Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

МАЙҚАН БАЛЫҚТАРЫНЫҢ ТАҒАМДЫҚ ЖӘНЕ БИОЛОГИЯЛЫҚ ҚҰНДЫЛЫҚТАРЫ

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-2(18)-39

Толық мәтін:

Аңдатпа

Бұл мақалада лосось тұқымдас балықтарға жататын майқан балығының жалпы химиялық құрамы, май қышқылдық құрамы және орташа өлшемдері мен салмағы жайлы зерттеу жұмысының нәтижелері келтірілген. Сонымен қатар, май қышқылдық құрамында қаныққан, моноқанықпаған және полиқанықпаған май қышқылдарының үлестері зерттелінді. Марқакөл көлінен ауланған бес түрлі майқан балықтарының салмағы мен ұзындықтары, ені және диаметрлік мөлшерлері өлшене отырып, химиялық құрамы, энергетикалық құндылығы және де май қышқылдық құрамдарын анықтау үшін «Нутритест» ЖШС сынақ зертханасында жүргізілді. Зерттелген балық үлгілерінің орташа салмғағы – 1050 г құраса, ұзындығы – 40,4 см, диаметрі – 24,6 см құрады.

Зерттеу жұмыстарының нәтижелері көрсеткендей, майқан балығының құрамындағы ақуыз мөлшері 18-22% аралығында, ал май үлесі 6-8%-ды құрайды, бұл оны пресервілер өндірісінде жоғары тағамдық құндылығы бар өнім ретінде ерекшелейді. Сонымен қатар, адам ағзасына аса пайдалы болатын моноқанықпаған май қышқылдарының үлесі 50,503%-ды, полиқанықпаған май қышқылдарының үлесі 14,952±1,5%-ды құрады. Майқан балығында моноқанықпаған май қышқылдарының үлесінің жоғары болуы оның тағамдық және биологиялық құндылығын көрсетеді. Бұл май қышқылдары ағзадағы «жақсы» холестериннің (HDL) деңгейін жоғарылатып, «жаман» холестериннің (LDL) мөлшерін төмендетеді, жүрек-қан тамырлары ауруларының алдын алуға көмектеседі.

лосось тұқымдас балықтары, майқан балығы, тағамдық құндылық, май қышқылдары, полиқанықпаған май қышқылдары.

Авторлар туралы

Ж. Е. Жеңісбекова
С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
Қазақстан

Жансая Еркебұланқызы Жеңісбекова – «Тамақ өнімдерінің технологиясы» білім беру бағдарламасының 2-ші курс магистранты,

010011, Астана қ., Жеңіс 62



А. К. Игенбаев
С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
Қазақстан

Айдын Каирбекович Игенбаев – «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының, PhD,
қауымдастырылған профессоры, 

010011, Астана қ., Жеңіс 62



С. А. Карденов
С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
Қазақстан

Серик Аскербекович Карденов – «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының
қауымдастырылған профессор м.а., т.ғ.к., 

010011, Астана қ., Жеңіс 62



С. Б. Ермекбаев
С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
Қазақстан

Сеиткамал Баймуратович Ермекбаев – «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының
қауымдастырылған профессоры (доценті), т.ғ.к., 

010011, Астана қ., Жеңіс 62



Б. М. Искаков
С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
Қазақстан

Бауыржан Мырзабекович Искаков – «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының оқытушысы, PhD, 

010011, Астана қ., Жеңіс 62



Әдебиет тізімі

1. Боева Н.П. Показатели качества и биологическая ценность жиров морских млекопитающих / Н.П. Боева, М.С. Петрова, Ю.А. Баскакова // Труды ВНИРО. – 2017. – Т. 168. – С. 198-208.

2. Шепелев А.Ф. Товароведение и экспертиза продовольственных товаров / А.Ф. Шепелев, И.А. Печенежская. – М.: Изд-во «Мир», 2004. – 530 с.

3. Григорьев А.А. Введение в технологию отрасли. Технология рыбы и рыбных продуктов / А.А. Григорьев, Г.И. Касьянов. – М.: Колос, 2008. – 112 с.

4. Золотов А.П. Экология и поведение тихоокеанских лососей / А.П. Золотов. – Владивосток: Дальнаука, 2000. – 256 с.

5. Hvas M. Fish welfare in offshore salmon aquaculture / M. Hvas, O. Folkedal, F. Oppedal // Reviews in Aquaculture. – 2021. – Т. 13, № 2. – Р. 836-852.

6. Jonsson B. Cultured Atlantic salmon in nature: a review of their ecology and interaction with wild fish / B. Jonsson, N. Jonsson // ICES Journal of Marine Science. – 2006. – Т. 63, № 7. – Р. 1162- 1181.

7. Баймуканов М.Т. Нерестовое поведение Маркакольского ленка / М.Т. Баймуканов // Вопросы ихтиологии. – 1996. – Т. 36, № 4. – С. 558-560.

8. Прокопов К.П. ПВО Рыбы Восточного Казахстана: монография / К.П. Прокопов, Д.А. Тагаев. – Усть-Каменогорск: ТОО «ВКПК АРГО», 2017. – 114 с.

9. Прокопов К.П. Ихтиофауна Восточного Казахстана (Круглоротые костные рыбы. Cyclostomatoosteichthyes): монография / К.П. Прокопов, Л.А. Федотова, Е.В. Куликов. – Усть-Каменогорск: ВКГУ им. С. Аманжолова, 2006. – 132 с.

10. Асылбеков С.Ж. Биологическое обоснование: водоем Маркакольского государственного природного заповедника / С.Ж. Асылбеков, Т.Т. Баракбаев, А.М. Касымжанов. – Усть-Каменогорск: ТОО «Научно-производственный центр рыбного хозяйства».

11. Fatty acid profile, physicochemical composition, and sensory properties of Atlantic salmon fish (Salmo salar) during different culinary treatments / N.S. Fomena Temgoua et al // Journal of Food Quality. – 2022. – Т. 2022, № 1. – Р. 7425142.

12. Omega‐3 long‐chain polyunsaturated fatty acids in Atlantic salmon: Functions, requirements, sources, de novo biosynthesis and selective breeding strategies / Z. Zhang et al // Reviews in Aquaculture. – 2024. – Т. 16, № 3. – Р. 1030-1041.

13. Мельников С.Д. Технология переработки рыбы и морепродуктов: учебное пособие / С.Д. Мельников, Ю.М. Левин. – СПб.: ГИОРД, 2012. – 416 с.


Қосымша файлдар

Рецензия

Дәйектеу үшін:


Жеңісбекова Ж.Е., Игенбаев А.К., Карденов С.А., Ермекбаев С.Б., Искаков Б.М. МАЙҚАН БАЛЫҚТАРЫНЫҢ ТАҒАМДЫҚ ЖӘНЕ БИОЛОГИЯЛЫҚ ҚҰНДЫЛЫҚТАРЫ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2025;(2(18)):322-329. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-2(18)-39

For citation:


Zhenisbekova Zh.E., Igenbayev A.K., Kardenov S.A., Iskakov B.M., Ermekbaev S.B. NUTRITIONAL AND BIOLOGICAL VALUE OF MAIKAN FISH. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2025;(2(18)):322-329. (In Kazakh) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-2(18)-39

Қараулар: 4


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X