing; from field to consume. 2002.
15. Li Y, Schellhorn HE. New Developments and Novel Therapeutic Perspectives for Vitamin C. J Nutr. 2007; 137: 2171-2184. Ref.: https://goo.gl/CjZQwt
16. Car C, Frei B. Toward a New Recommended Dietary Allowance for Vitamin C Based on Antioxidant and Health Effects in Human Blood Plasma. Am J ClinNutr. 1999; 69: 1086-1107. Ref.: https://goo.gl/vyNSXM
17. Jacob RA, Stoudeh G. Vitamin C Function and Status in Chronic Disease. Nutrition&DietaryCare. 2002; 5: 66-74. Ref.: https://goo.gl/8pzXyo
18. Gershoff SN. Vitamin C (ascorbic acid): New Roles, New Requirements. J NutriRevol. 1993; 51: 313-326. Ref.: https://goo.gl/nPWcZ9
19. Omobuwajo TO, Ogunsua AO, Abiose SH, Adeyemi IA. Prospects for Sustainable Growth of the Food and Beverage Industry In Nigeria Based On Locally Available Resources. The Obafemi Awolowo University. A Paper Presented at the 17th Annual Conference of the Nigerian Institute of Food Science and Technology. 1993.
20. Menottetali A, Krombout D, Blackburn H, Fidance F, Huzuna R, et al. Food Intake Pattern and 25years Mortality from Coronary Heart Disease Cross Cultural Correlations in the Seven Countries Study Research Group. HumanJournalofEpidemiology. 1999; 15: 507-515. Ref.: https://goo.gl/Tobfmy
21. Krinsky NI. Actions of Carotenoids in Biological Systems. Annu Rev Nutr. 1993; 13: 1-87. Ref.: https://goo.gl/T9rHR5
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Тлевлесова Д.А., Уйкасова З.С., Набиева Ж.С., Азимова С.Т. ҚАРБЫЗ ДЖЕМІНІҢ (CITRULLUSLANATUS) ЖӘНЕ ТАУ КҮЛІ ШЫРЫНЫН ӘЗІРЛЕУ ЖӘНЕ САПАСЫН БАҒАЛАУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2020;(3(91)):148-153.
For citation:
Tlevlesova D., Uikasova Z., Nabieva Zh., Azimova S. DEVELOPMENT AND QUALITY ASSESSMENT OF WATERMELON JAM (CITRULLUSLANATUS) AND JUICE OF MOUNTAIN ASH. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(3(91)):148-153. (In Russ.)