Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

Тағам өндірісінде қолданылатын биосенcорлар

Толық мәтін:

Аннотация

   Азық-түлік қауіпсіздігі кез келген мемлекетте халықтың денсаулығы мен әл-ауқатын қамтамасыз етумен тікелей байланысты ең өзекті мәселелердің бірі болып табылады. Мақала тамақ өнеркәсібінде қолданылатын биосенсорларға арналған. Биосенсорлар – биологиялық жауапты сигналға түрлендіру арқылы заттарды талдау және диагностикалау үшін қолданылатын құрылғылар. Биоматериал түріне қарай ферменттерге, микроб жасушаларына, ұлпа дақылдарына, ДНҚ-ға, иммунокомпоненттерге және органеллаларға негізделген биосенсорлар бар. Биосенсорлар және оларға негізделген аналитикалық процедуралар зертханалық зерттеулердің шеңберінен әлдеқашан шығып кетті және күнделікті тәжірибеде тұрақты орынды иеленді. Биотехнология, тамақ өнеркәсібі, медицина, экология – бұл азаматтық мақсатта оларды қолданудың ықтимал салаларының толық тізімі емес. Потенциалды түрде биосенсорлар зиянды әсерлерді сезімтал және спецификалық анықтауды орындауға қабілетті, бұл жалпы алғанда осы бағыттың даму болашағын анықтайды. Шолуда әртүрлі анықтау әдістеріне, сипатталған биосенсорлардың параметрлері және оларды тәжірибеде пайдалану мүмкіндігіне талдау берілген.

Авторлар туралы

Ж. Х. Какимова
NJSC «Shakarim University»
Қазақстан


К. С. Жарыкбасова
Alikhan Bokeikhan University
Қазақстан


Г. О. Мирашева
NJSC «Shakarim University»
Қазақстан


Е. С. Жарыкбасов
NJSC «Shakarim University»
Қазақстан


Г. Е. Тулькебаева
NJSC «Shakarim University»
Қазақстан


Әдебиет тізімі

1. Тернер Э. Биосенсоры: основы и приложения / Э. Тернер, И. Карубе, Дж. Уилсон. – М.: Мир, 1992. – 614 с.

2. Toward the development of smart and low cost point-of-care biosensors based on screen printed electrodes / M. U. Ahmed, M. M. Hossain, M. Safavieh [et al.] // Critical reviews in biotechnology. 2016. V. 36. P. 495-505.

3. Sato N., Okuma H. Development of single-wall carbon nanotubes modified screen-printed electrode using a ferrocene-modified cationic surfactant for amperometric glucose biosensor applications // Sens. Actuators B. 2008. V. 129. P. 188-194. Химические науки 75

4. Абашкина С. С. Биосенсорные анализаторы для определения содержания этанола, глюкозы и крахмала в бродильных средах / С. С. Абашкина, С. С. Каманин, В. А. Арляпов // Материалы III Международной студенческой научной конференции «Студенческий научный форум».

5. Co-immobilization of glucoamylase and glucose oxidase for electrochemical sequential enzyme electrode for starch biosensor and biofuel cell / Q. Lang, L.Yin, J. Shi [et al.] // Biosensors and Bioelectronics. 2014. V. 51. P. 158-163.

6. Simultaneous monitoring of glucose and L-lactic acid during a fermentation process in an aqueous two-phase system by online FIA with microdialysis sampling and dual biosensor detection / R. W. Min, V. Rajendran, N. Larsson [et al.] // Analyticachimicaacta. 1998. V. 366. № 1-3. P. 127-135.

7. Goriushkina T. B., Soldatkin A. P., Dzyadevych S. V. Application of amperometric biosensors for analysis of ethanol, glucose, and lactate in wine // Journal of Agricultural and Food chemistry. 2009. V. 57. P. 6528-6535.

8. Пешкова В. М. Ферментный кондуктометрический биосенсор для определения лактозы / В. М. Пешкова [и др.]

9. Paddle В. М. Biosensors for chemical and biological agents of defense inferest // Review article. Резюме. Biosensors and Bioelectronics, 1996, v. 11, № 11.

10. Libby J. M., Wada H. G. Detection of Nesseria meningitidis and Yersinia pestis with a novel silicon-based sensor/ / J. Clin. Microbiol. 1989, № 27.

11. Starodub N. F., Arenkov P. Y., Starodub A. N. & Berezin V. A. Construction and biomedical application of immunosensors based on fiber optics and enhanced chemiluminescence // Opt. Eng., 1994, № 33.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Какимова Ж.Х., Жарыкбасова К.С., Мирашева Г.О., Жарыкбасов Е.С., Тулькебаева Г.Е. Тағам өндірісінде қолданылатын биосенcорлар. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2021;(2(2)):6-10.

For citation:


Kakimova Zh., Zharykbassova K., Mirasheva G., Zharykbassov Ye., Tulkebayeva G. Biosensors used in the food industry. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2021;(2(2)):6-10.

Қараулар: 886


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X