Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

БИЕ СҮТІ МЕН ҚЫМЫЗДЫҢ САПАСЫ

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-1(13)-13

Толық мәтін:

Аннотация

Қазіргі уақытта бие сүті мен қымыз Қазақстан тұрғындары тарапынан кең сұранысқа ие болуда. Сондықтан оның сапалық көрсеткіштерін зерттеу өзекті.
Мақалада Алматы облысының шаруа қожалықтарынан алынған бие сүті мен одан жасалған қымыз үлгілерінің күз және қыс мезгіліндегі физика-химиялық көрсеткіштері мен витаминдер (В тобы мен С) мөлшері салыстырмалы түрде зерттелді. Зерттеу нәтижесі бойынша бие сүті үлгілерінде күз және қыс мезгілдерінде жaлпы ақуыздың массалық үлесінде айтарлықтай айырмашылық болмады. Майдың массалық үлесі бойынша күзде алынған үлгіде қыста алынған үлгіге қарағанда май 2,18% жоғары болды. Ал керісінше лактозаның массалық үлесі күзде алынған үлгіде қыста алынған үлгіге қарағанда 0,14% жоғары болды.
Қымыздың күз және қыс мезгіліндегі алынған үлгілерінің физика-химиялық көрсеткіштерін зерттеу нәтижелері бойынша ақуыздың массалық үлесі 1,86-1,89% аралығында құрады. Май мөлшері бойынша күз мезгілінде әзірленген қымыз үлісінің құрамында 1,84% құраса, қыс мезгілінде әзірленген қымыз үлгісінің құрамында 2,19% құрады, ал лактозаның орташа массалық үлесі 3,64-3,98% аралығында болды.
Бие сүті мен қымыз үлгілерінің құрамындағы суда еритін В тобы мен С витаминдер мөлшері зерттелді. Зерттеу нәтижелері бойынша күз және қыс мезгілдеріндегі бие сүті мен одан алынған қымыз құрамындағы В1, В2, В3, В5 В6 және С витаминдерінің мөлшері анықталды.
Жалпы зерттеу нәтижелері бойынша Алматы обылысының шаруа қожалықтарынан алынған бие сүті мен одан жасалған қымыз үлгілерінің сапа көрсеткіштері жоғары, тағамдық құндылығы бойынша құнарлы, адам ағзасына жеңіл сіңетін өнімдер екені дәлелденді.

Авторлар туралы

А. Б. Рахматулина
Академик Ө.А. Жолдасбеков атындағы Механика және машинатану институты
Қазақстан

Аяулым Багдатовна Рахматулина – PhD, доцент, академик Ө.А. Жолдасбеков атындағы Механика және машинатану институты

050000, Алматы қаласы, Шевченко көшесі, 28



Ф. Т. Диханбаева
Академик Ө.А. Жолдасбеков атындағы Механика және машинатану институты; Алматы технологиялық университеті; Халықаралық инженерлік-технологиялық университеті
Қазақстан

Фатима Токтаровна Диханбаева – техника ғылымдарының докторы, «Тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының профессоры; Алматы технологиялық университеті

050000, Алматы қаласы, Шевченко көшесі, 28
050012, Алматы қаласы, Төле би көшесі, 100
050060, Алматы қаласы, Әл-Фараби даңғылы, 89/21



А. Б. Абуова
Академик Ө.А. Жолдасбеков атындағы Механика және машинатану институты; Халықаралық инженерлік-технологиялық университеті
Қазақстан

Алтынай Бурхатовна Абуова – ауыл шаруашылығы ғылымдарының докторы, Халықаралық инженерлік-технологиялық университеті; «Тамақ өндірісінің техникасы мен технологиясы» кафедрасының меңгерушісі

050000, Алматы қаласы, Шевченко көшесі, 28
050060, Алматы қаласы, Әл-Фараби даңғылы, 89/21



Б. Калемшарив
Академик Ө.А. Жолдасбеков атындағы Механика және машинатану институты; Халықаралық инженерлік-технологиялық университеті; С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
Қазақстан

Бегжан Калемшарив – докторант, С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті

050000, Алматы қаласы, Шевченко көшесі, 28
050060, Алматы қаласы, Әл-Фараби даңғылы, 89/21
010011, Астана қаласы, Жеңіс көшесі, 62



А. Б. Есенова
Академик Ө.А. Жолдасбеков атындағы Механика және машинатану институты; Алматы технологиялық университеті; Халықаралық инженерлік-технологиялық университеті
Қазақстан

Айдана Болатовна Есенова – техника ғылымдарының магистрі, «Тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасының лекторы; Алматы технологиялық университеті

050000, Алматы қаласы, Шевченко көшесі, 28
050012, Алматы қаласы, Төле би көшесі, 100
050060, Алматы қаласы, Әл-Фараби даңғылы, 89/21



Әдебиет тізімі

1. Жунусов А.Е. Перспективные направления селекционно-племенной работы в молочном коневодстве КХ «Аркалык» Мамлютского района Северо-Казахстанской области / А.Е. Жунусов, Н.С. Барлубаев, Д.А. Жантлеуов // Актуальные проблемы животноводства в условиях импортозамещения. – 2018. – С. 228-232.

2. Сеитова М.С. Статистическое исследование и анализ отрасли животноводства РК / М.С. Сеитова, К.Ж. Садуакасова // Международная научно-практическая конференция, Астана, 2021. – С. 194-196.

3. Айлярова М.К. Биотехнологические аспекты приготовления кумыса из коровьего молока / М.К. Айлярова // Известия Горского госуд-го аграрн. унив-та. – 2011. – Т. 48. – №. 1. – С. 308-309.

4. Nutritional Value and Health-Promoting Properties of Mare's Milk-a Review / E. Jastrzębska et al // Czech Journal of Animal Science. – 2017. – Т. 62. – №. 12.

5. Raw or heated cow milk consumption: Review of risks and benefits / WL. Claeys, S. Cardoen, G. Daube et al // Food Control. – 2013. – 31(1). Р. 251-262.

6. Rahimi E. Detection of Helicobacter pylori in bovine, buffalo, camel, ovine, and caprine milk in Iran / E. Rahimi, EK. Kheirabadi // Foodborne Pathog Dis. – 2012. – 9(5). Р. 453-6. DOI: 10.1089/fpd.2011.1060.

7. Гильмутдинова Л.Т. Уникальный состав кобыльего молока – основа лечебных свойств кумыса / Л.Т. Гильмутдинова, Р.Р. Кудаярова, Н.Х. Янтурина // Вестник Башкирского государственного аграрного университета. – 2011. – №. 3. – С. 74-80.

8. A comprehensive review on bioactive peptides derived from milk and milk products of minor dairy species / S. Guha et al. // Food production, processing and nutrition. – 2021. – Т. 3. – №. 1. – Р. 1-21.

9. Review on medicinal and nutritional values of camel milk / A. Gizachew et al. // Nature and Science. – 2014. – Т. 12. – №. 12. – С. 35-41.

10. Protein and fat composition of mare's milk: some nutritional remarks with reference to human and cow's milk / M. Malacarne et al // International Dairy Journal. – 2002. – Т. 12. – №. 11. – Р. 869-877.

11. Sarwar A. Influences of parity, age and mineral and trace element mixture on lysozyme activity in mare’s milk during early lactation period / A. Sarwar, H. Enbergs, E. Klug // Veterinarski arhiv. – 2001. – Т. 71. – №. 3. – Р. 139-147.

12. Concentration of selected fatty acids, fat-soluble vitamins and β-carotene in late lactation mares' milk / M. Markiewicz-Kęszycka et al. // International Dairy Journal. – 2014. – Т. 38. – №. 1. – Р. 31-36.

13. Fermented mare milk product (Qymyz, Koumiss) / A. Kondybayev et al // International Dairy Journal. – 2021. – Т. 119. – Р. 105065.

14. Mare’s milk: Composition, properties, and application in medicine / A. Musaev et al // Archives of Razi Institute. – 2021. – Т. 76. – №. 4. – Р. 1125.

15. Sheng Q. Bioactive components in mare milk / Q. Sheng, X. Fang // Bioactive components in milk and dairy products. – 2009. – Р. 195-213.

16. Conjugated linoleic acids in milk fat: Variation and physiological effects / M. Collomb, A. Schmid, R. et al // Sieber Int Dairy J. – 2006. – 16(11). – Р.1347–61.

17. Кудаярова Р.Р. Основы лечебных свойств кобыльего молока и кумыса / Р.Р. Кудаярова, Л.Т. Гильмутдинова, Е.С. Карпова // Медицинская реабилитация и санаторно-курортное. – 2022. – С. 128.

18. Назарова Е.Н. Кумыс и его лечебные свойства / Е.Н. Назарова, И.А. Калашников // Вестник Бурятской государственной сельскохозяйственной академии им. ВР Филиппова. – 2015. – №. 1. – С. 46-50.

19. Канарейкина С.Г. Динамика химического состава кобыльего молока по сезонам года / С.Г. Канарейкина // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. – 2010. – Т. 3. – №. 27-1. – С. 105-107.

20. Физико-химические показатели молока кобылиц разных генотипов в Забайкалье / Б.З. Базарон и др. // Вестник Красноярского государственного аграрного университета. – 2016. – №. 6. – С. 139-143.

21. Кумыс. Шубат / З.С. Сеитов, К.И. Дуйсембаев, А.Н. Хасенов и др. – 3-е изд., доп. И перераб. – Алма-Ата : Кайнар, 1979. – 203 с., 9 л. ил. : ил.; 16 см.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Рахматулина А.Б., Диханбаева Ф.Т., Абуова А.Б., Калемшарив Б., Есенова А.Б. БИЕ СҮТІ МЕН ҚЫМЫЗДЫҢ САПАСЫ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2024;(1(13)):98-108. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-1(13)-13

For citation:


Rakhmatulina A.B., Dikhanbayeva F.T., Abuova A.B., Kalemshariv B., Yessenova A.B. QUALITY OF MARE'S MILK AND KOUMISS. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2024;(1(13)):98-108. (In Kazakh) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-1(13)-13

Қараулар: 304


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X