ЕШКІ СҮТІ НЕГІЗІНДЕГІ СҮЗБЕ ӨНІМІН ӨНДІРУДІҢ БИОТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ АСПЕКТІЛЕРІ
Аңдатпа
Осы мақалада Павлодар облысының фермаларында алынатын ешкі және сиыр сүтінің құрамын зерттеу бойынша орташа статистикалық мәліметтер берілген. Ешкі сүті негізінде сүзбе өнімін және оның сиыр сүтімен қоспасын алудың биотехнологиялық аспектілері зерттелген. Сүзбе өнімінің тағамдық және биологиялық құндылығын сипаттайтын негізгі көрсеткіштер анықталды. Негізгі функционалдық тағамдық ингредиент ретінде пайдаланылған пробиотикалық микроорганизмдер ассоциациясын қамтитын белсендірілген нысандағы DVS-дақылдардың ашытқысын пайдалану эксперименталды негізделген. Эксперименталды зерттеулер мен алынған деректерді талдау негізінде ешкі сүті негізінде сүзбе өнімін өндіру биотехнологиясының негізгі параметрлеріне ғылыми негіздеме берілді. Сонымен қатар, ешкі сүті негізіндегі сүзбе өнімдерінің тағамдық және биологиялық құндылығын сипаттайтын химиялық көрсеткіштері анықталды. Ешкі сүтінің негізіндегі сүзбе өнімдерінің жаңа түрлерін – функционалдық тағамдық өнімдерді класына жатқызуға болады.
Авторлар туралы
М. В. ТемербаеваҚазақстан
биотехнология кафедрасы, профессор, т.ғ.к., доцент
Н. Н. Кайниденов
Қазақстан
биотехнология кафедрасы, оқытушы
Т. И. Урюмцева
Қазақстан
ауыл шаруашылығы және биоресурстар кафедрасы, профессор, в.ғ.к.
Павлодар
М. Б. Ребезов
Ресей
Ғылыми кеңесшілер бөлімі, Ауылшаруашылығы ғылымдарының докторы, профессор
Әдебиет тізімі
1. Нурпеисова М. М. Анализ рынка молочной продукции в Республике Казахстан / М.М. Нурпеисова // Ізденістер, нәтижелер – Исследования, результаты. 2016. − № 3 (71). − С. 325-329.
2. Ишекенова Б. Казахстану нужна стратегия развития молочного фермерства // Сайт LS Финансовый журнал [Электронный ресурс]. Режим доступа : https://lsm.kz/moloko (дата обращения: 10.12.2016).
3. Технический регламент Таможенного союза «О безопасности молока и молочных продукции» (ТР ТС 033/2013) с приложениями. Принят 9.10.2013 г. − № 67.
4. Байтемирова З. М. Современное состояние технологии кисломолочных продуктов функционального назначения в Казахстане / З. М. Байтемирова // XVI Сатпаевские чтения: междунар. науч. конф. молодых ученых, магистрантов, студентов и школьников. Павлодар, 2016. − Т. 24. С. 340-345.
5. Темербаева М. В. Подбор полисахаридного комплекса для стабилизации структуры биойогурта на основе козьего молока / М. В. Темербаева // Аграрная наука сельскому хозяйству: X междунар. науч.-прак. конф. Алтайский ГАУ, 2014. − Т. 3. − С. 205-207.
6. Майоров А. А. Расширение ассортимента сыров в Алтайском крае / А. А. Майоров, Е. М. Щетинина // Ползуновский вестник. 2013. − № 4-4. − С. 55-59.
7. Хамагаева И. С. Технология мягкого сыра из молока сельскохозяйственных животных / И. С. Хамагаева, Е. М. Щетинина // Молоч. пром-сть, 2016. − № 8. − С. 52-55.
8. Щетинина Е. М. Экспериментальное изучение молокосвертывающей активности ферментных препаратов в молоке сельскохозяйственных животных / Е.М. Щетинина, И.С. Хамагаева // Вестник Омского государственного аграрного университета, 2016. − № 3(23). − С. 235-241.
9. Темербаева М. В. Разработка технологии биойогурта для функционального питания на основе козьего молока / М. В. Темербаева, Т. К. Бексеитов // Вестник Омского ГАУ, 2017. − № 1(25). − С. 120-126.
10. Симоненко С. В. Научные аспекты переработки козьего молока и получения продуктов общего и специального назначения: дис. ... д-ра техн. наук : 05.18.04 / Симоненко С. В. М., 2010. − 297 с.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Темербаева М.В., Кайниденов Н.Н., Урюмцева Т.И., Ребезов М.Б. ЕШКІ СҮТІ НЕГІЗІНДЕГІ СҮЗБЕ ӨНІМІН ӨНДІРУДІҢ БИОТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ АСПЕКТІЛЕРІ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2020;(3(91)):48-52.
For citation:
Temerbayva M., Kaynidenov N., Uryumceva T., Rebezov M. BIOTECHNOLOGICAL ASPECTS OF MANUFACTURE OF A CROSS MILK. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(3(91)):48-52. (In Kazakh)