THE STUDY OF METHODS OF SOIL PREPARATION FOR SOWING SEED FOR GROWING SWEET SORGHUM
Abstract
The article discusses the need to use methods for preparing soil and seeds for sowing when growing sorgo plants. When growing sorgo after cleaning according to traditional technology, it is necessary to cultivate the soil by harrowing with a plow at a depth of 7-8 cm. Then, after 10-15 days, the ground is plowed to a depth of 25-27 cm.
In Kazakhstan, mainly varieties of drought-tolerant crops are regionalized in the south, west and east of Kazakhstan. But for two years now work has been done on creating a sort of grain sorgo for southern black soil and chestnut soils of northern Kazakhstan. The promise of this direction is also proved by the world tendency to expand the acreage in the regions of semi-arid and dry-steppe agriculture.
In this regard, the study of the wide potential of source material of sorgo from different countries of the world and its involvement in the selection process is very relevant and of great theoretical and practical importance. In our country, in a continental climate, when more than half of its territory is occasionally subject to droughts, there is a strong variation in crop yields by year. Sorgo is distinguished among grain crops by high drought tolerance and salt tolerance, which ensures an increased stability of its yields over the years.
With weed control, the mechanical method is expensive and often becomes useless. In the chemical method, it is recommended to use glyphosphate-compound preparations in the autumn and spring soil preparation for sowing.
About the Authors
K. MambetovKazakhstan
R. Abildaeva
Kazakhstan
G. Rysbaeva
Kazakhstan
Zh. Elemanova
Kazakhstan
References
1. Жукова, М.П. Селекционная работа с сорговыми культурами /М.П. Жукова А.Н. Абалдов //Кукуруза и сорго. − 2004. − № 5. − С. 14-17.
2. Клепко, Ю.Н. Новые сорта зернового сорго /Ю.Н. Клепко, Н.И. Андрющенко, О. А. Лупшина //Кукуруза и сорго- 2006. − № 5. − С. 17-18.
3. Кравцов, В.А. Сорго - перспективная культура для кормопроизводства /В.А. Кравцов, Н.М. Котова //Кукуруза и сорго. − 2004. − № 6. − С. 21-22.
4. Смиловенко, Л.А. Наследование качественных признаков у гибридов сорго //Кукуруза и сорго- 2002. − № 5. − С. 15-17.
5. Кравцов, В.А. Влияние минеральных удобрений на урожаи и качество зеленой массы сахарного сорго // Кукуруза и сорго. − 2004. № 5. − С 2122.
6. Кравцов, В.А. Сорго перспективная культура для кормопроизводства /В.А. Кравцов, Н.М. Котова //Кукуруза и сорго. − 2004. − № 6 − С. 21-22.
7. Мухаметов, Э.М. Технология производства и качество продовольственного зерна / Э.М. Мухаметов, М.А. Казанина, Л.К. Туликова., О.Н. Макасеева. Минск «Дизайн − ПРО», 2001. − С.56-60.
8. Куришбаев, А.К. Основные направления зернового производства в Республике Казахстан. Развитие идей почвозащитного земледелия в новых социоэкономических условиях. – АстанаШортанды.2003. − С. 28-38.
9. Э.А.Шишкова, Л.И.Войно «Методические рекомендации к выполнению самостоятельной работы по курсовому и дипломному проектированию предприятий биотехнологической промышленности» − ч.1, ч.2 М: «МГУПП», 2004.
10. Воробьев, Л. И. Техническая микробиология. − М.: Высшая школа, 1987. − 94 с.
Review
For citations:
Mambetov K., Abildaeva R., Rysbaeva G., Elemanova Zh. THE STUDY OF METHODS OF SOIL PREPARATION FOR SOWING SEED FOR GROWING SWEET SORGHUM. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(3(91)):225-229. (In Kazakh)