Preview

Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences

Advanced search

THE POSSIBILITIES OF USING BEAN FLOUR IN BAKERY PRODUCTION

Abstract

This article discusses the state and state of the bakery industry in the country, indicators of development and current problems, as well as ways to solve these problems. Unfortunately, diseases of the cardiovascular system, oncological, endocrine, and digestive organs – these are the results of improper nutrition in our country. In order to stop the growth of such diseases, it is very important to develop a bread product that is not traditional for bread production, which can be useful for the human body and a means of preventing diseases.

New methods and technologies used for the development of bread production, as well as methods for the production of new types of bakery products have been studied as much as possible, the recipe and technology of a new non-traditional bread product with the addition of bean flour has been improved. The most effective rate of inclusion of legume flour in the recipe of fresh bread was determined. The article also presents the results of Physics-Chemical, general chemical, and organoleptic indicators of a new non-traditional bread product. Non-traditional fresh bakery products of the 3rd type with the addition of legume flour were evaluated in points according to organoleptic indicators.

About the Authors

B. Asenova
«Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті» КеАҚ
Kazakhstan


G. Nurymkhan
«Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті» КеАҚ
Kazakhstan


N. Muraskanova
«Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті» КеАҚ
Kazakhstan


References

1. Пищевая отрасль РК, ЖУРНАЛ KASE , 2020 МАРТ, С. 2-6.

2. «ОТЧЕТ по результатам маркетингового исследования Производство хлебобулочных изделий в Республике Казахстан» 2019ж, Национальная палата предпринимателей РК «Атамекен». Нур-Султан – 2019 г, С. 42-43.

3. Б.К. Асенова, Г.Н. Нұрымхан, Н.М. Мурасканова, Ж.Б. Асиржанова. Исследование физико-химических и органолептических показателей муки из нута, чечевицы, фасоли // Развитие инновационной техники и технологии пищевых производств и пищевая безопасность: Матер. МНПК / ЭКОНОМИКА И ОБРАЗОВАНИЕ КАЗАХСТАНА: НОВЫЕ ВЫЗОВЫ И РЕАЛИИ» посвященной 80-летию со дня рождения доктора экономических наук, профессора, академика Апсалямова Н.А. / НАО Университет Шакарима – Семей, 2021. – С. 390-392.

4. Г.Н. Нұрымхан, Н.М. Мурасканова, Н.Р Муслимова, Г.К. Тулеубекова, Л.М. Мухамеджанова. Бұршақ тұқымдастар ұны жасымық, ноқат, үрмебұршақ ұндарының адам ағзасына пайдасы // Экономика ғылымдарының докторы, профессор, академик Н.Ә.Әпсәлемовтің туғанына 80 жыл толуына арналған «ҚАЗАҚСТАННЫҢ ЭКОНОМИКАСЫ ЖӘНЕ БІЛІМІ: ҚАЗІРГІ ЖАҒДАЙЫ МЕН ЖАҢА СЕРПІЛІСТЕРІ» атты ХҒТК Матер./ КеАҚ Шәкәрім университеті – Семей, 2021. – Б 423-425.


Review

For citations:


Asenova B., Nurymkhan G., Muraskanova N. THE POSSIBILITIES OF USING BEAN FLOUR IN BAKERY PRODUCTION. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2021;(1(1)):6-11. (In Kazakh)

Views: 167


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X