DEVELOPMENT AND QUALITY ASSESSMENT OF WATERMELON JUICE MARMALADE (CITRULLUSLANATUS)
Abstract
Currently, the development trend has received official recognition of the concept of forming a healthy food system, which is aimed at filling the deficit of consumption of natural vegetable fats, proteins, vitamins and minerals, as well as dietary fibers. The seasonal nature of most fruits on the market, combined with inadequate storage and processing conditions, has limited their consumption by the majority of the population.
In this regard, research on the creation of new products and mixed food additives with different functional and technological properties, providing regulation of special useful properties of products, such as consistency, storage and increase in nutritional value, are relevant. The article considers the possibility of expanding the range of safe confectionery products in the form of watermelon juice Marmalades.
About the Authors
Д. ТлевлесоваKazakhstan
С. Азимова
Kazakhstan
А. Жельдыбаева
Kazakhstan
З. Уйкасова
Kazakhstan
References
1. О.Сосницкая. Лекарь с бахчи [Электрон.ресурс]. – 2009. – URL: https://8doktorov.ru/lekar-s-bahchi/
2. Huen K., Harley K., Brooks J. et al. Developmental changes in PON1 enzyme activity in young children and effects of PON1 polymorphisms //Environ. HealthPerspect – 2009. – Vol. 117. № 10. – Р. 1632-1638.
3. Всемирная организация здравоохранения. Сердечно–сосудистые заболевания [Электрон.ресурс]. – 2017. – URL: https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds)
4. Всемирная организация здравоохранения. Ожирение и избыточный вес. [Электрон.ресурс]. – 2018. – URL:https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
5. Голубев В.Н. сновы пищевой химии. – М.: Биофармсер – 2017. – 71 с.
6. Р.А. Еганян.Oсобенности питания населения с различными нарушениями углеводного обмена // Вопросы питания. 1997. – № 5. – c.11-14.
7. А.Н. Мартинчик, А. А. Королев, Л. С. Трофименко . Физиология питания, санитария и гигиена. учеб. пособие для студ. учреждений сред. проф. образования /. – М. : Мастерство: Высшая школа, 2000. c.192 – ISBN 5-294-00007-5.].
8. Jacob RA, Stoudeh G. Функция и состояние витамина C при хронических заболеваниях. Питание и диетический уход. [Электрон.ресурс]. – 2002. № 5: С.66-74.URL: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1046/j.1523-5408.2002.00005.x
9. Гершофф С.Н. Витамин С (аскорбиновая кислота): новые роли, новые требования.[Электрон.ресурс]. J NutriRevol. – 1993. № 51. – С.313-326 URL:https://academic.oup.com/nutritionreviews/article-abstract/51/11/313/1843513
10. Мюллер Х.Г. Введение в науку о тропической еде. Издательство Кембриджского университета. [Электрон.ресурс].– 1998. С.16-46, С. 112-118
11. URL: http://assets.cambridge.org/97805213/34884/sample/9780521334884ws.pdf
12. Регламент 2073/2005.ICMSF. Международная комиссия по микробиологическим спецификациям пищевых продуктов в микробной экологии пищевых продуктов. – 2005. 2: 522-532.
Review
For citations:
, , , DEVELOPMENT AND QUALITY ASSESSMENT OF WATERMELON JUICE MARMALADE (CITRULLUSLANATUS). Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(3(91)):133-137. (In Russ.)