Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

ТӨТЕНШЕ ЖАҒДАЙЛАР КЕЗІНДЕ АЗЫҚ-ТҮЛІКПЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2023-1(9)-6

Толық мәтін:

Аңдатпа

Мақалада төтенше жағдай кезінде халықты азық-түлікпен қамтамасыз ету, яғни төтенше жағдай болған аймақтағы халықтың қажеттіліктеріне сәйкес келу мақсатында азық-түлікпен қамтамасыз ету шаралары және оларды бөлу принциптері қарастырылған.

Азық- түлік көмегінің екі түріне сипаттама берілді – қысқа мерзімді және ұзақ мерзімді, бірнеше күн немесе аптадан (қысқа мерзімді) бірнеше айға немесе жылға дейін (ұзақ мерзімді). Азық-түлікке қойылатын негізгі талаптар сипатталған, олардың негізгілері: жылдам үлестіруге қолайлы және пайдалануға жарамды, калориялық талаптарға сай және сол аймақ бойынша пайдаланылатын дәстүрлі тұтынымға сәйкес келетін, күрделі дайындаусыз тұтынымға дайын болуы және тасымалдауға, сақтауға жарамды, құндылық қатынасының тиімді болу шарты. Зардап шеккен халық үшін азық-түлік қоржынының тепе-теңдігіне, макро-және микроэлементтік құрамға сәйкестік қажеттілігіне мән берілді.

Төтенше жағдайлар кезінде халықтың тіршілігін қамтамасыз ету үшін аса маңызды судың сапасын бақылауға ерекше назар аударылды. Тасымалдау, сақтау, тарату және таратуды ұйымдастыру процестеріне қойылатын қауіпсіздік талаптары сипатталған. Қайнату, сүзу, химиялық дезинфекциялау сияқты суды өңдеу мен тазартудың мүмкін әдістері, сондай-ақ оны резервуарда сақтау әдістері ұсынылған. Қалыпты өмір сүру кезеңінде және төтенше жағдайда суды пайдалану нормаларының талаптары берілген.

Авторлар туралы

Л. С. Бакирова
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан

техника ғылымдарының магистрі, «Химиялық технология және экология»» кафедрасының аға оқытушысы,

071412, Семей қаласы, Глинки көшесі, 20 А



А. К. Мурзалимова
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан

экология магистрі, «Химиялық технология және экология» кафедрасының аға оқытушысы,

071412, Семей қаласы, Глинки көшесі, 20 А



Б. Ж. Имамова
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан

гидрология магистрі, «Химиялық технология және экология»» кафедрасының аға оқытушысы,

071412, Семей қаласы, Глинки көшесі, 20 А



Әдебиет тізімі

1. Нормы минимального жизнеобеспечения населения, находящегося в зоне чрезвычайной ситуации, САПП Республики Казахстан 2014 г., (№88-89, дата изменения 18.02.2016, № 79)

2. Колоколова В.А., Дзюба Г.Н. Введение в информационное питание человека. – Москва: РЭА им. Г.В. Плеханова, 2008. – 229 б.

3. Седнева В.А., Седнев В.А., Воронов С.И., Лысенко И.А. Организация защиты населения и территорий от чрезвычайных ситуаций. – Москва: Академия МЧС России. – 2018. – 188 б.

4. Новиков В.С., Сороко С.И. Физиологические основы жизнедеятельности человека в экстремальных условиях – Мосвка: Политехника-принт. – 2017. – 476 б.

5. Матвеев В.Н., Бокарев А.И., Смирнов В.Д. Организация и ведение аварийноспасательных работ. – Омск: ОмГТУ. – 2015. – 184 б.

6. Заворотный А. Г., Фирсов А. В., Калайдов А. Н. Организация и ведение аварийноспасательных работ. – Москва: Академия ГПС МЧС России, 2020. – 415 б.

7. Степаненко А.В., Рашоян И.И. Организация и ведение аварийно-спасательных работ. – Тольяти: ТПУ. – 2018. – 223 б.

8. Кочеткова К.Е., Котляревского В.А., Забегаева А.В. Аварии и катастрофы. Предупреждение и ликвидация последствий. – Омск: ОмГТУ, 2015. – 415 б.

9. Большаков А.М. Общая гигиена. – Москва: ГЭОТАР. Медиа. – 2016. – 260 б.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Бакирова Л.С., Мурзалимова А.К., Имамова Б.Ж. ТӨТЕНШЕ ЖАҒДАЙЛАР КЕЗІНДЕ АЗЫҚ-ТҮЛІКПЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2023;(1(9)):45-51. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2023-1(9)-6

For citation:


Bakirova L., Murzalimova A., Imamova B. PROVISION OF FOOD IN EMERGENCY SITUATIONS. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2023;(1(9)):45-51. (In Kazakh) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2023-1(9)-6

Қараулар: 229


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X