Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

НАНО КҮКІРТТІ ПРЕПАРАТТЫҢ БИДАЙ, НОҚАТ ПЕН СОЯ ТҰҚЫМДАРЫНЫҢ ӨНУІНЕ ЖӘНЕ ӨСУІНЕ ӘСЕРІ

Толық мәтін:

Аннотация

Бүгінгі таңда бұршақты дақылдар ХХІ ғасырдың өсімдіктері деп аталады, сондықтан осы жұмыста нано күкіртті препараттың бидайдың, ноқат пен сояның өнуіне және өсуіне әсері зерттелген. Қолайлы факторларының әсерінен зерттелген өсімдіктердің физиологиялық параметрлерінің өзгеруі (өсуі, дамуы, су балансы, фотосинтез) туралы көрнекі эксперименталды дәлелдер алынды. Нано күкіртті препаратты пайдалану кезінде анықталған әсер өсімдіктердің өсуін стимулдайтын препараттарды жасау үшін қолданыла алады. Сондай-ақ, деректерді жоғары өнімді сорттарды құру үшін селекциялық мақсатта пайдалануға болады. Бұл өсімдік ақуызын өндірудің жаһандық проблемасын шешуге мүмкіндік береді. Нано күкірт – бұл экологиялық таза өнім. Тәжірибе нәтижесінде нано күкіртті препаратты (ерітінді және құрғақ наносер) бар варианттар бақылаумен салыстырғанда өсімдіктердің өсуі мен өсу қарқындылығына оң әсер ететіні байқалды.

Авторлар туралы

Қ. Д. Төленова
Казахский национальный университет имени аль-Фараби
Қазақстан


Б. О. Мамашова
Казахский национальный университет имени аль-Фараби
Қазақстан


М. С. Курманбаева
Казахский национальный университет имени аль-Фараби
Қазақстан


А. С. Сейлхан
Казахский национальный университет имени аль-Фараби
Қазақстан


Әдебиет тізімі

1. Бусев А.И., Симонова Л. Н. Аналитическая химия серы. Серия «Аналитич. химия серы»,1975.-262 с.

2. Сангалов Ю.А., Карчевский С.Г., Теляшев Р.Г. Элементная сера. Состояние проблемы и направления развития. Сера, высокосернистые соединения. – Уфа:Изд-во ГУПИНХП РБ,2010– 136 с.

3. Лагутченко С.В., Мухутдинов А.А., Сольяшинова О.А. и др. Некоторые ас- пекты утилизации газовой серы // Хим. пром-ть. – 2001. − № 2. – С.31-33.

4. Пат.№ 2123020 РФ. Клеевая композиция / Сангалов Ю.А., Мусин М.А.// Бюлл. изобр. – 1998. - №34

5. Лакеев С.Н., Сангалов Ю.А., Карчевский С.Г. Пат. № 2256602 РФ. Способ получения растворов полисульфида кальция // Бюлл. изобр. – 2005. − № 20

6. Сангалов Ю.А., Дмитриев Ю.К., Маталинов В.И. и др. Элементная сера: от сырья к новым веществам и материалам // Вестник Башкирского университета. – 2004. − № 2. – С.31-34.

7. Арынова Р.А. Организмнің физиологиялық механизмдері. − ISBN 978-601-7816-58-2. − Учебное пособие. − Алматы: Издательство «Эверо», 2019. − 136 б. (8,5 б.т.)

8. Арынова Р.А. Физиология сердца, дыхания и адаптация организма. – ISBN 978-601-240-809-6. Монография. − Алматы: Издательство «Эверо», 2019. − 144 c.

9. Kutney G. Sulfur. History, Technology, Applications & Industry, 2007. − 260 p.

10. Aubrey Stimola Sulfur The Rosen Publishing Group, 2007. − 48 p.

11. Richard Beatty Sulfur Marshall Cavendish, 2000. − 32 p.

12. Jean F.Blashfield Sulfur:Chemical Elements Make Life Possible.Raintree Steck-Vaughn,2001.–64.− 126

13. Massalimov I.A., Kireeva M.S., Kilmametov A.R. The solubility of mechanically activated sulfur // Book of abstracts of Int. Conf. «Fundamental Bases of Mechanochemical Technologies». − Novosibirsk, 2010. − Р. 65.

14. ТУ113-04-322-40. Сера коллоидная паста. 16.ТУ113-04-327-90.Сера 80% смачивающийся порошок

15. ТУ 113-04-232-86. Сера 90% смачивающийся порошок.

16. Arynova Р.А., Muslimov N.Zh., Anuarbekova S.S., Atabayeva B.S. Bacteria-antagonists of pathogens of sugar beet root rot during storage. - EurAsian Journal of BioSciences. - Eurasia J Biosci, 2020, 14, 535-543.

17. Вишнякова М.А. Зернобобовые культуры – недооцененный кормовой ресурс. / Материалы II –го Международного конгресса «Зерно и хлеб России», 8-10 ноября, 2006, С. 114.

18. Околелова Т.М. Кормление с.-х. птицы / Т.М. Околелова // Сергиев Посад. 1996. − С.20-57.

19. Васякин Н.И.Зернобобовые культуры Зап.Сиб./РАСХН.Сиб.отд. АНИИЗиС. Новосибирск,2002. 184

20. Гамзиков Г.П.Технология возделывания сои в лесостепи Зап.Сиб.- Новосибирск, 1998. − 24 с.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Төленова Қ.Д., Мамашова Б.О., Курманбаева М.С., Сейлхан А.С. НАНО КҮКІРТТІ ПРЕПАРАТТЫҢ БИДАЙ, НОҚАТ ПЕН СОЯ ТҰҚЫМДАРЫНЫҢ ӨНУІНЕ ЖӘНЕ ӨСУІНЕ ӘСЕРІ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2020;(3(91)):158-163.

For citation:


Tolenova K., Mamashova B., Kurmanbayeva M., Seilkhan A. INFLUENCE OF NANOSERA ON THE SIMILARITY OF SEEDS AND GROWTH WHEAT, NUTA AND SOY. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(3(91)):158-163. (In Russ.)

Қараулар: 258


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X