КОТЛЕТКЕ АРНАЛҒАН ҮЛГІЛІК ЕТ ТУРАМАСЫНЫҢ ФИЗИКА-ХИМИЯЛЫҚ, ҚҰРЫЛЫМДЫҚ-МЕХАНИКАЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІНЕ ШЫРҒАНАҚ ҰНТАҒЫНЫҢ ӘСЕРІ
Аннотация
Мақалада қазіргі кездегі тамақтану өнімдерімен қамтамасыз ету мәселелері мен оларды шешу жолдарының бірі малтектес шикізаттардан алынған толыққұнды ақуыздардан тұратын ет өнімдерінің пайдалы тұстары баяндалған.
Ет өнімдерін өндіру барысында табиғи өсімдік шикізаттары, оның ішінде шырғанақ өнімінің адам ағзасына пайдалы заттарға бай перспективалы өнім көзі екені көрсетілен.
Шырғанақ өнімін ұнтақ ретінде котлетке арналған ет турасына қосу барысында оның физика-химиялық және құрылымдық-механикалық қаситтеріне әсері зерттеліп, нәтижесінде ет турамасына 4-5% шырғанақ ұнтағын қосқан оның қышқылдық ортасына жақсы әсер ететіні дәлелденіп, араластыру мен шектік ығысу кернеуіндегі өзгерістер көрсетілген.
Авторлар туралы
А. Л. КасеновҚазақстан
Астана қ.
М. М. Какимов
Қазақстан
Астана қ.
Ж. Х. Тохтаров
Қазақстан
Астана қ.
Б. М. Искаков
Қазақстан
Астана қ.
Әдебиет тізімі
1. Лисицын А.Б., Липатов Н.Н., Кудряшов Л.С., Алексахина В.А., Чернуха И.М. Теория и практика переработки мяса // Под общей ред. А.Б. Лисицына. – М.: ВНИИМП, 2004. – 378 с. 2. Рогов И.А., Жаринов А.И., Текутьева Л.А., Шепель Т.А Биотехнология мяса и мясопродуктов: курс лекций. – М.: ДеЛи принт, 2009. – 296 с.
2. В Казахстане в 2022 году произведено 1,06 млн тонн мяса [Электрондық ресурс]. URL: https://www.kt.kz/rus/ekonomika/2022_1_06_1377945255.html. (қарау уақыты: 12.01.2023 г.).
3. Zuzana Ciesarová., Michael Murkovic., Karel Cejpek., František Kreps., Blanka Tobolková., Richard Koplík., Elena Belajová., Kristína Kukurová., Ľubomír Daško., Zdenka Panovská., Diomid Revenco., Zuzana Burčová. Why is sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) so exceptional? A review. Food Research International. Volume 133, July 2020, 109170. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2020.109170.
4. Arnau Vilas-Franquesa., Jordi Saldo., Bibiana Juan. Potential of sea buckthorn-based ingredients for the food and feed industry – a review. Food Production, Processing and Nutrition volume 2, Article number: 17 (2020).
5. Sari Mäkinen., Jarkko Hellström., Maarit Mäki., Risto Korpinen., Pirjo H. Mattila 3. Bilberry and Sea Buckthorn Leaves and Their Subcritical Water Extracts Prevent Lipid Oxidation in Meat Products. Foods 2020, 9(3), 265; https://doi.org/10.3390/foods9030265.
6. Измалков Л.И. Исследование износа и работы деталей прессового тракта шнековых маслопрессов. // Автореф. ... канд. техн. наук:. – Краснодар, 1963. – 29 с.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Касенов А.Л., Какимов М.М., Тохтаров Ж.Х., Искаков Б.М. КОТЛЕТКЕ АРНАЛҒАН ҮЛГІЛІК ЕТ ТУРАМАСЫНЫҢ ФИЗИКА-ХИМИЯЛЫҚ, ҚҰРЫЛЫМДЫҚ-МЕХАНИКАЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІНЕ ШЫРҒАНАҚ ҰНТАҒЫНЫҢ ӘСЕРІ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2022;(2(6)):6-8.
For citation:
Kasenov A.L., Kakimov M.M., Tokhtarov Zh.Kh., Iskakov B.M. INFLUENCE OF SEA BUCKTHORN POWDER ON THE PHYSICO-CHEMICAL, STRUCTURAL AND MECHANICAL PROPERTIES OF MEAT FOR CUTLETS. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2022;(2(6)):6-8. (In Kazakh)