Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

ТАҒАМ ӨНЕРКӘСІБІНДЕ ЖҰМСАҚ ШВСІЗ ЖЕЛАТИНДІ КАПСУЛАЛАРДЫ АЛУ ЖАБДЫҚТАРЫ: ТАМШЫЛАТЫП ЖӘНЕ ШАШЫП КЕПТІРУ ӘДІСТЕРІНІҢ САЛЫСТЫРМАЛЫ ТАЛДАУЫ

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-2(18)-16

Толық мәтін:

Аңдатпа

Бұл мақалада тағам өнеркәсібі мен нутрицевтикадағы жұмсақ жіксіз желатинді капсулаларды өндірудің екі негізгі технологиясы – тамшылатып (коаксиалды) және шашып кептіру (спрей-сушка) – салыстырмалы түрде талданады. Әр әдістің аппаратуралық ерекшеліктері, процестің негізгі параметрлері (капсулалардың өлшемі мен формасы, қабат құрамының сапасы, доза дәлдігі, өнім шығарымдылығы) және қолдану салалары сипатталады. Техникалық құжаттама, ғылыми басылымдар және фармакопея стандарттары (USP, EP) негізінде өткізілген шолу нәтижесінде: тамшылатып әдіс ірі, сұйық ядролы сфералық капсулаларды жоғары дәлдікпен дозалау мен эстетикалық тұрғыдан тартымды етуге мүмкіндік берсе, шашып кептіру микрокапсулаларды ұнтақтық қоспаларға жаппай енгізуге және сезімтал компоненттердің тұрақтылығын қамтамасыз етуге қолайлы екені анықталды. Әдісті таңдау актив зат түріне, өндіріс көлеміне және сақтау шарттарына байланысты жүзеге асырылуы тиіс. Сонымен қатар, келешекте жаңа қабаттық материалдар мен жұмсақ кептіру режимдерін (вакуумды спрей-сушка, лиофилизация) енгізу арқылы технологияларды жетілдіру перспективасы көрсетілген.

Авторлар туралы

Г. А. Жумадилова
Шәкәрім университеті
Қазақстан

Гульмира Амангазыевна Жумадилова – PhD, «Машина жасаудағы цифрлық технологиялар және логистика» кафедрасының аға оқытушысы,

071412, Семей қ., Глинки көш, 20 а



А. К. Какимов
Шәкәрім университеті
Қазақстан

Айтбек Калиевич Какимов – техника ғылымдарының докторы, «Технологиялық жабдықдар» кафедрасының профессоры, 

071412, Семей қ., Глинки көш, 20 а



А. А. Майоров
ФААҒО Сібір ірімшік жасау ғылыми-зерттеу институты
Ресей

Александр Альбертович Майоров – техника ғылымдарының докторы, профессор, 

656016, Алтай, Барнаул қ., Советская Армия көш., 66 үй



А. Б. Бакиева
Шәкәрім университеті
Қазақстан

Анар Баглановна Бакиева – PhD, «Машина жасаудағы цифрлық технологиялар және логистика» кафедрасының аға оқытушысы,

071412, Семей қ., Глинки көш, 20 а



Әдебиет тізімі

1. Ramírez R. Gelatin and non-gelatin soft gel capsules: A review. / R. Ramírez, M. Sánchez-Ortega // J. Excipients and Food Chem. – 2021. – № 12(2). – Р. 20-31.

2. Marketsand Markets. The Gelatin Market – Foundation Block of the Capsule Industry: Global gelatin market valued at $6.7 млрд in 2022; прогноз $8.5 млрд к 2027 году. Global-IFI блог, 2023.

3. Pharmapproach.com. Manufacture of Soft Gelatin Capsules. 2018.

4. Pharmfdainfo.com. Soft Gelatin Capsule Manufacturing | Preparation | Formulations. January 2023.

5. Wall Materials for Encapsulating Bioactive Compounds via Spray-Drying / H. Wu et al // Polymers. – 2023. – № 15(12). – Р. 2659.

6. Tanaka K. Advances in Droplet Formation Technology for Seamless Soft Gel Capsules / K. Tanaka, Y. Yamamoto // Journal of Food Engineering. – 2022. – № 130. – Р. 45-55.

7. Cohen I. Innovations in Bubble Method Encapsulation: Japanese–Israeli Developments / I. Cohen, S. Levy // Journal of Pharmaceutical Technology. – 2024. – № 34(4). – Р. 112-119.

8. Patel A. Design and Performance of Coaxial Nozzle Systems for Soft Gel Encapsulation / A. Patel, R. Gupta // Chemical Engineering Science. – 2023. – № 210. – Р. 117-125.

9. Singh B. Impact of Plasticizers on the Elasticity and Release Properties of Gelatin Capsules / B. Singh, M. Sharma // International Journal of Biological Macromolecules. – 2021. – № 165. – Р. 989- 997.

10. Zhang L. Optimization of Spray-Drying Parameters for Probiotic and Vitamin Microcapsules / L. Zhang, J. Wang, H. Liu // Food Research International. – 2022. – № 157. – Р. 111252.

11. United States Pharmacopeial Convention. United States Pharmacopeia and National Formulary (USP 43–NF 38), Chapter «Soft Gelatin Capsules». U.S.P. Convention, Rockville, MD (2020). 12. European Pharmacopoeia Commission. European Pharmacopoeia, Council of Europe, Strasbourg (2023).


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Жумадилова Г.А., Какимов А.К., Майоров А.А., Бакиева А.Б. ТАҒАМ ӨНЕРКӘСІБІНДЕ ЖҰМСАҚ ШВСІЗ ЖЕЛАТИНДІ КАПСУЛАЛАРДЫ АЛУ ЖАБДЫҚТАРЫ: ТАМШЫЛАТЫП ЖӘНЕ ШАШЫП КЕПТІРУ ӘДІСТЕРІНІҢ САЛЫСТЫРМАЛЫ ТАЛДАУЫ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2025;(2(18)):138-144. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-2(18)-16

For citation:


Zhumadilova G., Kakimov A., Mayorov A., Bakiyeva A. EQUIPMENT FOR THE PRODUCTION OF SOFT SEAMLESS GELATIN CAPSULES IN THE FOOD INDUSTRY: A COMPARATIVE ANALYSIS OF DROPLET AND SPRAY-DRYING METHODS. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2025;(2(18)):138-144. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-2(18)-16

Қараулар: 4


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X