Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

CLOSTRIDIUM SPP-ГЕ ҚАТЫСТЫ ДОЗИМЕТРИЯЛЫҚ КӨРСЕТКІШТЕРГЕ БАЙЛАНЫСТЫ ИЛУ-10 ЭЛЕКТРОНДЫ ҮДЕТКІШІНДЕ СИЫР ЕТІН, БАЛЫҚТЫ, БАЛЫҚ ЖАРТЫЛАЙ ФАБРИКАТЫН ӨҢДЕУ ТИІМДІЛІГІН БАҒАЛАУ

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-3(15)-29

Толық мәтін:

Аннотация

Бұл мақалада бактериялық ластануды бақылау арқылы (сульфитредуктивті клостридийClostridium spp) тамақ өнімдерінің жарамдылық мерзімін ұзарту мақсатында "ИЛУ-10" электронды үдеткішінің көмегімен радиациямен өңдеу тиімділігін бағалау үшін аккредиттелген сынақ зертханасында жүргізілген зерттеу нәтижелері келтірілген.

ИЛУ-10 құралы химиялық заттарды қолданбай патогендік микроағзаларды, соның ішінде бактерияларды, вирустарды және саңырауқұлақтарды жою мақсатында өнімдерді зарарсыздандыруға және дезинфекциялауға арналған. Бұрын жүргізілген зерттеулер сульфитредуктивті клостридиялардың тамақ өнеркәсібіндегі микробиологиялық бақылаудың маңызды көрсеткіші екенін көрсетті. Олар тағамның бұзылуының себебі болып табылады, клостридияның кейбір түрлері адамның ас қорыту жүйесінің жаппай ауруын тудыруы мүмкін. Зерттеудің мақсаты 3-тен 9 кГр- ға дейінгі диапазонда әртүрлі сәулелену дозаларымен Clostridium spp бактериялық ұрықтануын азайту үшін осы құрылғының тиімділігін бағалау болды. Эксперименттік жұмыста стандартты зерттеу әдістері қолданылды. Сиыр етінің, балықтың (шортанның), балық котлеттерінің бактериялық ұрықтануын азайту үшін 3 кГр-ға тең доза жеткілікті екендігі анықталды. Жалпы, бактерияға қарсы максималды әсерге үш дозада (3,6,9, КГр) қол жеткізілді.

Авторлар туралы

А. Н. Нургазезова
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан

Алмагуль Нургазезовна Нургазезова – техника ғылымдарының кандидаты, қауымдастырылған профессор, Ғылыми кадрларды даярлау және аттестаттау орталығының басшысы,

071412, Семей қ., Глинки к-сі, 20 А



Г. Н. Нүрымхан
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан

Гүлнүр Несіптайқызы Нүрымхан – техника ғылымдарының кандидаты, қауымдастырылған профессор, тамақ инженериясы ғылыми-зерттеу мектебінің деканы,

071412, Семей қ., Глинки к-сі, 20 А



Э. С. Абдуллина
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан

Эльмира Сайлаубайқызы Абдуллина – ветеринария ғылымдарының магистрі, «Агротехнопарк»  ғылымиқызметкері,

071412, Семей қ., Глинки к-сі, 20 А



Ш. К. Жакупбекова
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан

Шугыла Кадыровна Жакупбекова – техника ғылымдарының магистрі, «Тамақ технологиясы» кафедрасының докторанты,

071412, Семей қ., Глинки к-сі, 20 А



А. О. Майжанова
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан

Айгуль Омарбековна Майжанова – техника ғылымдарының магистрі, «Тамақ технологиясы» кафедрасының докторанты,

071412, Семей қ., Глинки к-сі, 20 А



Әдебиет тізімі

1. Review on Spoilage Microorganisms in Fresh and Processed Aquatic Food Products / A. Тahiluddin et al // Food Bulletin. – 2022. – Vol. 1. – P. 21-36.

2. Molins R.A. Irradiation: a critical control point in ensuring the microbiological safety of raw foods / R.A. Molins, Y. Motarjemi, F.K. Käferstein // Food Control. – 2001. – Vol.12, Issue 6. – P. 347-356.

3. Irradiation as a Promising Technology to Improve Bacteriological and Physicochemical Quality of Fish / E.F.E. Mohamed et al // Microorganisms. – 2023. – Vol.11, Issue 5. – P. 1105.

4. Кодекс Алиментариус. Облученные продукты питания. Современная программа ФАО/ВОЗ по стандартам на пищевые продукты. – М.: Весь Мир, 2007. – 21 с.

5. Statement Summarizing the Conclusions and Recommendation from the Opinions on the Safety of Irradiation of Food adopted by the BIOHAZ and CEF Panels. European Food Safety Authority. EFSA Journal. – 2011. – Vol. 9, № 4. – Р. 2107. [Электронный ресурс]. URL: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2107.

6. Сравнительная эффективность различных режимов импульсного линейного ускорителя электронов при облучении пряностей и специй, обсемененных микроорганизмами / Е.П. Пименов и др. // Теория и практика современной науки. – 2016. – № 12-2(18). – C. 60-65.

7. ГОСТ ISO/TS 17728-2017. Микробиология пищевой цепи. Методы отбора проб пищевой продукции и кормов для микробиологического анализа. – Введен 27.09.2017: Стандартинформ, 20 с.

8. ГОСТ 29185-2014. Методы выявления и подсчета сульфитредуцирующих бактерий, растущих в анаэробных условиях (ISO 15213:2003, MOD). – Введен 23.09.2014., М: Стандартинформ, 11 с.

9. Effect of broiler breast abnormality and freezing on meat quality and metabolites assessed by 1 H-NMR spectroscopy / F. Soglia et al // Poultry Science. – 2019. – Vol. 98. – № 12. – P. 7139-7150. https://doi.org/10.3382/ps/pez514.

10. Characterization of clostridial species and sulfite-reducing anaerobes isolated from foiegras with respect to microbial quality and safety / P. Sylviane et al // Food Control. – 2013. – Vol. 32, Issue 1. – P. 222-227.

11. Doyle C.J. Genomic Characterization of Sulphite Reducing Bacteria Isolated From the Dairy Production Chain / C.J. Doyle, P.W. O'Toole, P.D. Cotter // Front Microbiol. – 2018. – Vol. 9. – P. 1507.

12. Ермоленко З.М. Микробиологическая порча пищевых продуктов и перспективные направления борьбы с этим явлением / З.М. Ермоленко, Н.К. Фурсова // Бактериология. – 2018. – № 3. – С. 46-57.

13. Радиационная дозиметрия / Под ред. Хайна Дж.и Браунелла Г. // Пер. с англ. М.: Иностр.лит., 1958. – 758 с.

14. Исследования эффективности холодной стерилизации рыбных пресервов электронным излучателем в зависимости от дозиметрических параметров облучения / И.В. Полякова и др. // Радиация и риск (Бюллетень НРЭР). – 2017. – № 2.

15. Microbial Indicators and Their Use for Monitoring Drinking Water Quality – A Review / X. Wen et al // Sustainability. – 2020. – Vol. 12. – P. 2249.

16. Automated application of low energy electron irradiation enables inactivation of pathogen- and cell-containing liquids in biomedical research and production facilities / J. Fertey et al // Sci Rep. – 2020. – Vol. 10(1). – P. 12786.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Нургазезова А.Н., Нүрымхан Г.Н., Абдуллина Э.С., Жакупбекова Ш.К., Майжанова А.О. CLOSTRIDIUM SPP-ГЕ ҚАТЫСТЫ ДОЗИМЕТРИЯЛЫҚ КӨРСЕТКІШТЕРГЕ БАЙЛАНЫСТЫ ИЛУ-10 ЭЛЕКТРОНДЫ ҮДЕТКІШІНДЕ СИЫР ЕТІН, БАЛЫҚТЫ, БАЛЫҚ ЖАРТЫЛАЙ ФАБРИКАТЫН ӨҢДЕУ ТИІМДІЛІГІН БАҒАЛАУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2024;(3(15)):215-223. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-3(15)-29

For citation:


Nurgazezova A.N., Nurymkhan G.N., Abdullina E.S., Zhakupbekova Sh.K., Mayzhanova A.O. EVALUATION OF THE EFFICIENCY OF PROCESSING BEEF, FISH AND FISH SEMI-FINISHED PRODUCTS USING THE ILU-10 ELECTRON ACCELERATOR, DEPENDING ON THE DOSIMETRIC PARAMETERS IN RELATION TO CLOSTRIDIUM SPP. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2024;(3(15)):215-223. (In Russ.) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-3(15)-29

Қараулар: 99


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X