БИЕ СҮТІНЕН ОҚШАУЛАНҒАН СҮТ ҚЫШҚЫЛДЫ БАКТЕРИЯЛАРЫНЫҢ ПРОБИОТИКАЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ
https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-1(13)-32
Аннотация
Бұл жұмыстың мақсаты-бие сүтінен оқшауланған сүт қышқылды бактерияларының пробиотикалық әлеуетін анықтау және зерттеу. Алынған штамдардың негізгі пробиотикалық қасиеттерінің бірі-қышқыл рН орталарына және өт тұздарына төзімділік, антибиотиктердің әртүрлі түрлеріне төзімділік, адгезия қабілеті және патогендік және оппортунистік микроорганизмдерге қатысты жоғары антагонистік белсенділік. Бұл мақалада бие сүтінен сүт қышқылды бактерияларын зерттеу және оқшаулау ұсынылған және оқшауланған штамдардың биологиялық қасиеттерін зерттеу және оларды анықтау нәтижелері келтірілген. Зерттеу барысында штаммдардың биологиялық қасиеттері негізінде бие сүтінің үлгілерінен оқшауланған 98 изолят таңдалды. Кейбір пробиотикалық қасиеттер барлығы 98 изолятты қолдану арқылы анықталды, бірақ зерттеу 41 штамммен жалғасты. Олардың ішінен пробиотикалық қасиеттері бар ең белсенді штамдар таңдалды және микроорганизмдердің генетикалық молекулалық диагностикасында штаммдардың ДНҚ моделі (дезоксирибонуклеин қышқылы) қолданылды. гДНҚ-ның 16s аймағын репликациялау кезінде сүт қышқылы бактерияларына арналған жалпы бактериялық праймерлер қолданылды. Талдау мен көмірсулар профилінің 16s рибосомалық гДНҚ негізінде олар Lactobacillus (L.) plantarum, L. Paracasei және L. Casei ретінде анықталды.
Авторлар туралы
Т. БоранбаеваҚазақстан
Тоғжан Боранбаева – PhD, «Тағам өнімдерінің технологиясы және қауіпсіздігі» кафедрасының аға оқытушысы
050000, Қазақстан Республикасы, Алматы қ., Абай даңғылы, 8.
Д. Жалелов
Қазақстан
Дулат Жалелов – ғылым магистрі, «Тағам өнімдерінің технологиясы және қауіпсіздігі» кафедрасының аға оқытушысы
050000, Қазақстан Республикасы, Алматы қ., Абай даңғылы, 8.
А. Болат
Қазақстан
Аяжан Болат– технология магистрі, «Сүт өнімдерінің анықтамалық зертханасының» кіші ғылыми қызметкері
050000, Қазақстан Республикасы, Алматы қ., Абай даңғылы, 8.
А. Жүнісбек
Қазақстан
Аружан Жүнісбек – технология бакалавры, «Сүт өнімдерінің анықтамалық зертханасының» зертханашысы
050000, Қазақстан Республикасы, Алматы қ., Абай даңғылы, 8.
Әдебиет тізімі
1. Composition of Mare’s Milk / Ullrey D.E., Struthers, R.D., Hendricks, D.G. & Brent, B.E. // Journal of Animal Science. – 1966. – 25(1). – 217-222. DOI:10.2527/jas1966.251217x.
2. Ганина, В.И. Новый синбиотический кисломолочный напиток / В.И. Ганина, Е.Н. Терешина, Л.В. Калинина, С.И. Перминов // Молочная промышленность. – 2008. – № 10. – С. 85.
3. Diets Differentially Modulated the Immune System and Gut Microbiota of Mice Colonized by Healthy Infant Feces / N. Li, Q. Xie, Q. Chen et al // J. Agric. Food Chem. – 2020./ – 68/ – 15345-15357.
4. Lisa A. Beltz Chapter 4 – COVID-19 / Lisa A. Beltz // Pathogenic Coronaviruses of Humans and Animals№ – 2022. – P. 173-273. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-98809-4.00013-9.
5. Transcriptome study underlying difference of milk yield during peak lactation of Kazakh horse / X. Yu, C. Fang, L. Liu et al // Journal of Equine Veterinary Science. – 2021. – № 102. Р. 103424. DOI: 10.1016/j.jevs.2021.103424.
6. Ganina, V.I. Probiotiki. Naznachenie, svoistva i osnovy biotekhnologii: monografiya / V.I. Ganina. – M.: MGUPB, 2001. – 169 s.Gupta, V. Probiotics / V. Gupta, R. Garg // Indian Journal of Medical Microbiology, 2009, 27. – Р. 202-209.
7. Ishida Y. Clinical effects of Lactobacillus acidophilus strain L-92 on perennial allergic rhinitis: a double-blind, placebocontrolled study / Y. Ishida, F. Nakamura, H. Kanzato et al // Journal of Dairy Science. – 2005. – № 88. – Р. 527-533.
8. Comparative analysis of gut microbial composition and potential functions in captive forest and alpine musk deer / F. Jiang, P. Song, H. Wang et al // Appl. Microbiol. Biotechnol. – 2022. – № 106. – Р. 1325-1339.
9. Kato K. Randomized placebo controlled trial assessing the effect of bifidobacteria fermented milk on active ulcerative colitis / K. Kato, S. Mizuno, Y. Umesaki et al // Alimentary pharmacology & therapeutics. – 2004. № 20. Р. 1133-1141.
10. Protein and fat composition of mare’s milk: Some nutritional remarks concerning human and cow’s milk / M. Massimo, F. Martuzzi, A. Summer, Mariani Primo // Int. Dairy J. – 2002. – 12. Р. 869-877.
11. Rosenfeldt, V. Effect of probiotic Lactobacillus strains in children with atopic dermatitis / V. Rosenfeldt, E. Benfeldt, S.D. Nielsen et al // The Journal of allergy and clinical immunology. – 2003. – 111. Р. 389-395.
12. Salimei E. Animals that Produce Dairy Foods|Donkey / E. Salimei // In Encyclopedia of Dairy Sciences, 2nd ed.; Academic Press: Cambridge, MA, USA. – 2011. Р. 365-373.
13. Shuangquan. Microflora in traditional starter cultures for fermented milk, hurunge, from Inner Mongolia, China / Shuangquan, Burentegusi, Yu B, T. Miyamoto // Animal Science Journal. – 2006. – 77. – Р. 235-241.
14. Sullivan, А. Probiotics and gastrointestinal diseases / А. Sullivan, E.C. Nord // Journal of internal Medicine. – 2005. – 257. – Р. 78-92.
15. WHO, Health and nutritional properties of probiotics in food including powder milk with livelactic acid bacteria, a joint FAO / WHO expert consultation // Cordoba, Argentina, 1–4 October 2001. [homepage on the Internet].
16. Mathara J.M. Functional characteristics of Lactobacillus spp. From traditional Maasai fermented milk products in Kenya / J.M. Mathara, U. Schillinger, C. Guigas et al // International Journal of Food Microbiology. – 2008. – 126. Р. 57-64.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Боранбаева Т., Жалелов Д., Болат А., Жүнісбек А. БИЕ СҮТІНЕН ОҚШАУЛАНҒАН СҮТ ҚЫШҚЫЛДЫ БАКТЕРИЯЛАРЫНЫҢ ПРОБИОТИКАЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2024;(1(13)):258-265. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-1(13)-32
For citation:
Boranbayeva T., Zhalelov D.B., Bolat A., Zhunisbek A. PROBIOTIC PROPERTIES OF LACTIC ACID BACTERIA ISOLATED FROM MARE'S MILK. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2024;(1(13)):258-265. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-1(13)-32