THE INFLUENCE OF SYNBIOTICS ON THE DIGESTIBILITY OF NUTRIENTS IN FEED MIXTURES AND THEIR IMPACT ON THE GROWTH AND DEVELOPMENT OF CALVES
Abstract
This article describes the effect of pre- and probiotic use on feed digestibility, growth and development of young calves. Most probiotics do not show their useful properties due to the fact that the strains in them are not able to actively spread to the intestinal wall. In this regard, in recent decades, there has been interest in finding ways to normalize the intestinal microflora using prebiotics, which contribute to improving animal health by selectively stimulating the growth or metabolic activity of one or more groups of bacteria.
The study of the effect of feed additives on the digestibility of feed at different times of the study showed that 15 days after the start of the experiment, there is a visible effect on the digestibility of feed, which is significantly enhanced after 30 days, when the protein assimilation in calves of the third experimental group increases by 5.0 %, fat 7.7 % and fiber 11.5 %. Calves of the experimental groups had high growth energy, which was reflected in the absolute indicators of growth and their development. The digestibility of nutrients under the influence of pre-and probiotic drugs affects the weight gain in calves that received them separately and in a mixture, i.e. feeding the drugs after 15 days showed a positive effect on the increase in live weight of calves, and a greater weight gain was observed in calves that took a mixture of Vetelact and Vitafort.
About the Authors
L. ProskurinaKazakhstan
E. Anns
Kazakhstan
N. Sarsekeeva
Kazakhstan
References
1. Горковенко Н. Е. Острые кишечные расстройства новорожденных телят бактериальной этиологии / Н. Е. Горковенко, Ю. А. Макаров, А. М. Кузьменко // Труды ВИЭВ. – 2009. – Т. 75. – С. 179-181.
2. Левахин В. Использование пробиотиков в животноводстве / В. Левахин [и др.] // Молочное и мясное скотоводство. 2011. – № 8. – С. 13-14.
3. Мишурнова Н. Ф. Современное представление о роли нормальной микрофлоры пищеварительного тракта / Н. Ф. Мишурнова, Ф. С. Киржаев // Ветеринария. – 1993. – № 6. – С. 30-33.
4. Моторыгин А.В. Определение качественного и количественного состава микроорганизмов при дисбактериозе кишечника у телят / А. В. Моторыгин, Е. М. Ленченко // Сельскохозяйственная биология. – 2011. – № 2. – С. 103-107.
5. Назарова Е. А. Физиолого-биохимический статус и продуктивные качества цыплят-бройлеров при комплексном использовании лактоамиловорина и селенита натрия: автореф. дис. ... канд. биол. наук. / Е. А. Назарова. – Боровск, 2012. – 20 с.
6. Некрасов Р. В. Продуктивность телят-молочников при обогащении рационов пробиотическим препаратом А2 / Р. В. Некрасов // Зоотехния. – 2013. – № 9. – С. 9-11.
7. Петрунина Ю.Ю. Влияние пробиотика «ЛЭ» на переваримость питательных веществ рационов молодняком крупного рогатого скота / Ю. Ю. Петрунина, И. А. Бабичева, М. М. Поберухин // Инновационные технологии – основа модернизации отраслей производства и переработки сельскохозяйственной продукции: материалы междунар. науч.-практ. конф. (5-7 июля). Волгоград, 2011 – С. 26-27.
8. Тараканов Б. В. Эффективность использования Lactobacillus fermentum / Б. В. Тараканов, Е. С. Петраков // Использование инновационных разработок НИУ региона для повышения эффективности сельскохозяйственного производства: материалы регион. науч.-практ. конф. / под ред. В. Н. Мазурова. – Калуга: ГНУ Калужский НИИСХ Россельхозакадемии, 2010. – С. 151-155.
9. Шахов А. Г. Формирование кишечного микробиоценоза у телят с синдромом гипотрофии в молочный период А. Г. Шахов [и др.] // Сельскохозяйственная биология. – 2014. – № 2. – С. 105-111.
Review
For citations:
Proskurina L., Anns E., Sarsekeeva N. THE INFLUENCE OF SYNBIOTICS ON THE DIGESTIBILITY OF NUTRIENTS IN FEED MIXTURES AND THEIR IMPACT ON THE GROWTH AND DEVELOPMENT OF CALVES. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(4(92)):317-322. (In Russ.)