RESEARCH METHODS IN THE CULTIVATION OF PLANTS OF SORGHUM
Abstract
The article discusses the need to use methods of growing sorgo, preparing the soil and seeds for sowing. Besides obtaining the sugar substance from the Sorgo plant, the remaining residue can be sent to livestock as silage. Sugar sorgo is mainly used to produce products in 3 areas: food industry, animal silage and bioenergy. This situation shows how profitable it is to grow a sorgo plant.
All agrotechnical measures at the Sorgo sown area should be aimed at removing weeds, wet cleaning and leveling of the soil cover. It is noted that in the sown lands of Sorgo may be grain and cereal crops.
Furthermore, depending on soil contamination, a disc transfer of 6–8 cm, the sown area may be contaminated with clean or annual pollution from weeds or a plow without a blade of 8–10 cm, the sown area may be contaminated with weeds or biennial weeds spread through the roots. It was noted that plowing is carried out by contractions after 10-12 days, at a depth of 25-27 cm. The main method of agro-technology for sowing Sorgo seeds is the knowledge of the optimal depth of sowing of seeds. Seeds should be sown in a moist area under cultivation at a depth of 5-6 cm. The food area of one plant should be 70x15 or 35x30 cm.
In favorable environmental conditions (optimum air temperature and soil moisture), after 6-8 days from the date of sowing the undergrowth, seedlings leave, in the next 25-30 days, the underground sorgo grows very slowly, and therefore starts to crowd out with weeds of high vegetative capacity. Creating the conditions for planting is based on plowing land. During the growing season, the land must be plowed at least 3 times.
About the Authors
K. MambetovKazakhstan
R. Abildaeva
Kazakhstan
G. Rysbaeva
Kazakhstan
Zh. Elemanova
Kazakhstan
References
1. Телих, К.М. Выращивание сахрного сорго // Кукуруза и сорго – 2004. − № 5.1. С. 18-20.
2. Сорго сахарное (Sorghumsacchartum). Резервная культура для производства сахара и не только // Земледелие 01.02.2012 http.//sweetsorghum.ru
3. Сапронова, Л.А., Ермолаева, Г.А. Карамельная масса на основе сиропа сахарного сорго// Пищевая промышленность. – 2012 − № 4.
4. A.I. Iztaev, N.B. Dautkanov, D.R. Dautkanova, M.T. Yerbulekova, B.O. Toxanbayeva/ New Natural Sugar Substitute in Baking Industry/5 th World Engineering Congress 2013. − Islamabad Pakistan,2013. − P.6.
5. Петров, Н.Ю., Ефремова, Е.Н., Федорова, В.А. Величина структурных показателей урожая сахарного сорго // Вестник Иркутской государственной сельскохозяйственной академии. − 2012. − № 50. − С. 23-30.
6. Изтаев, А.И., Даутканова, Д.Р., Даутканов, Н.Б. Ербулекова, М.Т. / Способ производства сахарного сиропа из сорго.- Известия НАН РК, № 4. − 2015. −серия Аграрных наук, С.112-117.
7. Изтаев, А.И., Даутканова, Д.Р., Даутканов, Н.Б. Ербулекова, М.Т. / Исследование качественных показателей фильтрующих и обесцвечивающих порошков.- Известия НАН РК, №4.2015серия Аграрных наук, С.98-111.
8. Исаков, Я.И. Характеристика сорта сахарного сорго Зерноградский янтарь /Я.И. Исаков, Н.Г. Гурский, В.И. Бескровный. − Зерноград, 2004.
9. Костылева Л.М. Селекционная ценность исходногоматериала зернового и сахарного сорго: дис. ... канд. селхоз. наук 06.01.05: защищена 12.01.07/ Костылева Людмила Михайловна; Азово-Черноморская Государственная Агроинженерная Академия. – Зерноград 2007. – 156 с.
10. Костылев, П.И. Изучение сортообразцов зернового сорго пищевого направления по урожайности зерна и другим хозяйственно-биологическим характеристикам / П.И. Костылев, Л.М. Костылева // Материалы науч. конференции.- Зерноград, 2001. − Вып.З. − С.34-36.
Review
For citations:
Mambetov K., Abildaeva R., Rysbaeva G., Elemanova Zh. RESEARCH METHODS IN THE CULTIVATION OF PLANTS OF SORGHUM. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(3(91)):230-233. (In Kazakh)