Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

ҮЙРЕК ЖҰМЫРТҚАСЫНЫҢ ҚАБЫҒЫНЫҢ ЖАЛПЫ БАКТЕРИЯЛЫҚ ЛАСТАУЫНА ДЕЗИНФЕКЦИЯЛЫҚ ҚҰРАЛДАРДЫҢ ӘСЕРІ

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-3(15)-25

Толық мәтін:

Аннотация

Жұмыртқа қабығындағы өміршең микроағзалардың жалпы санының рөлі айтарлықтай қызығушылық тудырады, өйткені ол жұмыртқаның қауіпсіздігі мен өнімнің жарамдылық мерзіміне байланысты.

Бұл зерттеудің мақсаты үйрек жұмыртқасының қабығының жалпы бактериялық ластауына әртүрлі дезинфекциялық құралдардың әсерін бағалау болды. Ол үшін фермадан жаңа үйрек жұмыртқалары сатып алынып, 6% сутегі асқын тотығы, 4% хлорлы әк, 4% натрий карбонаты, 3% сірке қышқылы дезинфекциялық ерітінділер дайындалды. Үйрек немесе қаз жұмыртқасын дезинфекциялау кезінде тауық жұмыртқасымен салыстырғанда дезинфекциялық заттардың дозасы екі есеге артады. Жұмыртқалар дайындалған дезинфекциялық ерітінділермен өңделді және әсер ету уақыты әр түрлі болды. Сутегі асқын тотығының экспозициясы 4 және 8 минут, хлорлы әк – 2 және 5 минут, натрий карбонаты – 10 және 30 минут, сірке қышқылы – 5 және 15 минут болды. Зерттелетін жұмыртқалардың қабықтарынан дезинфекцияға дейін және одан кейін шайындылардың сынамаларын іріктеу жүргізіліп, сұйылтулар дайындалды, содан кейін іріктелмейтін қоректік ортасы бар Петри табақшалары 72 сағат бойы 300С температурада өсірілді. Колонияларды санау нәтижесінде КТБ/жұмыртқада көрсетілген мезофильді аэробты және факультативті-анаэробты микроағзалардың (МАФАнМС) саны анықталды.

Зерттеу нәтижелері көрсеткендей, сірке қышқылы, сутегі асқын тотығы, хлорлы әк қолданылған жағдайда микроағзалардың инактивациясының әсер ету уақытына тікелей тәуелділігі байқалады. Жұмыртқаның натрий карбонатымен байланысының ұзағырақ кезеңі өміршең микроағзалар санының азаюына әкелмеді.

Сондай-ақ, 4% хлорлы әк жұмыртқа қабығындағы микробтарды 5 минут ішінде толығымен инактивациялауға қабілетті екендігі анықталды, 2 мин экспозицияда жалпы микробтық ластану көрсеткіші 9,2*101±0,7 КТБ/жұмыртқа болды.

Осылайша, бұл зерттеуде хлорлы әк, сутегі асқын тотығы және сірке қышқылының ерітінділері жоғары бактерицидтік қасиеттерді көрсетті және үйрек жұмыртқасының қабығын дезинфекциялаудың тиімді құралы ретінде қарастырылуы мүмкін.

Ғылыми мақалалардың көпшілігі тауық жұмыртқасын зерттеуге арналған. Бұл жұмыста үйрек жұмыртқалары зерттеу объектісі болып табылады, жұмыртқа қабығын өңдеуге арналған ең жақсы дезинфекциялық құралдар анықталды, бұл құс шаруашылығындағы өзекті міндет.

Алынған нәтижелер фермерлерге тағамдық инфекцияларды бақылаудың тиімді стратегияларын жүзеге асыруға көмектесуі мүмкін.

Авторлар туралы

С. А. Садуахасова
С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
Қазақстан

Сауле Абдуахаповна Садуахасова – биология ғылымдарының кандидаты,

010011 Астана қаласы, Жеңіс даңғылы, 62



Б. С. Шайменова
С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
Қазақстан

Бахыт Сайлауовна Шайменова – техника ғылымдарының магистрі, 

010011 Астана қаласы, Жеңіс даңғылы, 62



Л. А. Мурат
С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
Қазақстан

Линара Азаматқызы Мурат – техника ғылымдарының магистрі, 

010011 Астана қаласы, Жеңіс даңғылы, 62



С. Г. Каманова
С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
Қазақстан

Светлана Георгиевна Каманова – техника ғылымдарының магистрі, 

010011 Астана қаласы, Жеңіс даңғылы, 62



Г. Х. Оспанкулова
С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
Қазақстан

Гульназым Хамитовна Оспанкулова – биология ғылымдарының кандидаты,

010011 Астана қаласы, Жеңіс даңғылы, 62



Әдебиет тізімі

1. Baker R.C. Microbiology of eggs / R.C. Baker // Journal of Food Protection. – 1974. – Т. 37, № 5. – Р. 265-268.

2. Huang J.F. Production, composition, and quality of duck eggs / J.F. Huang, C.C. Lin // Improving the safety and quality of eggs and egg products. – 2011. – Р. 487-508.

3. Attia Y.A. Calcium and cholecalciferol levels in late-phase laying hens: effects on productive traits, egg quality, blood biochemistry, and immune responses / Y.A. Attia, M.A. Al-Harthi, H.M. Abo ElMaaty // Frontiers in Veterinary Science. – 2020. – Т. 7. – Р. 389.

4. Contamination of eggs by Salmonella Enteritidis in experimentally infected laying hens of four commercial genetic lines in conventional cages and enriched colony housing / R.K. Gast et al // Poultry Science. – 2019. – Т. 98, № 10. – Р. 5023-5027.

5. McWhorter A.R. Salmonella on Australian cage egg farms: Observations from hatching to end of lay / A.R. McWhorter, K.K. Chousalkar // Food microbiology. – 2020. – Т. 87. – Р. 103384.

6. Evaluation of a method of ultraviolet light sanitation of broiler hatching eggs / C.D. Coufal et al // Poultry Science. – 2003. – Т. 82, № 5. – Р. 754-759.

7. Board R.G. The microbiology of eggs / R.G. Board, H.S. Tranter // Egg science and technology. – 2017. – Р. 81-104.

8. Pingel H. Waterfowl production for food security. Proceed / H. Pingel // IV World Waterfowl Conference, Thrissur, India. – 2009. – Р. 5-15.

9. Disinfection of eggshells using ultraviolet light and hydrogen peroxide independently and in combination / J.B. Wells et al // Poultry science. – 2010. – Т. 89, № 11. – Р. 2499-2505.

10. Evaluation of a method of ultraviolet light sanitation of broiler hatching eggs / C.D. Coufal et al // Poultry Science. – 2003. – Т. 82, № 5. – Р. 754-759.

11. Eggshell microbiology and quality of hatching eggs subjected to different sanitizing procedures / W.L.S. Clímaco et al // Pesquisa Agropecuária Brasileira. – 2018. – Т. 53. – Р. 1177-1183.

12. The antimicrobial effect of acetic acid-an alternative to common local antiseptics? / H. Ryssel et al // Burns. – 2009. – Т. 35, № 5. – Р. 695-700.

13. Investigating the disinfecting efficacy of acetic and boric acid used by spraying on hatching goose eggs / M. Eroglu et al // European Poultry Science/Archiv für Geflügelkunde. – 2024. – № 392.

14. Пульчеровская Л.П. Ветеринарно-санитарная экспертиза куриных яиц / Л.П. Пульчеровская, Е.А. Ляшенко // Аграрная наука и образование на современном этапе развития: опыт, проблемы и пути их решения. – 2022. – С. 297-306.

15. Красникова Л.В. Общая и пищевая микробиология / Л.В. Красникова, П.И. Гунькова, О.А. Савкина. – 2016.

16. Изучение антимикробного действия моющего и дезинфицирующих средств на микрофлору поверхности скорлупы яиц / С.А. Гордынец и др. // Актуальные вопросы переработки мясного и молочного сырья. – 2022. – Т. 1, № 14. – С. 248-257.

17. Park G.W. Utilization of carbonate and ammonia‐based treatments to eliminate Escherichia coli O157: H7 and Salmonella Typhimurium DT104 from cattle manure / G.W. Park, F. Diez-Gonzalez // Journal of applied microbiology. – 2003. – Т. 94, № 4. – Р. 675-685.

18. Reduction of bacteria on spinach, lettuce, and surfaces in food service areas using neutral electrolyzed oxidizing water / J.L. Guentzel et al // Food microbiology. – 2008. – Т. 25, № 1. – Р. 36- 41.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Садуахасова С.А., Шайменова Б.С., Мурат Л.А., Каманова С.Г., Оспанкулова Г.Х. ҮЙРЕК ЖҰМЫРТҚАСЫНЫҢ ҚАБЫҒЫНЫҢ ЖАЛПЫ БАКТЕРИЯЛЫҚ ЛАСТАУЫНА ДЕЗИНФЕКЦИЯЛЫҚ ҚҰРАЛДАРДЫҢ ӘСЕРІ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2024;(3(15)):182-190. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-3(15)-25

For citation:


Saduakhasova S., Shaimenova B., Murat L., Kamanova S., Ospankulova G. INFLUENCE OF DISINFECTANTS ON THE TOTAL BACTERIAL CONTAMINATION OF DUCK EGGSHELLS. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2024;(3(15)):182-190. (In Russ.) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-3(15)-25

Қараулар: 120


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X