ПРЕСТЕУ ЖӘНЕ ТҮЙІРШІКТЕУ ӘДІСІ АРҚЫЛЫ МАЙ ӨНДІРУГЕ АРНАЛҒАН ЖАБДЫҚТАРҒА ШОЛУ ЖӘНЕ ТАЛДАУ ЖАСАУ
https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-1(13)-30
Аннотация
Мақала құрама жем грануляторын жетілдіруге арналған. Түйіршіктелген жем жоғары тағамдық құндылығына байланысты мал шаруашылығы үшін перспективалы өнім ретінде қарастырылады. Жемшөп түйіршіктерін жемшөп дақылдарынан түйіршіктер өндірісінің негізі ретінде сипаттау. Гранулятордың негізгі элементтерінің бірі матрица болып табылады, ол көптеген саңылаулары бар болат бөлігі болып табылады, ол арқылы түйіршіктеу кезінде қоректік масса қысыммен өтеді. Матрицалар жалпақ және сақиналы болып бөлінеді. Құрылмасы бойынша грануляторлар роликті, барабанды, табақшалы, қалақшалы, дірілды және айналмалы-центрифугалық болып бөлінеді. Грануляторлар сонымен қатар тұрмыстық және өндірістік болып табылады, олардың бір-бірінен айырмашылығы әртүрлі өлшемдер мен өнімділікте. Бүгінгі таңда грануляторлар Ресейдің кейбір зауыттарында шығарылады. ҚР Президентінің жолдауына сүйене отырып, Қазақстанға агроөнеркәсіптік кешеннің шикізатын, оның ішінде құрама жем грануляторларын қайта өңдеуге арналған жабдықтардың өзіндік өндірісін жолға қою қажет. Зерттеу барысында біз құрама жем грануляторын құрастырдық. Жетілдірілген гранулятордың құрылмасы жұмыс органдарына ең жоғары жүктемелерді азайтуға, сенімділікті арттыруға, жұмыс органдарының әрекет ету аймағына жем қоспасын беруді жақсартуға мүмкіндік береді. Гранулятор негізден (корпустан), біліктерден, үлестіру қалақшасынан, матрицадан, шайбадан, ішкі алтыбұрышты бұрандадан, серіппелі құлыптау шайбасынан, гайкадан, ішкі алтыбұрышты бұрандадан, ұштіректерден, тоқтатқыш шайбасынан, призмалық шпонкадан, сақинадан, бұрандадан, роликтен және тарату қалақшасынан тұрады. Жетілдірілген құрама жем гранулятордың құрылмасы қарапайым. Оның құрылмасы сапалы және оңтайлы консистенциялы түйіршікті жем өндіруге мүмкіндік береді.
Авторлар туралы
Ж. А. СергибаеваҚазақстан
Жадра Ахметовна Сергибаева – «Технологиялық жабдықтар мен машинажасау» кафедрасының докторанты
071412, Қазақстан Республикасы, Семей қ., Глинка көшесі, 20 А
Г. Б. Абдилова
Қазақстан
Галия Бекеновна Абдилова – техника ғылымдарының кандидаты, «Технологиялық жабдықтар мен машинажасау» кафедрасының қауымдастырылған профессоры
071412, Қазақстан Республикасы, Семей қ., Глинка көшесі, 20 А
Д. Р. Орынбеков
Қазақстан
Думан Рымғалиұлы Орынбеков – техника ғылымдарының кандидаты, «Технологиялық жабдықтар мен машинажасау» кафедрасының оқытушысы
071412, Қазақстан Республикасы, Семей қ., Глинка көшесі, 20 А
Б. Б. Кабулов
Қазақстан
Болат Бейсенгалиевич Кабулов – техника ғылымдарының кандидаты, «Технологиялық жабдықтар мен машинажасау» кафедрасының қауымдастырылған профессоры
071412, Қазақстан Республикасы, Семей қ., Глинка көшесі, 20 А
М. Е. Шаменов
Қазақстан
Мерей Ерболұлы Шаменов – техника ғылымдарының кандидаты, «Технологиялық жабдықтар мен машинажасау» кафедрасының оқытушысы
071412, Қазақстан Республикасы, Семей қ., Глинка көшесі, 20 А
Әдебиет тізімі
1. Живетин В.В. Лен и его комплексное использование / В.В. Живетин, Л.В. Гинзбург, О.М. Ольшанская – М.:ИнформЗнание, 2002. – 394 с.
2. Лен – прядильная и масличная культура: учеб. пособие / В.А. Зубцов, Р.А. Ростовцев, И.Э. Миневич, Л.Л. Осипова. – Тверь: Твер.гос.ун-т, 2017. – 304 с.
3. Қияс А. Лен масличный – хороший предшественник яровой пшеницы. Режим доступа: ttps://baraev.kz/statya/424-len-maslichnyyhoroshiy-predshestvennik-yarovoy-pshenicy.html Дата обращения: 15.02.2024.
4. Изучение качества льняных масла и жмыха, полученных по новой технологии двукратного прессования семян льна с экструдированием / А.С. Заруба, С.К. Мустафаев, Е.А. Калиенко, А.А. Андржайчак // Электронный политематический журнал «Научные труды КубГТУ». – 2015. – № 2.
5. The effect of standard pelleting and more thermally aggressive pelleting utilizing a hygieniser on feed manufacture and reduction of enterococcus faecium, a salmonella surrogate / T.P. Boltz, J.W. Boney, C. Shen et al // Journal of Applied Poultry Research. – 2019. – № 28(4). – Р. 1226–1233. DOI: 10.3382/japr/pfz088.
6. Therapeutic potential of flaxseed / A. Goyal, A. Patel, M.K. Sihag et al // Theraperutic, Probiotic, and Unconventional Foods. 2018. – Р. 255-274. DOI:10.1016/B978-0-12-814625-5.00013-3.
7. Coskuner Y. Physical properties of coriander seeds (Coriadrum sativum L.) / Y. Coskuner, E. Karababa // J.Food Eng. – 2007. – 80. – P. 408-416.
8. Ratio of omega-6/omega-3 Fatty Acids of Spelt and Flaxseed Pasta and Consumer Acceptability / J. Filipović, M. Ivkov, M. Košutić et al // Food Sci. – 2016. – 34. – P. 522-528.
9. Design and production of a fish feed pelletizing machine / P.Ch. Okolie, I.Ch. Chukwujike, J.L. Chukwuneke // Heliyon. – 2019. – 5(6). DOI: 10.1016/j.heliyon.2019.e02001.
10. Заявление о выдаче патента Республики Казахстан на полезную модель, Рег. № 2024/0150.2. Гранулятор комбикорма / заявители: Сергибаева Ж.А., Абдилова Г.Б., Еренгалиев А.Е., Кабулов Б.Б., Дукенбаев Д.К.; пат. Поверенный Кундызбаев Д.К..; дата пост. 02.02.2024. – 2 с.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Сергибаева Ж.А., Абдилова Г.Б., Орынбеков Д.Р., Кабулов Б.Б., Шаменов М.Е. ПРЕСТЕУ ЖӘНЕ ТҮЙІРШІКТЕУ ӘДІСІ АРҚЫЛЫ МАЙ ӨНДІРУГЕ АРНАЛҒАН ЖАБДЫҚТАРҒА ШОЛУ ЖӘНЕ ТАЛДАУ ЖАСАУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2024;(1(13)):241-250. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-1(13)-30
For citation:
Sergibaeva Zh., Abdilova G., Orynbekov D., Kabulov B., Shamenov M. OVERVIEW AND ANALYSIS OF EQUIPMENT FOR OIL PRODUCTION BY PRESSING AND GRANULATION. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2024;(1(13)):241-250. (In Kazakh) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-1(13)-30