Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

ТАБИҒИ КРАХМАЛДАРДАН ЖАСАЛҒАН ЖОҒАРЫ САПАЛЫ ЖЕУГЕ ЖАРАМДЫ ПЛЕНКАЛАРДЫ ЖОБАЛАУ: ТОСҚАУЫЛДЫҚ, МЕХАНИКАЛЫҚ ЖӘНЕ ЕРІГІШТІК ҚАСИЕТТЕРІН ЗЕРТТЕУ

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-2(18)-45

Толық мәтін:

Аңдатпа

Бұл зерттеу жүгері, картоп, бидай, күріш және кассава сияқты бес түрлі крахмал түрінен тағамдық пленкалар дайындау және олардың физика-химиялық қасиеттерін бағалауға бағытталды. Пленкалар тағамдық глицерин, сорбит және ксилит сияқты үш түрлі пластификатормен дайындалды. Фильмдер тұрақты концентрациялы крахмал суспензиясынан құйылып, белгілі бір температурада кептірілді. Содан кейін су буының өткізгіштігі (WVP), созылу беріктігі (TS), үзілу кезіндегі ұзару (E%) және суда ерігіштігі сияқты көрсеткіштер зерттелді.

Нәтижелер көрсеткендей, крахмалдың түрі мен қолданылған пластификатор пленкалардың барлық қасиеттеріне айтарлықтай әсер етеді. Сорбитпен немесе ксилитпен дайындалған күріш пен картоп крахмалы негізіндегі пленкалар төмен WVP және жоғары механикалық беріктік көрсетті. Ал глицеринмен дайындалған кассава және жүгері крахмалдары икемділігі жоғары, бірақ суға төзімділігі мен беріктігі төмен пленкаларға әкелді.

Осылайша, крахмал мен пластификатордың дұрыс үйлесімі арқылы тағамдық орамаларға арналған биологиялық ыдырайтын пленкалардың қасиеттерін мақсатты түрде реттеуге болады. Бұл зерттеу Қазақстанда қолжетімді крахмал көздерін пайдалана отырып, экологиялық таза орау материалдарын әзірлеуге ғылыми негіз береді.

Авторлар туралы

Д. Р. Орынбеков
Шәкәрім университеті
Қазақстан

Думан Рымғалиұлы Орынбеков – техника ғылымдарының кандидаты, қауымдастырылған
профессор,

071412, Семей қ., Глинки көшесі, 20А



Ж. Қалибекқызы
Шәкәрім университеті
Қазақстан

Жанар Қалибекқызы – биология ғылымдарының кандидаты, қауымдастырылған профессор, 

071412, Семей қ., Глинки көшесі, 20А



Хао Цзян
Қытайдың Солтүстік-Батыс ауыл және орман шаруашылығы университетіні
Қазақстан

Цзян Хао – PhD,

712100, № 3, Тайчэн-роуд, Янлин, Шэньс



А. Н. Нұрғазезова
Шәкәрім университеті
Қазақстан

Алмагуль Нургазезовна Нургазезова – техника ғылымдарының кандидаты,
қауымдастырылған профессор, Ғылыми кадрларды даярлау және аттестаттау орталығының басшысы,

071412, Семей қ., Глинки көшесі, 20А



Г. Н. Нүрымхан
Шәкәрім университеті
Қазақстан

Гүлнүр Несіптайқызы Нүрымхан – техника ғылымдарының кандидаты, қауымдастырылған
профессор, тамақ инженериясы ғылыми-зерттеу мектебінің деканы,

071412, Семей қ., Глинки көшесі, 20А



М Мұратхан
Шәкәрім университеті
Қазақстан

Марат Мұратхан⃰– докторант, «Тамақ және қайта өңдеу өндірістері технологиясы» кафедрасы, 

071412, Семей қ., Глинки көшесі, 20А



Әдебиет тізімі

1. Dimonie D., Grigorescu R. M., Trică B., Damian C.-M., Vasile E., Trusca R., Nicolae C.-A., Constantinescu-Aruxandei D., Oancea F. J. J. o. C. S. Increasing the Efficiency of Multilayered Silicate Melt Incorporation into Starch-Based Polymeric Matrices //. ‒ 2024. ‒ T. 8, № 2. ‒ C. 72.

2. Domínguez-Solera E., Gadaleta G., Ferrero-Aguar P., Navarro-Calderón Á., Escrig-Rondán C. J. C. T. The Biodegradability of Plastic Products for Agricultural Application: European Regulations and Technical Criteria //. ‒ 2025. ‒ T. 7, № 1. ‒ C. 11.

3. Dulambayeva R. Development of the Organic Market to Ensure Food Security in Kazakhstan //. ‒ 2024.

4. El-Beltagi H. S., Basit A., Mohamed H. I., Ali I., Ullah S., Kamel E. A., Shalaby T. A., Ramadan K. M., Alkhateeb A. A., Ghazzawy H. S. J. A. Mulching as a sustainable water and soil saving practice in agriculture: A review //. ‒ 2022. ‒ T. 12, № 8. ‒ C. 1881.

5. Fadeeva Z., Van Berkel R. J. J. o. E. M. Unlocking circular economy for prevention of marine plastic pollution: An exploration of G20 policy and initiatives //. ‒ 2021. ‒ T. 277. ‒ C. 111457.

6. Fredriksson H., Silverio J., Andersson R., Eliasson A.-C., Åman P. J. C. p. The influence of amylose and amylopectin characteristics on gelatinization and retrogradation properties of different starches //. ‒ 1998. ‒ T. 35, № 3-4. ‒ C. 119-134.

7. Gillmore A. Effects of climate, depth, and exposure history on the degradation of biodegradable plastic mulch fragments in soil under field-relevant conditions //.

8. Görl D., Haraguchi S., Hryshunin Y., Thiele S., Scetta G., Simula A., Wendling M., Oguz O., Candau N., Tänzer T. J. N. C. Supramolecular modification of sustainable high-molar-mass polymers for improved processing and performance //. ‒ 2025. ‒ T. 16, № 1. ‒ C. 217.

9. Gu W., Tan Y., Pang H., Ye Q., Li X., Li J. J. M. M., Engineering. Recent progress in robust regenerated soy protein film //. ‒ 2024. ‒ T. 309, № 1. ‒ C. 2300224.

10. Gulaiya S., Singh S., Kaur R., Joshi M., Gautam K. K., Adhikari A., Yadav K., Goyal S., Kumar R., Kakkar P. H. J. J. o. S. R., Reports. A Review on Conservation Agriculture: Challenges, Opportunities and Pathways to Sustainable Farming //. ‒ 2025. ‒ T. 31, № 1. ‒ C. 97-107.

11. Gupta R. K., Guha P., Srivastav P. P. J. F. P. Physical action of nonthermal cold plasma technology for starch modification //. ‒ 2024. ‒ C. 100011.

12. Hao A., Yin C., Léonard A., Dogot T. J. A. Cost–benefit analysis of mulch film management and its policy implications in northern China //. ‒ 2024. ‒ T. 14, № 7. ‒ C. 1081.

13. Hoover R. J. C. r. i. f. s., nutrition. The impact of heat-moisture treatment on molecular structures and properties of starches isolated from different botanical sources //. ‒ 2010. ‒ T. 50, № 9. ‒ C. 835-847.

14. Huang H., Zheng Y., Chang M., Song J., Xia L., Wu C., Jia W., Ren H., Feng W., Chen Y. J. C. R. Ultrasound-based micro-/nanosystems for biomedical applications //. ‒ 2024. ‒ T. 124, № 13. ‒ C. 8307-8472.

15. Huang X., Chen L., Liu Y. J. F. H. Effects of ultrasonic and ozone modification on the morphology, mechanical, thermal and barrier properties of corn starch films //. ‒ 2024. ‒ T. 147. ‒ C. 109376.

16. Jabbar Khan A., Gao L., Numan A., Khan S., Hussain I., Sajjad M., Shah S. S., Mateen A., Zhao G. J. C. R. i. S. S., Sciences M. Recent advancements in the tailoring of nanomaterials via microwave-assisted synthesis: a comprehensive review //. ‒ 2024. ‒ C. 1-24.

17. Kasaai M. R. J. H. o. N. Biopolymers as Fillers of Biopolymer Matrices to Fabricate Green Nano-composites for Food Coating and Packaging: A Review //. ‒ 2025. ‒ C. 1-14.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Орынбеков Д.Р., Қалибекқызы Ж., Цзян Х., Нұрғазезова А.Н., Нүрымхан Г.Н., Мұратхан М. ТАБИҒИ КРАХМАЛДАРДАН ЖАСАЛҒАН ЖОҒАРЫ САПАЛЫ ЖЕУГЕ ЖАРАМДЫ ПЛЕНКАЛАРДЫ ЖОБАЛАУ: ТОСҚАУЫЛДЫҚ, МЕХАНИКАЛЫҚ ЖӘНЕ ЕРІГІШТІК ҚАСИЕТТЕРІН ЗЕРТТЕУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2025;(2(18)):369-376. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-2(18)-45

For citation:


Orynbekov D.R., Kalibekkyzy Zh., Hao J., Nurgazezova A.N., Nurymkhan G.N., Nurymkhan M. DESIGNING HIGH-PERFORMANCE EDIBLE FILMS FROM NATURAL STARCHES: A STUDY ON BARRIER, MECHANICAL, AND SOLUBILITY PROPERTIES. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2025;(2(18)):369-376. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-2(18)-45

Қараулар: 4


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X