Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

ЕШКІ СҮТІ НЕГІЗІНДЕ ФУНКЦИОНАЛДЫҚ ТАМАҚТАНУҒА АРНАЛҒАН БИОЙОГУРТ ТЕХНОЛОГИЯСЫН ӘЗІРЛЕУ

Толық мәтін:

Аннотация

Мақалада ешкі сүті негізіндегі функционалды ингредиенттері бар жаңа ашыған сүт өнімінің өндірісін зерттеуге арналған зерттеу нәтижелері берілген. Ешкі сүтінен жаңа сүт өнімдерін әзірлеу Қазақстанның сүт өнеркәсібінің қазіргі кезеңдегі негізгі міндеттерінің бірі. Жаңа биойогурт өндіру үшін Павлодар облысы Үміт ауылының жеке шаруашылығы заанен тұқымды ешкі сүтін пайдаланды. Функционалдық ингредиенттер ретінде таңдалған; пробиотикалық микроорганизмдер, лактитол пребиотигі, сондай-ақ пектин бар ашытқы дақылы. Ешкі және сиыр сүтінен қоспалы композицияны таңдау бойынша зерттеулер жүргізілді. Ешкі және сиыр сүтінің құрамы және олардың негізінде әртүрлі композициялары зерттелген. Ұйыған тығыздығы сиыр сүтінің 70/30-ке арақатынасында өседі. Қазіргі заманғы сүт өнеркәсібіндегі перспективті және тиімді ингредиенттердің бірі болып табылатын тағамдық талшықтарды – пектинді таңдау дәлелденген. ГЕНУ® пектин жүйесін тұрақтандыратын LM-106 as-YA типті тәжірибелік өнімдердің консистенциясына оң әсері көрсетілген. Тұрақтандыру жүйелерінің тәжірибелік өнімдердің микробиологиялық көрсеткіштеріне әсері зерттелді. Жұмысты орындау барысында тұрақтандырғыш жүйелердің түрі мен саны анықталды.

Авторлар туралы

М. В. Темербаева
Инновациялық Еуразия университеті
Қазақстан

биотехнология кафедрасы, профессор, т.ғ.к., доцент

Павлодар



Т. И. Урюмцева
Инновациялық Еуразия университеті
Қазақстан

ауыл шаруашылығы және биоресурстар кафедрасы, профессор, в.ғ.к.

Павлодар



Н. Н. Кайниденов
С. Торайғыров атындағы Павлодар мемлекеттік университеті
Қазақстан

биотехнология кафедрасы, оқытушы



М. Б. Ребезов
Тамақ жүйелерінің федералды ғылыми орталығы В.М. Горбатов Ресей ғылым академиясы; Орал мемлекеттік аграрлық университеті; Ресей мемлекеттік сырттай ауылшаруашылық университеті
Қазақстан

Ғылыми кеңесшілер бөлімі, Ауылшаруашылығы ғылымдарының докторы, профессор



Әдебиет тізімі

1. Послание Президента Республики Казахстан Н.А. Назарбаева народу Казахстана «Стратегия вхождения Казахстана в число 50-ти наиболее конкурентоспособных стран мира» // Выступление Президента Республики Казахстан Н.А. Назарбаева на совместном заседании палат Парламента. Астана, 2006 г.

2. Темербаева М. В. Подбор полисахаридного комплекса для стабилизации структуры биоёгурта на основе козьего молока // «Аграрная наука сельскому хозяйству». Алтайский государственный Аграрный университет, 2014. Т.3. С. 205-207.

3. Темербаева М. В., Темербаева А. А. Разработка биойогурта на основе козьего молока для школьного питания // Международная научная конференция молодых ученых, магистрантов, студентов и школьников «Х Сатпаевские чтения». Павлодар, 2016. Том 7. С. 377–379.

4. Даниярова Г. М., Гумарова А. К., Абуова А. Б., Суханбердина Ф. Х. Сравнительная оценка органолептических и физико-химических показателей ёгурта из козьего и коровьего молока // Молодой ученый. 2015. Т. 63. С. 29-33.

5. Канарейкина С. Г., Ребезов М. Б., Нургазезова А. Н., Касымов С. К. Методологические основы разработки новых видов молочных продуктов // Учебное пособие. Алматы, 2015.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Темербаева М.В., Урюмцева Т.И., Кайниденов Н.Н., Ребезов М.Б. ЕШКІ СҮТІ НЕГІЗІНДЕ ФУНКЦИОНАЛДЫҚ ТАМАҚТАНУҒА АРНАЛҒАН БИОЙОГУРТ ТЕХНОЛОГИЯСЫН ӘЗІРЛЕУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2020;(3(91)):53-58.

For citation:


Temerbayeva M., Uryumceva T., Kaynidenov N., Rebezov M. DEVELOPMENT OF TECHNOLOGY BIOYOGURT BASED ON GOAT MILK FOR THE FUNCTIONAL FOOD. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(3(91)):53-58. (In Kazakh)

Қараулар: 218


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X