ЖАМБЫЛ ОБЛЫСЫНЫҢ АУЫЛ ШАРУАШЫЛЫҒЫ ЖАНУАРЛАРЫ СҮТІНІҢ ҚОСПАСЫНАН ЖАСАЛЫҢҒАН ІРІМШІКТІҢ ЗЕРТТЕУЛЕРІ
https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-4(16)-22
Аннотация
Мақалада Жамбыл облысы, Жуалы ауданы, Б.Момышұлы ауылындағы ешкі сүті жайлы мәліметтер келтірілген. Бұл мақалада ешкі мен сиыр сүтінің физика-химиялық және органолептикалық қасиеттері, сондай-ақ тұзды ірімшіктерді өндіру үшін олардың 1:1 қатынасындағы комбинациясы зерттелген. Зерттеу барысында үш үлгі зерттелді: сиыр сүті, сиыр мен ешкі сүтінің қоспасы және ешкі сүті. Нәтижелер сүт қоспасының сиыр сүтімен (3,86%) салыстырғанда майы жоғары (4,48%) және ешкі сүтінен (5,0%) төмен екенін көрсетті. Ешкі сүтінің коагуляциясы екі есе тез жүретінін ескеру маңызды, бұл каппа казеинінің аздығымен байланысты.
Нәтижесінде бұл сүт қоспасы сиыр сүтінен (11%) ірімшікпен салыстырғанда ірімшіктің (12,5%) көп шығымдылығына қол жеткізді, бірақ ешкі сүтінен (14%) аз. Ірімшік өндірісінің технологиялық процесі өнімнің органолептикалық өнімділігін жақсартуға мүмкіндік беретін сүт қоспасына бейімделді. Ешкі сүті ірімшіктің дәмі мен консистенциясына айтарлықтай әсер етіп, оған кремді дәм мен нәзік консистенция беретіні анықталды. Бұл деректер Қазақстанның сүт өнеркәсібінде сүт өнімдерінің ассортиментін кеңейту және аса құнарлы ірімшіктер жасау үшін пайдаланылуы мүмкін. Зерттеулер «Aq Altyn» сиыр сүтін өңдеу жөніндегі сүт кәсіпорнының зертханасында жүргізілді.
Авторлар туралы
А. Е. АбдуғамитоваҚазақстан
Алтынай Едігеқызы Абдуғамитова⃰ - «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының докторанты
010011, Қазақстан Республикасы, Астана қ., Жеңіс даң., 62
А. Д. Серикбаева
Асия Демеухановна Серикбаева – б.ғ.д., «Тағам өнімдерінің технологиясы және қауіпсіздігі» кафедрасының профессоры
050010, Қазақстан Республикасы, Алматы қ., Абай даңғылы 8
С. З. Матеева
Қазақстан
Сулушаш Зиятбековна Матеева – х.ғ.к., «Химия және химиялық технология» кафедрасының қауымдастырылған профессоры
080000, Қазақстан Республикасы, Тараз, Сүлейменов к., 7
Б. М. Искаков
Қазақстан
Бауыржан Мырзабекович Искаков – PhD, «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының оқытушысы
010011, Қазақстан Республикасы, Астана қ., Жеңіс даң., 62
Әдебиет тізімі
1. Utilization of two plant polysaccharides to improve fresh goat milk cheese: Texture, rheological properties, and microstructure characterization / W. Wang et al // Journal of Dairy Science. – 2023. – Т. 106, № 6. – Р. 3900-3917.
2. Nutritional profile, processing and potential products: A comparative review of goat milk / G.A. Nayik et al // Dairy. – 2022. – Т. 3, № 3. – Р. 622-647.
3. Новые технологии сыров из козьего молока / О.А. Суюнчев и др. // Сельскохозяйственный журнал. – 2007. – Т. 2, № 2-2. – С. 73-75.
4. Тощев В.К. Козоводство: учебное пособие для вузов / В.К. Тощев, Е.В. Царегородцева. – Москва: Издательство Юрайт, 2021. – 360 с.
5. Вобликова Т.В. Разработка альтернативных вариантов биотехнологии сыров из козьего молока: дис. к.т.н.: 05.18.07 / Вобликова Татьяна Владимировна; СевКавГТУ; науч. рук. А.Г. Храмцов, О.А. Суюнчев. – Ставрополь, 2007.
6. Данные Комитета статистики МНЭ РК. [Электронный ресурс] URL: Бюро национальной статистики (stat.gov.kz). Дата обращения: 07.10.2024 г.
7. В Жамбылской области работают 208 производств по переработке с/х продукции – 26.03.2016 / Strategy2050.kz – Обзорно-аналитический портал Казахстана. [Электронный ресурс] URL: https://strategy2050.kz/ru/news/33428/. Дата обращения: 09.10.2024 г.
8. Nutritional profile, processing and potential products: A comparative review of goat milk / G.A. Nayik et al // Dairy. – 2022. – Т. 3, № 3. – С. 622-647.
9. Alimardanova M. Comparative characteristics of goat milk products in farms of Akmola and North Kazakhstan regions / M. Alimardanova, A. Shunekeyeva // Slovak Journal of Food Sciences. – 2022. – Т. 16.
10. Investigation of the Effect of Technological Processing on the Quality of Goat’s Milk Cheese / А. Matibayeva et al // Current Research in Nutrition and Food Science Journal. – 2022. – Т. 10, № 1. – Р. 213-220.
11. Gallier S. Whole goat milk as a source of fat and milk fat globule membrane in infant formula / S. Gallier, L. Tolenaars, C. Prosser // Nutrients. – 2020. – Т. 12, № 11. – Р. 3486.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Абдуғамитова А.Е., Серикбаева А.Д., Матеева С.З., Искаков Б.М. ЖАМБЫЛ ОБЛЫСЫНЫҢ АУЫЛ ШАРУАШЫЛЫҒЫ ЖАНУАРЛАРЫ СҮТІНІҢ ҚОСПАСЫНАН ЖАСАЛЫҢҒАН ІРІМШІКТІҢ ЗЕРТТЕУЛЕРІ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2024;1(4(16)):167-174. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-4(16)-22
For citation:
Abdugamitova A.Y., Serikbayeva A.D., Mateeva S.Z., Iskakov B.M. RESEARCH OF CHEESE FROM THE COMBINATION OF MILK OF FARM ANIMALS OF ZHAMBYL REGION. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2024;1(4(16)):167-174. (In Russ.) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-4(16)-22