Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

ҚҰРАМЫ АНТИОКСИДАНТПЕН БАЙЫТЫЛҒАН СҰЛЫ СҮТІНІҢ РЕЦЕПТУРАСЫН ЖЕТІЛДІРУ

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-2(18)-42

Толық мәтін:

Аңдатпа

Бұл зерттеу сұлы сүтіне қызылша мен банан қосу арқылы оның тағамдық құндылығы мен антиоксиданттық белсенділігін арттыруға болатынын көрсетті. Қызылшадағы беталаиндер мен банандағы фенолдық қосылыстар сүттің антиоксиданттық қасиеттерін жақсартты.

Зерттеу нәтижесінде, сұлы сүтінің құрамындағы ақуыз бен көмірсулар мөлшері артқаны, сондай-ақ сақтау мерзімінің 4 күнге дейін ұзартылғаны анықталды. Өнімнің органолептикалық қасиеттері зерттеліп, оның түсі, консистенциясы мен иісі оң бағаланды. Сонымен қатар, дәрумендік құрамы мен жалпы химиялық құрамы талданып, сұлы сүтінің В және С дәрумендеріне, сондай-ақ минералдарға бай екендігі анықталды.

Алынған деректерге сүйене отырып, қызылша мен банан қосылған сұлы сүті денсаулыққа пайдалы функционалды сусын ретінде пайдалануға болатындығы дәлелденді. Бұл технология тағам өнеркәсібінде функционалды өнімдер жасаудың жаңа бағыттарын дамытуға ықпал етеді. Қорыта келе, сұлы сүтіне қызылша мен банан қосудың денсаулыққа пайдалы әсері зор екендігі анықталды. Бұл қосымшалар сүттің антиоксиданттық белсенділігін арттырып, оның тағамдық құндылығын едәуір жоғарылатады. Сондай-ақ, бұл зерттеу сұлы сүтінің сақтау мерзімін ұзартуға мүмкіндік беретін жаңа технологиялық әдістерді ұсынуға жол ашты. Болашақта бұл әдісті кеңінен қолдану арқылы сұлы сүтін өндіру саласында жаңа мүмкіндіктер пайда болуы мүмкін.

Авторлар туралы

А. С. Камбарова
Шәкәрім университеті 071412, Семей қ., Глинки к-сі, 20 А
Қазақстан

Арай Сагинбековна Камбарова * – PhD, «Тамақ технологиясы» кафедрасының
қауымдастырылған профессор м.а., 
071412, Семей қ., Глинки к-сі, 20 А



Б. М. Кулуштаева
Шәкәрім университеті 071412, Семей қ., Глинки к-сі, 20 А
Қазақстан

Ботакоз Манарбековна Кулуштаева – PhD, «Тамақ технологиясы» кафедрасының аға оқытушысы,

071412, Семей қ., Глинки к-сі, 20 А



С. К. Касымов
Шәкәрім университеті
Қазақстан

Самат Кайратович Касымов – т.ғ.к., «Тамақ технологиясы» кафедрасының қауымдастырылған профессор м.а.,

071412, Семей қ., Глинки к-сі, 20 А



Ж. К. Токанова
Халқаралық инженерлік-технологиялық ЖОО
Қазақстан

Жұлдыз Канатовна Токанова – т.ғ.магистрі, «Тамақ өндірісінің техникасы мен технологиясы» кафедрасының лекторы,

050060, Алматы қ. Аль-Фараби. даң 89/21



С. А. Карденов
Сейфуллин атындағы Казақ агротехникалық зерттеу университеті
Қазақстан

Серик Аскербекович Карденов – «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының
қауымдастырылған профессор м.а., т.ғ.к., 

010011, Астана қ, Жеңіс даңғылы, 62



Әдебиет тізімі

1. Алмасбеков Б. Функционалды азық-түліктер және олардың адам денсаулығына әсері / Б. Алмасбеков // Тағам ғылымы журналы. – 2019. – № 5(2). – Б. 45-52.

2. Ибраева Г.Т. Өсімдік негізіндегі сүт өнімдерінің қасиеттері мен қолданылу мүмкіндіктері / Г.Т. Ибраева // Аграрлық ғылым және инновациялар. – 2020. – № 3(1). – Б. 78-84.

3. Сейдахметова Л.А. Қызылшаның тағамдық құндылығы және оның функционалды өнімдердегі рөлі / Л.А. Сейдахметова // Қазақ ұлттық аграрлық университетінің хабаршысы. – 2021. – № 7(4). – Б. 90-97.

4. Сапаров А.И. Қызылша шырынының өсімдік текті сұйық өнімдердің антиоксиданттық қасиетіне әсері / А.И. Сапаров // Тағам қауіпсіздігі және технологиясы. – 2021. – № 3. – Б. 45- 50.

5. Мырзабаева Ж.А. Банан пюресін өсімдік негізіндегі сүт өнімдеріне қолданудың органолептикалық көрсеткіштерге әсері / Ж.А. Мырзабаева // Аграрлық ғылымдар хабаршысы. – 2022. – № 2(18). – Б. 65-69.

6. Оразбаев Е. Өсімдік негізіндегі сүт өнімдерінің технологиясы / Е. Оразбаев // Тағам технологиялары журналы. – 2018. – № 2(3). – Б. 112-120.

7. Төлегенова Д.М. Диеталық және диабетке арналған азық-түліктерді әзірлеудің жаңа тәсілдері / Д.М. Төлегенова // ҚазҰУ хабаршысы. – 2022. – № 4(6). – Б. 56-64.

8. Smith J. The antioxidant properties of oat milk: A review / J. Smith, R. Brown // Journal of Food Science and Nutrition. – 2021. – № 12(3). – Р. 134-145.

9. Соколова О.В. Разработка технологии сквашенного молочно-овсяного продукта: дис. канд. техн. Наук: 05.18.04 / Ольга Вячеславовна Соколова; ГНУ ВНИМИ. – Москва, 2013. – 144 с.

10. Kumar R. Exploring the bioactive compounds in beetroot and their health benefits / R. Kumar, P. Singh // Journal of Functional Foods. – 2021. – № 60. – Р. 105-116. (In English).


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Камбарова А.С., Кулуштаева Б.М., Касымов С.К., Токанова Ж.К., Карденов С.А. ҚҰРАМЫ АНТИОКСИДАНТПЕН БАЙЫТЫЛҒАН СҰЛЫ СҮТІНІҢ РЕЦЕПТУРАСЫН ЖЕТІЛДІРУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2025;(2(18)):345-352. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-2(18)-42

For citation:


Kambarova A.S., Kulushtaeva B.M., Kasymov S.K., Tokanova Zh.K., Kardenov S.A. СОСТАВ ОВСЯНОГО МОЛОКА, ОБОГАЩЕННОГО АНТИОКСИДАНТАМИ СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ РЕЦЕПТУРЫ. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2025;(2(18)):345-352. (In Kazakh) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-2(18)-42

Қараулар: 11


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X