Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

АЗЫҚ ЖҰМЫРТҚАСЫНЫҢ САЛЫСТЫРМАЛЫ СИПАТТАМАСЫ

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-3(15)-13

Толық мәтін:

Аннотация

Әлемде ең көп тұтынылатын құс жұмыртқасы тауық пен үйрек жұмыртқасы болып табылады. Жұмыртқа құрамында барлық маңызды аминқышқылдары бар, бұл оларды толық ақуыздың тамаша көзі етеді. Тауық пен үйрек жұмыртқасының ақуыздары құрамы жағынан ұқсас және көптеген функционалдық қасиеттерге ие.

Бұл жұмыстың мақсаты – Қазақстанда өндірілетін әртүрлі типтегі коммерциялық қолжетімді жұмыртқалардың химиялық құрамы мен сапалық сипаттамаларын салыстырмалы түрде сипаттау. Жұмыста анықтаудың жалпы қабылданған химиялық және физикалық әдістері қолданылды, нәтижесінде жұмыртқаның барлық түрлері сапалық сипаттамалары мен химиялық құрамы бойынша ерекшеленетіні анықталды. Жүргізілген тәжірибелер үйрек жұмыртқасының ең үлкен массасы (79,49 г) екенін анықтады. Жұмыртқаның ақуызында сілтілі рН, ал сарысында бейтарап рН бар. Ең көп су мөлшері тауық ақуызында (87,7%), липидті үйрек жұмыртқасында – 36,79%, күлділігі бөдене жұмыртқасында – 1,8 г тең.

Зерттеу нәтижелері стандарт талаптарына сәйкес келетін шикізаттан жұмыртқа өнімдерін жасауда қолданылады.

Авторлар туралы

С. Г. Каманова
С. Сейфуллин атындаңы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
Қазақстан

Светлана Георгиевна Каманова – техника ғылымдарының магистрі,

010000, Астана қ., Жеңіс даңғылы 62



Л. А. Мурат
С. Сейфуллин атындаңы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
Қазақстан

Линара Азаматқызы Мурат – техника ғылымдарының магистрі,

010000, Астана қ., Жеңіс даңғылы 62



Ә. И. Есенжан
С. Сейфуллин атындаңы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
Қазақстан

Ибрағимұлы Есенжан Әділ – «Ауыл шаруашылығы өнімдерін өндіру және қайта өңдеу технологиясы» бакалавры,

010000, Астана қ., Жеңіс даңғылы 62



С. А. Садуакасова
С. Сейфуллин атындаңы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
Қазақстан

Сауле Абдуахаповна Садуакасова – биология ғылымдарының кандидаты,

010000, Астана қ., Жеңіс даңғылы 62



Г. Х. Оспанкулова
С. Сейфуллин атындаңы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
Қазақстан

Гульназым Хамитовна Оспанкулова – биология ғылымдарының кандидаты,

010000, Астана қ., Жеңіс даңғылы 62



Әдебиет тізімі

1. Abeyrathne E.D.N.S. Egg white proteins and their potential use in food processing or as nutraceutical and pharmaceutical agents – A review // E.D.N.S. Abeyrathne, H.Y. Lee, D.U. Ahn // Poultry science. – 2013. – Т. 92, № 12. – С. 3292-3299.

2. Gutierrez M.A. Nutritive evaluation of hen eggs // M.A. Gutierrez, H. Takahashi, L.R. Juneja // Hen eggs. CRC Press. – 2018. – Р. 25-35.

3. General chemical composition of hen eggs / H. Sugino, T. Nitoda, L.R. Juneja // Hen eggs. CRC press. – 2018. – Р. 13-24.

4. Li-Chan E.C.Y. The chemistry of eggs and egg products / E.C.Y. Li-Chan, W.D. Powrie, S. Nakai // Egg science and technology. CRC Press. –2017. – Р. 105-175.

5. Isolation and purification of immunoglobulins from chicken eggs using thiophilic interaction chromatography / Hansen P. et al. // Journal of immunological methods. – 1998. – Т. 215. – №. 1-2. – С. 1-7.

6. Effect of housing system and eggshell colour on biochemical and microbiological characteristics of pheasant eggs / Nowaczewski S. et al // Archiv fur Geflugelkunde. – 2013. – № 77(4). – Р. 226- 233.

7. Kovacs-Nolan J. Advances in the value of eggs and egg components for human health / J. KovacsNolan, M. Phillips, Y. Mine // Journal of agricultural and food chemistry. – 2005. – Т. 53, № 22. – Р. 8421-8431.

8. Amino acid composition of hen's egg / P. Lunven et al / British Journal of Nutrition. – 1973. – Т. 30, № 2. – Р. 189-194.

9. Song K.T. A comparison of egg quality of pheasant, chukar, quail and guinea fowl / K.T. Song, S.H. Choi, H.R. Oh // Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. – 2000. – Т. 13, № 7. – Р. 986- 990.

10. AOAC, Official methods of analysis, 13th ed. Food com position, Additives, Natural contaminants Eggs and eggs products (chapter 24) / Association of Official Analytical Chemists, Inc. Arlington, Virginia, USA, 1990. – Р. 1018.

11. ГОСТ 31469-2012. Пищевые продукты переработки яиц сельскохозяйственной птицы. Методы физико-химического анализа. – М.: Стандартинформ, 2014. – 44 с.

12. Rhim J.W. Effects of soy protein coating on shell strength and quality of shell eggs / J.W. Rhim, C.L. Weller, A. Gennadios // Food Science and Biotechnology. – 2004. – Т. 13, № 4. – Р. 455-459.

13. Scott T.A. The effect of storage and strain of hen on egg quality / T.A. Scott, F.G. Silversides // Poultry science. – 2000. – Т. 79, № 12. – Р. 1725-1729.

14. Powrie W.D. Chemistry of eggs and egg products / Egg science and technology. – 1977. – Р. 65-67.

15. Kaewmanee T. Changes in chemical composition, physical properties and microstructure of duck egg as influenced by salting / T. Kaewmanee, S. Benjakul, W. Visessanguan // Food Chemistry. – 2009. – Т. 112, № 3. – Р. 560-569.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Каманова С.Г., Мурат Л.А., Есенжан Ә.И., Садуакасова С.А., Оспанкулова Г.Х. АЗЫҚ ЖҰМЫРТҚАСЫНЫҢ САЛЫСТЫРМАЛЫ СИПАТТАМАСЫ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2024;(3(15)):91-96. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-3(15)-13

For citation:


Kamanova S., Murat L., Yessenzhan A., Saduakhasova S., Ospankulova G. COMPARATIVE CHARACTERISTICS OF FOOD EGGS. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2024;(3(15)):91-96. (In Russ.) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-3(15)-13

Қараулар: 149


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X