НАССР принциптерін қолдана отырып, жылқы және тауық етінен өнген жасыл қарақұмық жармасы қосылған аралас өнімді әзірлеу
Аннотация
Мақалада мал шаруашылығында фосфорорганикалық пестицидтердің қоректік тізбегі бойынша көшу процесін зерттеу кезіндегі зерттеу қортындылары келтірілген. Жануарлардың етіндегі осы ксенобиотиктің қалдық мөлшерін зерттеуге арналған отандық және ресейлік ғалымдардың бірнеше жұмыстары белгілі. Ауыл шаруашылығында өнімділікті арттыру үшін жоғары уытты қасиеттері бар, химиялық заттар-инсектицидтер қолданылады. Ауыл шаруашылығында пестицидтерді қолдану қағидалары бұзылған кезде осы заттардың рұқсат етілген шекті концентрациясынан асатын мөлшерде тамақ өнімдеріне түсу қаупі туындайды. Осыған байланысты табиғи цеолиттерді пайдалана отырып, қоршаған орта объектілерінен, жануарлар мен өсімдіктер шикізаттарынан, тамақ өнімдерінен пестицидтердің қалдықтарын жоюға бағытталған ғылыми зерттеулер өзекті бағыт болып табылады. Фосфорорганикалық пестицидті кетіру үшін біз табиғи цеолит қолдандық. Цеолиттің пестицидке қатысты адсорбциялық қасиеттері белсендірілген көмірмен салыстыра отырып зерттелді. Осыған байланысты қоршаған орта объектілеріндегі, өсімдік және жануарлардан алынатын шикізаттардағы және тамақ өнімдеріндегі пестицидтердің құрамын төмендетудің ең перспективалы бағыты адсорбент ретінде цеолиттерді пайдалану болып табылады.
Авторлар туралы
Ж. М. АтамбаеваҚазақстан
А. Н. Нургазезова
Қазақстан
Г. Н. Нұрымхан
Қазақстан
А. М. Байкадамова
Қазақстан
А. С. Камбарова
Қазақстан
Әдебиет тізімі
1. Gavrilova, E. V. Organolepticheskaya ocenka polufabrikatov myasnyh rublenyh s rastitel'nymi komponentami / E. V. Gavrilova, K. A. Bazhina // Molodoj uchenyj. – 2013. – № 11. – S. 84-86 (in Russian)
2. Processes 2021, 9(9), 1672; doi: 10.3390/pr9091672.
3. Food Research International 102 (2017) 176-183.
4. Sanchez-Zapata E., Munoz C. M., Fuentes E., Fernandez-Lopez J., Sendra E., Sayas E., Navarro C. (2010) Effect of tiger nut fibre on quality characteristics of pork burger. Meat Sci 85: 70-76.
5. Desmond E., Troy D. J., Buckley J. (1998a) Comparative studies on nonmeat ingredients used in the manufacture of low-fat burgers. J Muscle Foods 9: 221-241.
6. Claus J. R., Hunt M. C. (1991) Low fat, high added water bologna formulated with texture-modifying ingredients. J Food Sci 56: 643-647.
7. Uazhanova R., Tungyshbaeva U., Kazhymurat A., Mannino S., Evaluation of the Effectiveness of Implementing Control Systems in the Increasing of Food Safety. JARDCS. 2018; 10: 649-656.
8. Fasolin L. H., Pereira R. N., Pinheiro A. C., Martins J. T., Andrade C., Ramos O., Vicente A., Emergent food proteins – Towards sustainability, health and innovation. Food Res Int. 2019; 125: 1085862019. doi: 10.1016/j.foodres.2019.108586.
9. Haghiri M., Consumer Choice between Food Safety and Food Quality: The Case of Farm-Raised Atlantic Salmon. Foods. 2016; 5: 22. doi: 10.3390/foods5020022.
10. Int. J. Curr. Trend. Pharmacobiol. Med. Sci. 2016, 1 (3): 1-15.
11. ISO 22000: 2018. ISO 22000-Food Safety Management Systems Requirements for Any Organization in the Food Chain; ISO: Geneva, Switzerland, 2018.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Атамбаева Ж.М., Нургазезова А.Н., Нұрымхан Г.Н., Байкадамова А.М., Камбарова А.С. НАССР принциптерін қолдана отырып, жылқы және тауық етінен өнген жасыл қарақұмық жармасы қосылған аралас өнімді әзірлеу. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2022;(1(5)):26-35.
For citation:
Atambayeva Zh., Nurgazezova A., Nurymkhan G., Baikadamova A., Kambarova A. Development of a combined product from horse meat and chicken with sprouted green buckwheat using the principles of HACCP. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2022;(1(5)):26-35.