Preview

Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences

Advanced search

USE OF PLANT RAW MATERIALS IN THE PRODUCTION OF SEMI-FINISHED MEAT PRODUCTS

Abstract

The article presents the results of an analysis of the Kazakhstan market for the production of meat products, in particular meat semi-finished products, which showed that every year the population of Kazakhstan has a growing demand for meat semi-finished products from beef, pork, poultry and even wild animals using plant products as additional raw materials. Theoretical studies have shown that the use of vegetable raw materials as additional components in the production of semi-finished meat products makes it possible to improve the structural and mechanical properties of the product, in particular, to increase the moisture-binding and water-holding capacity of the product, i.e. reduce the loss of fat and moisture in the product during heat treatment of the semi-finished product. The article presents research results on the development of technology for the production of minced meat products with vegetable components, a technological scheme for obtaining a biologically active additive from vegetable raw materials, which is further used in the development of technology for semi-finished meat products.

About the Authors

В. Nurgalieva
НАО «Университет имени Шакарима города Семей»
Kazakhstan


Zh. Kakimova
НАО «Университет имени Шакарима города Семей»
Kazakhstan


G. Mirasheva
НАО «Университет имени Шакарима города Семей»
Kazakhstan


G. Baibalinova
НАО «Университет имени Шакарима города Семей»
Kazakhstan


References

1. Пономарева Т.А. Производство мясных рубленых полуфабрикатов с использованием нетрадиционного сырья // Наука ЮУрГУ. Секция технических наук: Матер. 67-й научной конф. / ЮУрГУ. – Челябинск, 2015. С. 569-573.

2. Деревицкая О.А., Солдатова Н.Е. Мясные полуфабрикаты для функционального питания при диабете// Все о мясе. «ФНЦПС им. В.М. Горбатова» – 2016. – № 5. – С. 3-7.

3. Рущиц А.А., Зубков И.С. Разработка технологии мясных рубленых полуфабрикатов с повышенной пищевой ценностью // Вестн. ЮУрГУ. Серия «Пищевые и биотехнологии» – 2013. – Т.1. № 1. – С. 9-14.

4. Гумарова А.К., Булеков Т.А., Суханбердина Ф.Х., Тулиева М.С. Использование гречневой муки в мясных полуфабрикатах // Евразийский Союз Ученых (ЕСУ). Технические науки. – 2015. – № 11 (20). – С. 50-53.

5. Ходунова О.С., Силантьева Л.А. Разработка состава и технологии мягкого сыра с пророщенными зернами овса // Научный журнал НИУ ИТМО, Серия «Процессы и аппараты пищевых производств» – 2016. – № 1. – С. 100-104.


Review

For citations:


Nurgalieva В., Kakimova Zh., Mirasheva G., Baibalinova G. USE OF PLANT RAW MATERIALS IN THE PRODUCTION OF SEMI-FINISHED MEAT PRODUCTS. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2021;(1(1)):34-36. (In Russ.)

Views: 446


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X