Preview

Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences

Advanced search

DEVELOPMENT OF COMPOSITION OF FUNCTIONAL FIBER INGREDIENTS

Abstract

This article deals with the study of the antioxidant properties of the extract of the fruit tree mulberry. How often do we ask the question how useful substances or other products that we eat regularly. Habitual for us fruits and vegetables, which can be found at every turn have become an integral part of the diet: they are delicious, nutritious and at the same time useful. To properly prepare a daily menu and know what impact on our body has a product, you need to know their properties. One of these products, it would seem unremarkable, but as it turned out, almost indispensable, is a mulberry. It has a number of medicinal properties. Mulberry has two types: white and black. White mulberry (Morusalba) is much rare than the black one and grows in South Kazakhstan region. The tree of white mulberry is covered with bright smooth bark, and berries have a sweet taste than the berries of black mulberry, which bark is rough and dark. White mulberry rarely reaches a large size, which is not appeared in the black mulberry. We added dry bifidobacteria powder, offered as a processed confectionery product, as well as in order to increase the profitability and therapeutic properties of the Gent to the ventricles.

About the Authors

Zh. Elemanova
Южно-Казахстанский государственный университет им. М. Ауэзова
Kazakhstan


A. Ashir
Южно-Казахстанский государственный университет им. М. Ауэзова
Kazakhstan


Sh. Tassybayeva
Южно-Казахстанский государственный университет им. М. Ауэзова
Kazakhstan


A. Dauylbay
Южно-Казахстанский государственный университет им. М. Ауэзова
Kazakhstan


References

1. Тизул А.Я. Здоровье здорового человека. – М.: Советский спорт, 2004. – 78 c.

2. Иванова Г.В. и др. Рец.: Е.И. Прахин, Е.А. Теппер: Кулинарные зарисовки о здоровом питании. Красноярск: Поликом, 2007. – 96 c.

3. Шелковичное дерево // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: в 86 т. (82 т. и доп.). СПб., 1890–1907.

4. Zhao Weiguoet al.ФилогенетикародаMorus. // African Journal of Biotechnology. – 2005. – Vol. 4(6). – P. 563-569 (англ.)

5. Похлёбкин В. В.Казахская и киргизская кухня // Национальные кухни наших народов.

6. Яшин Я.И., Рыжнев В.Ю., Яшин А.Я., Черноусова Н.И. Природные антиоксиданты. Содержание в пищевых продуктах и влияние их на здоровье и старение человека. М.: Просвещение, 2005. – 45 c.

7. Государственная фармакопея Российской Федерации. – XIII издание. – Т. 2. – М.: Медгиз, 2015. – С. 118-123.

8. Lertittikul W. Characteristics and antioxidative activity of Maillard reaction products from a porcine plasma protein–glucose model system as influenced by pH / W. Lertittikul, S. Benjakul, M. Tanaka // Food Chemistry. – 2007. – Vol. 100, N 2. –Р. 669-677.

9. Путилина Ф.Е., Галкина О.В., Диже Г.П., Ещенко Н.Д. Свободнорадикальное окисление. – СПб.: Издание Санкт-Петербургского университета, 2007. – 55 с.

10. Пащенко Л.П. Кульнева Н.Г., Демченко В.И. Новые дополнительные ингредиенты в технологи хлеба, кондитерских и макаронных изделий / Воронеж: ВГТА, 1999. – 87 с.

11. ГОСТ 9404 Мука и отруби. Метод определения влажности.

12. Ауэрман Л.Я. Технология хлебопекарного производства. – 9-е изд., перераб. и доп. / Под общ. ред. Л. И. Пучковой. – СПб.: Профессия, 2002. – 416 с.

13. ГОСТ 27493-87 Мука и отруби. Метод определения кислотности по болтушке.

14. Жаркова И.М., Мирошниченко Л.А., Звягин А.А., Бавыкина И.А. Амарантовая мука: характеристика, сравнительный анализ, возможности применения // Вопр. питания. – 2014. – № 1. – С. 67-73.

15. Тутельян В.А.Ваше здоровье – в ваших руках // Пищевая промышленность. – 2005. – № 4. – С. 6-8.

16. ГОСТ Р 52349-2005. Продукты пищевые. Продукты пищевые функциональные. Термины и определения. – М.:Изд-во стандартов, 2005.

17. Кузембайулы А., Абиль Е. История Республики Казахстан. – 2003. – С. 160. – 358 с.

18. Казахстан. Национальная энциклопедия. – Алматы: Қазақэнциклопедиясы, 2005. – Т. II.

19. Максютова Н.Х. Башкирские говоры, находящиеся в иноязычном окружении. – Китап, 1996. – С. 255. – 285 с.


Review

For citations:


Elemanova Zh., Ashir A., Tassybayeva Sh., Dauylbay A. DEVELOPMENT OF COMPOSITION OF FUNCTIONAL FIBER INGREDIENTS. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(3(91)):207-211. (In Kazakh)

Views: 127


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X