БЕРІКТІК ШНЕГІН ЕСЕПТЕУ
https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-1(17)-8
Аннотация
Қазіргі уақытта әртүрлі салаларда орталықтан тепкіш жабдықтардың көптеген түрлері қолданылады. Олардың ішінде: үздіксіз жұмыс істейтін сүзгі бұрандалы центрифугалар, пульсациялық, инерциялық, тұнбаны дірілдейтін түсіру және тұндыру бұрандалы центрифугалар.
Бұл тамақ және ет өнеркәсібінде қолданылатын және сұйық гетерогенді жүйелердің жоғары сапалы бөлінуін қамтамасыз ететін ең тиімді жабдық. Қазіргі уақытта ғылыми зерттеулер тек үздіксіз кеңірек жұмыс істейтін орталықтан тепкіш жабдықта жүргізіледі. Бұл ретте Центрифугалау процесінің технологиялық және динамикалық жақтарын зерттейді. Бұл зерттеу жұмыстары жеткіліксіз деп саналады.Бұл әсіресе сұйық жүйелерді цетрифугалау процестері жақсы түсінілмеген ет өнеркәсібіне қатысты.
Себебі ет өнімдері-бұл үлкен адсорбциялық қабілеті бар тығыз ылғал мен құрғақ қалдықтардан тұратын күрделі коллоидты-дисперсті жүйе.
Центрифугалаудың сапалық және сандық сипаттамалары толық зерттелмеген. Жабдықтың дизайн ерекшеліктерімен қатар өндірістің технологиялық ерекшеліктеріне жеткілікті көңіл бөлінбеді. Зерттеу жұмыстарында геометриялық өлшемдер жалпыланған түрде қарастырылады және орташа заңдылықтар негізінде алынады. Бұл ағымдағы процестің толық сипаттамасын бере алмайды. Бұл фактілер орталықтан тепкіш жабдықта сұйық гетерогенді жүйелерді бөлу процесі әлі де көп зерттеуді қажет ететінін көрсетеді.
Авторлар туралы
М. К. ШаяхметоваҚазақстан
Мадина Канатовна Шаяхметова – 8D07101 – «Технологиялық машиналар және жабдықтар» білім беру бағдарламасының ізденушісі
071412, Семей қ., Глинки к-сі, 20 А
А. Л. Қасенов
Қазақстан
Амиржан Леонидович Қасенов – техника ғылымдарының докторы, «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының профессоры
010011, Астана қ., Жеңіс даңғылы, 62
Б. А. Лобасенко
Ресей
Борис Анатольевич Лобасенко – техника ғылымдарының докторы, «Өнеркәсіптік дизайн» кафедрасының профессоры
650000, Кемерово, Красная к-сі, 6
Г. Б. Абдилова
Қазақстан
Галия Бекеновна Абдилова – техника ғылымдарының кандидаты, қауымдастырылған профессор, «Технологиялық жабдықтар» кафедрасының меңгерушісі
071412, Семей қ., Глинки к-сі, 20 А
Н. К. Ибрагимов
Қазақстан
Надир Кадырович Ибрагимов – техника ғылымдарының кандидаты, «Технологиялық жабдықтар» кафедрасының аға оқытушысы
071412, Семей қ., Глинки к-сі, 20 А
Әдебиет тізімі
1. Milner D. Magma mixing and melting type continuous centrifugals / D. Milner // Sugar Journal. – 1991. – № 1116. – P. 256.
2. Castellano M.E. La centrifugación continua de masas cocidas comerciales / M.E. Castellano, P. Peres, J. Lodos // Cuba Azúcar. – 1989. – Enero-Marzo. – P. 49-56.
3. Cao W. Modeling Analytical Ultracentrifugation Experiments with an Adaptive Space-Time Finite Element Solution for Multicomponent Reacting Systems / W. Cao, B. Demeler // Biophysical Journal. – 2008. – Vol. 95. – Р. 54-65.
4. Howlett G.J. Analytical Ultracentrifugation for the Study of Protein Association and Assembly / G.J. Howlett, A.P. Minton, G. Rivas // Current Opinion in Chemical Biology. – 2006. – Vol. 10. – Р. 430-436.
5. Records A. Decanter Centrifuge Handbook / A. Records, K. Sutherland // Elsevier Science. – 2001.
6. Wallace Woon-Fong Leung, Industrial Centrifugation Technology. – McGraw-Hill Professional, 1998.
7. Dr.-Ing. A. Karolis Die Technologie der Vollmantel-Schneckenzentrifugen, Zentrifugen in der grosstechnischen Anwendung, 07-08/12/1999 Haus der Technik, Essen.
8. Sokolow J. Moderne Industriezentrifugen / J. Sokolow // VEB-Verlag Technik. – Berlin, 1971.
9. Decanter centrifuge technology: Alfa Laval Nils Schwarz, Selecting the right centrifuge – the jargon demystified.
10. Stephenson F.H. Centrifugation in Calculations for Molecular Biology and Biotechnology / F.H. Stephenson // Third Edition. – 2016. – Р. 431-438.
11. Stephenson F.H. Centrifugation in Calculations for Molecular Biology and Biotechnology / F.H. Stephenson // Second Edition. – 2010.
12. Masoodi Kh.Z. Centrifugation in Advanced Methods in Molecular Biology and Biotechnology. – 2021
13. Zhou J.L. Centrifugation in Comprehensive Sampling and Sample Preparation. – 2012.
14. Abraham E. McAfee, Centrifugation in Mesenchymal Stromal Cells. – 2017.
15. TAw .G. Centrifugation in Comprehensive Sampling and Sample Preparation. – 2012.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Шаяхметова М.К., Қасенов А.Л., Лобасенко Б.А., Абдилова Г.Б., Ибрагимов Н.К. БЕРІКТІК ШНЕГІН ЕСЕПТЕУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2025;(1(17)):66-71. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-1(17)-8
For citation:
Shayakhmetova M., Kassenov A., Lobasenko B., Abdilova G., Ibragimov N. CALCULATION OF THE STRENGTH AUGER. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2025;(1(17)):66-71. (In Russ.) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-1(17)-8