Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

ЖАҢА ТУРАЛҒАН ЖАРТЫЛАЙ ФАБРИКАТТАРДЫ ЗЕРТТЕУ

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-2(14)-14

Толық мәтін:

Аннотация

Ақуызға өсіп келе жатқан әлемдік сұранысты қанағаттандыру ұсыныс тұрғысынан қиындықтарға әкеледі. Тұтынушының қабылдауына байланысты еттің жанама өнімдерін пайдалану арқылы жануар ақуыздарын пайдалануды ұлғайту шешімнің бір бөлігі болуы мүмкін.Бұл зерттеуде ет өнімдерін қолданудың болашағы зерттелді сиыр еті бүйрек, жүрек, тіл, қарын сияқты, сондай-ақ жергілікті өсімдік шикізаты ұнтақ туралған жартылай фабрикаттар (котлеттер) өндірісі. Сонымен қатар, ет өнімдерінің ассортиментінің артуы кәсіпорындарға икемді және өзгермелі нарықтық жағдайларға бейімделуге мүмкіндік береді. Жаңа өнімдер тұтынушылардың назарын аударып, қайта өңдеу кәсіпорындарының негізгі бәсекелестік артықшылығына айналуы мүмкін. Өнім желісін кеңейту сонымен қатар сату көлемін ұлғайту арқылы кірісті арттыруға және кәсіпорынның қаржылық жағдайын жақсартуға ықпал етеді.
Зерттеудің мақсаты биологиялық құндылығы жоғары емдік-профилактикалық тамақтанудың жаңа өнімдерін өндіру үшін қайталама ет шикізатын ұтымды пайдалану болып табылады. Бұл мақалада сенсорлық және органолептикалық көрсеткіштер, физика-химиялық көрсеткіштер (ақуыз, май, көмірсулар, ылғал, күл,), витаминдік құрамы, сондай-ақ жергілікті өсімдік тары ұнтағы қосылған жаңа туралған жартылай фабрикаттардың текстуралық Профильді талдауы зерттелді.

Авторлар туралы

Р. С. Алибеков
М. Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті
Қазақстан

Равшанбек Султанбекович Алибеков – химия ғылымдарының кандидаты, профессор, Тоқыма және тамақ инженериясы жоғары мектебі 

160012, Қазақстан Республикасы, Шымкент қаласы, Тәуке хан даңғылы, 5 



Э. А. Габрильянц
М. Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті
Қазақстан

Элеонора Арутюновна Габрильянц – докторант, Тоқыма және тамақ инженериясы жоғары мектебі 

160012, Қазақстан Республикасы, Шымкент қаласы, Тәуке хан даңғылы, 5 

 



К. А. Уразбаева
М. Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті
Қазақстан

Клара Абдразаковна Уразбаева – техника ғылымдарының кандидаты, профессор, Тоқыма және тамақ инженериясы жоғары мектебі 

160012, Қазақстан Республикасы, Шымкент қаласы, Тәуке хан даңғылы, 5 



А. А. Утебаева
М. Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті
Қазақстан

Айдана Аскаровна Утебаева – PhD, Тоқыма және тамақ инженериясы жоғары мектебі

160012, Қазақстан Республикасы, Шымкент қаласы, Тәуке хан даңғылы, 5 



А. А. Аблаш
М. Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті
Қазақстан

Айгерим Абдрашидовна Аблаш – магистр, Тоқыма және тамақ инженериясы жоғары мектебі

160012, Қазақстан Республикасы, Шымкент қаласы, Тәуке хан даңғылы, 5 

 



Әдебиет тізімі

1. Разработка рецептуры и технологии мясокомбинированных полуфабрикатов / Л.А. Каимбаева и др. // Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. – 2019. – № 1. – C. 30-35.

2. Lafarga T. Bioactive peptides from meat muscle and byproducts: generation, functionality and application as functional ingredients / T. Lafarga, M. Teagase // Meat Sci. – 2014. № 98. Р. 227-239.

3. Study of biologically active peptides in chesemaking / E.A. Gabrilyants et al // ICITE Nov. 10-112021. – P. 114.

4. The use of food by-products as a novel for functional foods: Their use as ingredients and for the encapsulation process / А. Talita et al // Trends in Food Science & Technology. 2021. – Vol. 108. – P. 269-280.

5. Chandra M.V. Texture Profile Analysis and Functional Properties of Gelatin from the Skin of Three Species of Fresh Water Fish / M.V. Chandra, B.A. Shamasundar // Int. J. Food Properties. – 2014. – № 18(3). – Р. 572-584.

6. Radocaj O.F. Optimization of the texture of fat- based spread containing hull-less pumpkin (Cucurbita pepo L) seed press-cake. / O.F. Radocaj, E.B. Dimic, V.B. Vujasinovic // Acta Period. Technol. – 2011. – № 42. – Р. 1-288.

7. Rahman, M.S. Instrumental texture profile analysis of gelatin gel extracted from grouper skin and commercial (bovine and porcine) gelatin gels / M.S. Rahman, A.I. Al-Mahrouqi // Int. J. Food Sci. Nutri. – 2009. – № 60. – Р. 229-242.

8. Liu H.Y. Characteristics of the gelatin extracted from Channel Catfish (Iactalurus Punctatus) head bones. / H.Y. Liu, J. Han, S.D. Guo // Food Sci. Technol. – 2009. – № 42. – Р. 540-544.

9. Helkar P.B. Food Industry ByProducts used as a Functional Food Ingredients. / P.B. Helkar, A.K. Sahoo, N.J. Patil // Int J Waste Resour. – 2016. – № 6. Р. 248. DOI: https://doi.org/10.4172/2252-5211.1000248.

10. Мораш В.В. Технология хлебобулочного сдобного изделия с экстрактом толокна. / В.В. Мораш, Ю.Г. Розенфельд, Н.Л. Чернопольская // Состояние и перспективы развития наилучших доступных технологий специализированных продуктов питания. – Омск, 30 мая 2019 г.

11. ГОСТ EN 14663-2014. Продукция пищевая. Определение витамина В2 с помощью высокоэффективной жидкостной хроматографии. – М.: Стандартинформ, 2016. – 32 с.

12. ГОСТ EN 14663-2014. Продукция пищевая. Определение витамина В6 (включая гликозилированные формы) методом высокоэффективной жидкостной хроматографии. – М.: Стандартинформ, 2016. – 32 с.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Алибеков Р.С., Габрильянц Э.А., Уразбаева К.А., Утебаева А.А., Аблаш А.А. ЖАҢА ТУРАЛҒАН ЖАРТЫЛАЙ ФАБРИКАТТАРДЫ ЗЕРТТЕУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2024;1(2(14)):105-113. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-2(14)-14

For citation:


Alibekov R.S., Gabrilyants E.A., Urazbaeva K.A., Utebaeva A.A., Ablash A.A. RESEARCH OF NEW CHOPPED SEMI-FINISHED PRODUCTS FROM OFFAL. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2024;1(2(14)):105-113. (In Russ.) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-2(14)-14

Қараулар: 178


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X