Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

ЖЕРГІЛІКТІ ЖЕРДЕ ӨСЕТІН ШЫРҒАНАҚ ӨНІМІНІҢ ДӘРУМЕНДІК ҚҰРАМЫН ТАЛДАУ

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-4(16)-31

Толық мәтін:

Аннотация

Бұл мақалада тамақ өнімдерін құнды дәрумендермен және минералдармен одан әрі байыту үшін зерттеу объектісі ретінде алынған жергілікті жерде өсетін жабайы шырғанақ өнімін талдау нәтижесі сипатталады.
Шырғанақ бірқатар маңызды биологиялық белсенді қосылыстардың құнды көзі болып табылады. Оның жемістерінде суда және майда еритін витаминдер, липидтер, полифенолдар, көмірсулар, амин қышқылдары және минералдар бар. Дегенмен, оның құрамында жоғары физиологиялық белсенділігі бар және бірқатар ауруларды емдеуде қолданылатын бірегей майдың болуына байланысты үлкен қызығушылық тудырады.
Аналитикалық мақсатта қолданылатын тиімділігі жоғары сұйық хроматографсына қысқаша сипаттама берілді. Талдау үшін дәрумендердің стандартты ерітінділері, фосфор қышқылы, сұйық хроматографияға арналған ацетонитрил қолданылды. Дәрумендерді анықтау тәсілінде талданатын сынаманы дайындаудан бастаймыз және талдау жасаудың сатылы жолы көрсетілді.
Талдау нәтижесіндегі тағамдық құндылығы сақиналы диаграмма түрінде берілді және шырғанақ құрамында айтарлықтай, яғни 81-89 % судың болатындығы байқалды, сондықтан ол шырынды жемістер тобына кіреді. Шырғанақ құрамында ағзаның дұрыс қалыптасуына пайдалы майда және суда еритін дәрумендер (Е, В тобы) мен макро- және микро- элементтерге бай екендігі анықталды.

Авторлар туралы

Н. Мұратжанқызы
«Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті» КеАҚ
Қазақстан

Назерке Мұратжанқызы – «Технологиялық машиналар және жабдықтар» білім беру бағдарламасының ізденушісі 

071412, Қазақстан Республикасы, Семей қ., Глинка к-сі, 20 А 



Ә. Л. Қасенов
С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
Қазақстан

Әміржан Леонидович Қасенов – техника ғылымдарының докторы, «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының профессор м.а. 

 010011, Қазақстан Республикасы, Астана қ., Жеңіс даңғылы, 62 



С. Д. Токаев
С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
Қазақстан

Серик Дуйсенгалиевич Токаев – техника ғылымдарының кандидаты, «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының аға оқытушысы 

010011, Қазақстан Республикасы, Астана қ., Жеңіс даңғылы, 62 



Г. Б. Абдилова
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан

Галия Бекеновна Абдилова – техника ғылымдарының кандидаты, қауымдастырылған профессор, «Технологиялық жабдықтар» кафедрасының меңгерушісі 

 071412, Қазақстан Республикасы, Семей қ., Глинка к-сі, 20 А 



Б. А. Лобасенко
Кемерово мемлекеттік университеті
Ресей

Борис Анатольевич Лобасенко – техника ғылымдарының докторы, «Өнеркәсіптік дизайн» кафедрасының профессоры 

650000, Ресей Федерациясы, Кемерово қ., Красная к-сі, 6 



Әдебиет тізімі

1. Tahseen F.M. Functional Food / F.M. Tahseen // A Review. European Academic Research. – 2016. – Vol. IV – September.

2. Functional foods and their impact on health. / M.M. Essa et al // Journal of Food Science and Technology. – 2023. – Vol. 60. – P. 820-834.

3. Sea buckthorn berries: A potential source of valuable nutrients for nutraceuticals and cosmoceuticals / M.B. Lalit et al // Food Research International. – 2011. – № 44. – Р. 1718-1727.

4. Никулина Е.О. Облепиховый шрот как функциональный ингредиент для создания продуктов функционального назначения. / Е.О. Никулина, Г.В. Иванова, О.Я. Кольман // Вестник КрасГАУ. – 2015. – № 10(109). – Р. 98-105.

5. Сычев К.С. Практическое руководство по жидкостной хроматографии / К.С. Сычев. – Москва: Техносфера, 2010. – 272 с.

6. Высокоэффективая жидкостная хроматография поколения LC-20 буклет – [Электрон. ресурс]. – URL: https://www.shimadzu.com/.

7. Mineral Composition of Sea Buckthorn / Zh. Tokhtarov et al // Research Journal of Pharmaceutical Biological and Chemical Sciences. – 2016. – № 7(4). – Р. 1373-1377.

8. Nieder R. Macro- and Secondary Elements and Their Role in Human Health. / R. Nieder, D.K. Benbi, F.X. Reichl // In: Soil Components and Human Health. Springer, Dordrecht. – 2018. https://doi.org/10.1007/978-94-024-1222-2_6.

9. Рожнов Е.Д. Научно-практические основы технологий напитков из облепихи крушиновидной (hippophae rhamnoides l.) повышенной стабильности: дис. … канд. тех. наук: 05.18.07 / Рожнов Евгений Дмитриевич; ФГБОУ ВО «Уральский гос. экон. уни-т»; науч. рук. М.Н. Школьникова. – Екатеринбург. – 2021. – 367 с.

10. Использование порошка облепихи в производстве кондитерских изделий / Н.Н. Типсина и др. // Вестник КрасГАУ. – 2013. – № 5 – с. 223-228.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Мұратжанқызы Н., Қасенов Ә.Л., Токаев С.Д., Абдилова Г.Б., Лобасенко Б.А. ЖЕРГІЛІКТІ ЖЕРДЕ ӨСЕТІН ШЫРҒАНАҚ ӨНІМІНІҢ ДӘРУМЕНДІК ҚҰРАМЫН ТАЛДАУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2024;1(4(16)):237-243. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-4(16)-31

For citation:


Muratzhankyzy N., Kassenov A., Tokayev S., Abdilova G., Lobasenko B. DETERMINATION OF QUALITATIVE INDICATORS OF PRESS EQUIPMENT IMPROVEMENT FOR SEA BUCKTHORN JUICE PRODUCTION. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2024;1(4(16)):237-243. (In Kazakh) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-4(16)-31

Қараулар: 48


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X