DEVELOPMENT OF TECHNOLOGY BIOYOGURT BASED ON GOAT MILK FOR THE FUNCTIONAL FOOD
Abstract
The article presents the results of studies about the production of a new fermented milk product with functional ingredients based on goat's milk. The development of new dairy products from goat's milk – one of the main objectives of the dairy industry of Kazakhstan at the present stage. For the production of new fabrics used milk of Saanen goats in the private sector Umit village of Pavlodar region. As functional ingredients was selected: starter culture containing probiotic microorganisms, prebiotic lactitol and pectin. The research on the selection of the composition of mixtures of goat and cow milk. The studied compositions of goat and cow milk, and their various compositions based on them. It is established that the density of the bunch increases with the ratio of goat milk to cow 70/30. Reasoned selection of dietary fiber − pectin, which is one of the most promising and effective ingredients in the modern dairy industry. Shown positive impact on the consistency of experienced products stabilizing system GENE® pectin type LM-106 AS-YA. The influence of stabilizing systems on microbiological properties of experimental products. In carrying out work to determine the type and amount of stabilizing systems.
About the Authors
M. TemerbayevaKazakhstan
T. Uryumceva
Kazakhstan
N. Kaynidenov
Kazakhstan
M. Rebezov
Kazakhstan
References
1. Послание Президента Республики Казахстан Н.А. Назарбаева народу Казахстана «Стратегия вхождения Казахстана в число 50-ти наиболее конкурентоспособных стран мира» // Выступление Президента Республики Казахстан Н.А. Назарбаева на совместном заседании палат Парламента. Астана, 2006 г.
2. Темербаева М. В. Подбор полисахаридного комплекса для стабилизации структуры биоёгурта на основе козьего молока // «Аграрная наука сельскому хозяйству». Алтайский государственный Аграрный университет, 2014. Т.3. С. 205-207.
3. Темербаева М. В., Темербаева А. А. Разработка биойогурта на основе козьего молока для школьного питания // Международная научная конференция молодых ученых, магистрантов, студентов и школьников «Х Сатпаевские чтения». Павлодар, 2016. Том 7. С. 377–379.
4. Даниярова Г. М., Гумарова А. К., Абуова А. Б., Суханбердина Ф. Х. Сравнительная оценка органолептических и физико-химических показателей ёгурта из козьего и коровьего молока // Молодой ученый. 2015. Т. 63. С. 29-33.
5. Канарейкина С. Г., Ребезов М. Б., Нургазезова А. Н., Касымов С. К. Методологические основы разработки новых видов молочных продуктов // Учебное пособие. Алматы, 2015.
Review
For citations:
Temerbayeva M., Uryumceva T., Kaynidenov N., Rebezov M. DEVELOPMENT OF TECHNOLOGY BIOYOGURT BASED ON GOAT MILK FOR THE FUNCTIONAL FOOD. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(3(91)):53-58. (In Kazakh)