АЛМАТЫ ОБЛЫСЫ РАЙЫМБЕК АУДАНЫ «ШӘЛКӨДЕ» АУЫЛЫНЫҢ ШАРУАШЫЛЫҚ БИЕ СҮТТЕРІНІҢ ТАҒАМДЫҚ ҚҰНДЫЛЫҒЫН ЗЕРТТЕУ
https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-4(16)-30
Аннотация
Мақалада Алматы облысы Райымбек ауданының «Шәлкөде» ауылындағы шаруашылық қожалығынан алынған бие сүтінің төрт түрлі үлгісіне органолептикалық, физикалық және химиялық көрсеткіштері бойынша зерттеу жүргізілді. MilkoScan FT 1 сүт анализаторында бие сүтінің сапалық көрсеткіштері анықталып, жаз және күз айларындағы орташа нәтижелері салыстырылды.
Алматы облысы, Райымбек ауданының «Шәлкөде» ауылындағы биелердің сүтінің физика-химиялық көрсеткіштерін зерттеу нәтижелері бие сүтінің тағамдық құндылығын анықтауға бағытталған. Зерттеу барысында сүттің майлылығы, ақуыз мөлшері, құрғақ заттар, лактоза, глюкоза және казеин сияқты негізгі көрсеткіштер қарастырылды.
Майлылық көрсеткіші 1,95% пен 2,03% аралығында, бұл бие сүтінің орташа майлылығы екенін көрсетеді. Ақуыздың мөлшері 1,5%-2,2% аралығында, бұл сүттің биологиялық құндылығын көрсетеді. Құрғақ заттардың құрамы 11,73%-11,75% шамасында, бұл сүттегі минералдар мен қоректік заттардың молдығын көрсетеді.Лактоза деңгейі 7,01% болып, сүттің тәтті дәмін қамтамасыз етеді және негізгі энергия көзі болып табылады. Глюкоза мөлшері шамамен 0.27%-0.28%, бұл көрсеткіштердің тұрақтылығы биелердің жақсы күтім мен азықтандыру жағдайында екенін дәлелдейді. Казеиннің құрамы 1,27%-1,31% аралығында, бұл бие сүтінің ақуыздық сапасын анықтайды.
Жалпы, зерттеу нәтижелері бие сүтінің тағамдық құндылығын жоғары бағалауға мүмкіндік береді. Сүттің барлық физика-химиялық көрсеткіштері тұрақты және сапалы екенін көрсетеді.
Тірек сөздер
Авторлар туралы
П. Б. АшимоваҚазақстан
Перизат Бакытжановна Ашимова – «Тағамдық биотехнология» кафедрасының докторанты
050012, Қазақстан Республикасы, Алматы қ., Төле би к-сі, 100
А. Д. Серикбаева
Қазақстан
Асия Демеухановна Серикбаева – биология ғылымдарының докторы, профессор, «Тағам өнімдерінің технологиясы және қауіпсіздігі» кафедрасының профессоры, Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
050012, Қазақстан Республикасы, Алматы қ., Төле би к-сі, 100
Г. Т. Туменова
Қазақстан
Галия Тлеухановна Туменова – «Тағам қауіпсіздігі» кафедрасының профессоры
050012, Қазақстан Республикасы, Алматы қ., Төле би к-сі, 100
А. Т. Қожабергенов
Қазақстан
Ақылжан Туралиевич Кожабергенов – қауымдастырылған профессоры «Тағам өнімдерінің
технологиясы және қауіпсіздігі» кафедрасының, Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
050012, Қазақстан Республикасы, Алматы қ., Төле би к-сі, 100
В. С. Жамурова
Қазақстан
Венера Серикбаевна Жамурова – қауымдастырылған профессоры «Тағам өнімдерінің технологиясы және қауіпсіздігі» кафедрасының, Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
050012, Қазақстан Республикасы, Алматы қ., Төле би к-сі, 100
Әдебиет тізімі
1. Горбатова К.К. Биохимия молока и молочных продуктов: учебник для вузов / К.К. Горбатова, П.И. Гунькова. – 5-е изд., испр.и доп. – Санкт-Петербург : ГИОРД, 2021. – 336 с.
2. Шайкамал Г.И. Анализ микрофлоры кумыса, полученного из различных регионов Казахстана [Мәтін] / Г.И. Шайкамал, Ж.Б. Жунусова, Г.А. Баисеев // Ғылым және білім. – 2018. – № 3(52). – С. 115-120.
3. Шигаева М.Х. Микрофлора национальных кисломолочных напитков / М.Х. Шигаева, М.Ш. Оспанова - Алма-Ата: Наука, 1983. – 227 с.
4. Пробиотические препараты и механизм их действия / К.А. Тулемисова и др. // Биотехнология, Теория и практика. - 2004. - № 2. - С.124-128.
5. Дудикова Г.Н. Коллекция культур микроорганизмов для пищевой и перерабатываемой промышленности / Г.Н. Дудикова //Биотехнология. Теория и практика. – 2001. - №3(4). - С. 79-82.
6. Шарманов Т.Ш. Лечебные свойства кумыса и шубата / Т.Ш. Шарманов, А.К. Жангабылов. - Алма-Ата: Ғылым, 1991. – 176 с.
7. Жақтаева А. Қымыз жанға-дауа, дертке-шипа / А. Жақтаева. – Алматы: Жас қаламгер, 2010.
8. Алимарданова М.К. Состав и биотехнологические свойства молока: учеб. пособие / М.К. Алимарданова. – Алматы, 2007, 33 с.
9. Алимарданова М.К. Научно-практические основы производства национальных молочных продуктов: дисс…докт. техн. наук: 05.18.04 / Алимарданова Мариям Калабаевна. – Алматы, 2006. – 379 с.
10. Түйе сүті мен уызыдағы иммуноглобулиндердің жыл мезгіліне байланысты өзгеруі / М.Х. Нармұратова және т.б. // 2-ая международная конференция «Актуальные вопросы диагностики болезней животных». – Алматы. – 2005. – С. 145.
11. Алексеева Н.В. Кумыс с добавлением пробиотических культур Lactobacillus acidophilus и Bifidobacterium spp / Н.В. Алексеева, Е.В. Минеев, Ш.Ш. Махмудова // Бюллетень науки и практики. – 2018. – Т. 4, № 4. – С. 212-220.
12. Бояринова И.В. Новый белковый кисломолочный продукт / И.В. Бояринова // Пищевая промышленность. – 2014. – № 8. – С. 43-45.
13. Alexeyeva N. To the question on the technology of koumiss production / N. Alexeyeva, E. Mineyev // Бюллетень науки и практики. – 2017. – № 10(23). – С. 138-144.
14. Navraltilova P. Content of nutritionally important components in mare milk fat / P. Navraltilova // Mjekarstvo. – 2018. – Vol. 68(4). – P. 282-294.
15. Guo L. Priduction technology, nutritional, and microbiological investigation of traditionally fermented mare milk (Chigee) from Xilin Gol in China / L. Guo // Food Science and Nutrition. – 2019. – P. 1-8.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Ашимова П.Б., Серикбаева А.Д., Туменова Г.Т., Қожабергенов А.Т., Жамурова В.С. АЛМАТЫ ОБЛЫСЫ РАЙЫМБЕК АУДАНЫ «ШӘЛКӨДЕ» АУЫЛЫНЫҢ ШАРУАШЫЛЫҚ БИЕ СҮТТЕРІНІҢ ТАҒАМДЫҚ ҚҰНДЫЛЫҒЫН ЗЕРТТЕУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2024;1(4(16)):229-237. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-4(16)-30
For citation:
Ashimova P.B., Serikbayeva A.D., Tumenova G.T., Kozhabergenov A.T., Zhamurova V.S. A STUDY OF THE NUTRITIONAL VALUE OF MARE'S MILK FROM A PRIVATE FARM FROM THE VILLAGE OF SHALKODE, RAYYMBEK DISTRICT, ALMATY REGION. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2024;1(4(16)):229-237. (In Kazakh) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-4(16)-30