ЕТТІ БАЛАПАН РАЦИОНЫНДА ЖҤЗІМ СЫҒЫНДЫСЫН ҚОЛДАНУ АЛҒЫШАРТТАРЫ
Аннотация
Мақалада етті бағыттағы балапандар рационында жүзім сығындысының ұнын қолданудың экономикалық тиімділігіі мен құс етінің және одан жасалатын дайын ӛнімдердің сапасы мен қауіпсіздік кӛрсеткіштеріне әсер ету нәтижелері кӛрсетілген. Сонымен қатар жүзім сығындысының ұны биологиялық белсенді заттарға бай, сол себепті жаңа жемдік азық құстарды азықтандыруда биологиялық рационның құндылығын арттырады, екінші жағынан құрама жем құрамына кіретін кобальт, марганец, цинк тұздарының шығынын азайтады. Жүзім сығындысының ұнын азықтық мақсатта қолдана отырып 2 мәселені шешуге болатыны дәлелденген: біріншісі – қалдық ӛнімді еттік балапандарды азықтандыруда қолдана отырып экологияны сақтау; екіншісі – жүзім сығындысының пайдалы қасиеттерін пайдалана отырып балалар тамақтануына арналған таптырмас шикізат және қауіпсіз ӛнім алу.
Авторлар туралы
Ш. А. АбжановаҚазақстан
И. А. Глотова
Ресей
М. К. Курманахынова
Қазақстан
Б. Ш. Джетписбаева
Қазақстан
Әдебиет тізімі
1. Батырбаева Н. Б. Ҿсімдік шаруашылығының жанама ҿнімдерінтиімді пайдалану негізінде қҧрама жем технологиясын жасау: (PhD) философия докторы диссертациясы. АТУ, Алматы. − 2015, 14, − 54-58, − 102 бет;
2. Шуманский А. В. Обоснование рационального использования яблочных, виноградных и томатных выжимок в кормлении кур мясных и яичных кроссов: автореф. ... докт.с – х.наук / А. В. Шуманский. – Сергиев Посад, 1994. – С. 44-64.
3. Батькова И. А. Получение экстрактов выжимок и семян винограда с антиоксидантным действием И. А. Батькова [и др.] // Виноделие и Виноградство. – 2014. – № 1. – С. 33-35.
4. Стеле Р. Срок годности пищевых продуктов: Расчет и испытание / Р. Стеле. - Спб.: Профессия, 2008. – 480 с.
5. Selani M. M. Wine industry residues extracts as natural antioxidants in raw and cooked chicken meat during frozen storage // Meat Sci. – 2011. – Vol. 88, № 3.– P. 397 – 403.
6. Lutterodt H. Fatty acid composition oxidative stability, antioxidant and antiproliferative properties of selected cold – pressed grape seed oils and flours // Food Chem. – 2011. – Vol. 128, № 2. – P. 391-399.
7. Baydar N. G. Determination of antibacterial effects and total phenolic contents of grape (Vitisvinifera L.) seed extracts // Int. J. Food Sci. and Technol. – 2006. – Vol. 41, № 7. – P. 799-804.
8. Ju Zhi, Y. Subcritical water extraction of anthocyanins and other phenolics from dried red grape skin // Food Sci. – 2005. – Vol. 70, № 4. – P. 270-276.
9. Garcia – Marino, M. Recovery of catechins and proanthocyanidins from winery by products using subcritical water extraction // Anal. chim. acta. - 2005. - Vol. 563, № 1 – 2. - P. 44-50.
10. Floris T. Antoxidant compounds recovery from grape residues by a supercritical antisolvent assisted process // Fluids. – 2010. – Vol. 54, № 2. – P. 165-170.
11. Spigno G., Tramelli L., De Faveri D. M. Effects of extraction time, temperature and solvent on concentration and antioxidant activity of grape marc phenolics // J. Food Eng. – 2007. – Vol. 81, № 4. – P. 200-208.
12. Прангишвили В. Экономическая эффективность производства витаминной муки из вегетативных отходов виноградной лозы / В. Прангишвили, Г. Джапаридзе, Д. Квирикашвили // Труды Всесоюзного НИИ комбикормов. - Воронеж, 1979. – 232 с.
13. Шепелев А. Ф. Товароведение и экспертиза зерномучных товаров: Учебное пособие / А. Ф. Шепелев, И. А. Печенежская. – М.: ИЦК «МарТ»;Ростов–на–Дону: 2004. – 128 с.
14. Петрухин И. В. Корма и кормовые добавки: Справочник / И. В. Петрухин. – М.: Росагропромиздат, 1989. – 155 с.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Абжанова Ш.А., Глотова И.А., Курманахынова М.К., Джетписбаева Б.Ш. ЕТТІ БАЛАПАН РАЦИОНЫНДА ЖҤЗІМ СЫҒЫНДЫСЫН ҚОЛДАНУ АЛҒЫШАРТТАРЫ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2020;(4(92)):171-175.
For citation:
Abzhanova Sh., Glotova I., Kurmanakhynova M., Jetpisbayeva B. PREREQUISITES FOR THE USE OF GRAPE EXTRACT IN THE DIET OF MEAT CHICKENS. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(4(92)):171-175. (In Kazakh)