СҮТҚЫШҚЫЛДЫ ӨНІМДЕРДІ ӘЗІРЛЕУДЕ QFD ТАЛДАУДЫ ПАЙДАЛАНУ
https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-1(17)-33
Аннотация
Жаңа өнімді әзірлеу өндірістік кәсіпорындардың табысты жұмыс істеуі мен дамуының негізгі аспектісі болып табылады. Қатаң бәсекелестік пен серпінді нарық жағдайында техникалық регламенттерге немесе стандарттарға сәйкес келетін өнімдерді жасау жеткіліксіз. Инновациялық тауарларды енгізу кезінде тұтынушылардың нақты қажеттіліктерін түсінбеу өндіруші үшін жағымсыз салдарға әкелуі мүмкін. Сондықтан жаңа өнімдерді жобалау кезінде қазіргі ғылыми әдістерге көбірек көңіл бөлінеді. Тұтынушылардың мінез-құлқын терең зерттеу, сараптамалық бағалау әдістерін жаңарту және сапаны басқару әдістерін жетілдіру осы жолдағы қажетті қадамдарға айналуда. Бұл мақалада QFD әдіснамасының көмегімен сүтқышқылды өнімдердің сапасын арттыру мүмкіндігі қарастырылады. QFD негізі тұтынушылардың сапа деңгейіне қойылатын талаптарды өнімнің сипаттамаларымен, сондай-ақ компоненттердің инженерлік параметрлерімен байланыстыруға мүмкіндік беретін «сапа үйлері» деп аталатын матрицалар сериясын пайдалану болып табылады. Бұл өз кезегінде өндірістік операцияларды өнімге қойылатын талаптармен біріктіруге көмектеседі. QFD әдістемесі тауарларды жобалау және жетілдіру процесінде тұтынушылардың үміттерін тереңірек түсінуге ықпал етеді. «Сапа үйін» құру барлық қатынастардың көрнекі көрінісін қамтамасыз етеді, бұл сайып келгенде тұтынушылардың мүдделеріне назар аударуға және кәсіпорынның оларды жүзеге асыру мүмкіндіктерін ескеруге мүмкіндік береді. Осылайша, QFD әдіснамасын енгізу тұтынушылардың бәсекеге қабілеттілігі мен қанағаттануын арттыруға бағытталған стратегиялық қадам болып табылады.
QFD әдістемесін пайдаланып «Сапа үйі» салынды. Сапа үйіне сәйкес майдың массалық үлесі дайын өнімнің сапасына ең көп әсер етеді. Өндіруші өз өнімінің сапасын жақсарту, демек оның бәсекеге қабілеттілігін арттыру үшін шикізатты жеткізушілерге және орау материалының түріне ерекше назар аударуы қажеттігі көрсетілді.
Авторлар туралы
А. М. МуратбаевҚазақстан
Алибек Манарбекович Муратбаев – PhD, «Технологиялық жабдықтар» кафедрасының аға оқытушысы
071412, Ceмeй қ., Глинки көш., 20А
Мүдделер қақтығысы:
жоқ
А. К. Какимов
Қазақстан
Айтбек Калиевич Какимов – техника ғылымдарының докторы, «Технологиялық жабдықтар» кафедрасының профессоры
071412, Ceмeй қ., Глинки көш., 20А
А. А. Майоров
Ресей
Александр Альбертович Майоров – техника ғылымдарының докторы, Федералдық Алтай агробиотехнологиялық ғылыми орталығы ФМБҒМ профессоры
656910, Барнаул қ., Советской Армии көш., 66
Г. А. Жумадилова
Қазақстан
Гульмира Амангазыевна Жумадилова – PhD, «Машинажасау және логистика» кафедрасының аға оқытушысы
071412, Ceмeй қ., Глинки көш., 20А
Б. А. Идырышев
Берік Арыстанбекұлы Идырышев – «Тамақ өндірістерінің технологиясы» кафедрасының аға оқытушысы, PhD
071412, Ceмeй қ., Глинки көш., 20А
Әдебиет тізімі
1. Алешков А.В. О перспективах QFD-анализа при разработке инновационной продукции / А.В. Алешков, М.А. Алешкова // Известия Иркутской государственной экономической академии (Байкальский государственный университет экономики и права). – 2015. – Т. 6, № 1.
2. Altuntas S. An innovative and integrated approach based on SERVQUAL, QFD and FMEA for service quality improvement: A case study. / S. Altuntas, S. Kansu // Kybernetes. – 2020. – № 49(10). – Р. 2419-2453. https://doi.org/10.1108/K-04-2019-0269.
3. Нанның сапасын QFD әдісі арқылы жоғарлату / Ә.М. Мұратбаев т.б. // Вестник ГУ имени Шакарима города Семей. – 2015. – № 4(72). – Б. 46-49.
4. Mardiyana E. Application of Quality Function Deployment Method for Tourism’s City Branding Analysis . / E. Mardiyana, S. Zakiah, D. Gusnadi // International Journal of Economics Development Research (IJEDR). – 2024. – № 5(6). – Р. 5064-5076. https://doi.org/10.37385/ijedr.v5i6.6880.
5. Natee S. Quality function deployment for buildable and sustainable construction / S. Natee, S.P. Low, E.A.L. Teo // Springer. – 2016. https://doi.org/10.1007/978-3-319-17124-2.
6. Deepu T. An integrated ANP – QFD approach for prioritization of customer and design requirements for digitalization in an electronic supply chain / T. Deepu, V. Ravi // Benchmarking: An International Journal. – 2020. – № 28(4). – Р. 1213-1246.
7. Francis F. Engineering Approach with Quality Function Deployment for an ABET Accredited Program: A Case Study / F. Francis // American Journal of Mechanical Engineering. – 2016. – № 4(2). – Р. 65-70. https://doi.org/10.12691/ajme-4-2-4.
8. Ребезов М.Б. Повышение качества кефира с помощью QFD-методологии / М.Б. Ребезов // Международный научно-исследовательский журнал, Екатеринбург, 2015. – № 6(37). – C. 6568.
9. Приймак Е.В. Применение метода QFD для улучшения качества продукции хлебобулочной промышленности / Е.В. Приймак, А.М. Мухаметшина, Т.Н. Шигабиев // Ученые записки Казанской государственной академии ветеринарной медицины им. Н. Э Баумана. – 2011. – Т. 208. – С. 99-104.
10. Liang G-S. Applying fuzzy quality function deployment to identify service management requirements for an ocean freight forwarder / G-S. Liang, T-Y. Chou, S-F. Kan // Total Quality Management & Business Excellence. – 2006. – № 17(5). – Р. 539-554.
11. Пономарев С.В. Управление качеством продукции. Инструменты и методы менеджмента качества: учеб. пособие / С.В. Пономарев, С.В. Мищенко, B.Я. Белобрагин. – М.: РИА «Стандарты и качество», 2005. – 248 с.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Муратбаев А.М., Какимов А.К., Майоров А.А., Жумадилова Г.А., Идырышев Б.А. СҮТҚЫШҚЫЛДЫ ӨНІМДЕРДІ ӘЗІРЛЕУДЕ QFD ТАЛДАУДЫ ПАЙДАЛАНУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2025;(1(17)):260-266. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-1(17)-33
For citation:
Muratbayev A., Kakimov A., Mayorov A., Zhumadilova G., Idyryshev B. USING QFD ANALYSIS IN THE DEVELOPMENT OF FERMENTED MILK PRODUCTS. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2025;(1(17)):260-266. (In Kazakh) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-1(17)-33