Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

ҚАЗАҚСТАНДАҒЫ ЕТ ҾНІМДЕРІНІҢ ҚАУІПСІЗДІГІН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ ЖYЙЕЛЕРІ

Толық мәтін:

Аннотация

   Бұл мақалада елдің экономикалық қауіпсіздігі әр түрлі қызмет салаларының жай-күйімен сипатталады. Оның маңызды құрамдас бӛліктерінің бірі елдің ет ӛнімдерінің қамтамасыз етілу деңгейімен, тамақ ӛнімдерінің сапасымен сипатталатын азық-түлік қауіпсіздігі болып табылады. Экономиканың тиімді және тұрақты дамуының негізі болып табылады. Ет ӛнімдері Қазақстан нарығына тікелей отандық шаруашылықтардан түсетіні белгілі. Сондықтан ет және ет ӛнімдерінің, отандық ӛндірістің қауіпсіздігін бақылайтын арнайы қызметтер мен органдар және зерттеу орындары бар. Арнайы зертханаларда және зерттеу орындарындағы ӛнім үлгілеріне мұқият бақылау жүргізіледі. Кеден одағының техникалық регламенттеріне сәйкестігін қамтамасыз ету үшін, сәйкестікті бағалау, уәкілетті органдарды бақылау және қадағалау, олардың отандық ӛндірушілермен және сатушылармен ӛзара іс – қимылы-мұның барлығы кешенді түрде тұтынушыларға ӛнімнің қауіпсіздігіне кепілдік бере алады.

Авторлар туралы

Р. У. Ашакаева
Семей қаласының Шҽкҽрім атындағы Мемлекеттік университеті
Қазақстан

докторанты

«Тамақ жҽне қайта ҿңдеу ҿнімдерінің технологиясы» кафедрасы

Семей қаласының



Б. К. Асенова
Семей қаласының Шҽкҽрім атындағы Мемлекеттік университеті
Қазақстан

профессор, т. ғ. к.

«Тамақ жҽне қайта ҿңдеу ҿнімдерінің технологиясы» кафедрасы

Семей қаласының



Е. Л. Искакова
Бyкілресейлік ғылыми зерттеу институты (ВНИМИ (сyт институты))
Ресей

т. ғ. к., аға ғылыми қызметкер



Л. С. Бакирова
Семей қаласының Шҽкҽрім атындағы Мемлекеттік университеті
Қазақстан

аға оқытушы

«Химия жҽне қоршаған ортаны қорғау» кафедрасы

Семей қаласының



Әдебиет тізімі

1. Еркебаев М. Ж. «Азық-тҥлік шикізаты жҽне тағам ҿнімдерінің қауіпсіздігі» / М. Ж. Еркебаев [и др.]. – Алматы: [б. и.], 2013. – 280 б.

2. Ҽсенова Б. К.,Қасымов С. Қ. «Ет жҽне ет ҿнімдерінің технологиясы» Семей: [б. и.], 2013. – 144 б.

3. Баубеков С. Ж., Тайчибеков А. У. «Ет ҿнімдерін ҿндіру технологиясы» Алматы: [б. и.], – 2014 – 223 б.

4. Антипова Л. В., Глотова И. А., Рогов И. А. «Методы исследования мяса и мясные продуктов». – М: Колос, 2001. – 376 с.

5. СанПин 2.3.2.1078-01 «Гигиенически требования безопасности и пищевой ценности пищевых продуктов»

6. Шапшникова Я. Ю., Вайскробова Е. С. «Система ХАССП мясоперерабатывающей промышленности» // Современные инновации в науке и технике: Сборник научных трудов 4-ой Международной научно-практический конференции: Издательство Юго-Заподного государственного университета, 2014. – 358-361 с.

7. Aceнoвa, Б. К. Eт ҿнімдeрін ҿндірудің физикa-химиялық жҽнe биoхимиялық нeгіздeрі / Б. К. Асенова [и др.]. – Aлмaты: Хaлықaрaлық жaзылым aгeнтігі, 2013.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Ашакаева Р.У., Асенова Б.К., Искакова Е.Л., Бакирова Л.С. ҚАЗАҚСТАНДАҒЫ ЕТ ҾНІМДЕРІНІҢ ҚАУІПСІЗДІГІН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ ЖYЙЕЛЕРІ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2020;(4(92)):4-7.

For citation:


Ashakayeva R., Asenovа B., Iskakova E., Bakirova L. THE SYSTEM OF ENSURING THE SAFETY OF MEAT PRODUCTS IN KAZAKHSTAN. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(4(92)):4-7. (In Kazakh)

Қараулар: 691


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X