Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

ИТМҰРЫН ЖЕМІСІНЕН ЭКСТРАКТ АЛУ ҮШІН УЛЬТРАДЫБЫСТЫҚ ЭКСТРАКЦИЯ ПАРАМЕТРЛЕРІН НЕГІЗДЕУ (ROSA CANINA L.)

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-2(14)-12

Толық мәтін:

Аннотация

Мақалада экстрактивті заттардың шығуына этанолдың әртүрлі концентрациясы бар (30%, 40%, 50%, 60%, 70%, 80% және 96%) экстрагенттердің әсерін зерттеу нәтижелері келтірілген және экстрактивті заттардың ең көп шығымы экстрагент ретінде 40% этил спиртін пайдалану кезінде алынғаны анықталған. Сондықтан бұл шоғырлану одан арғы эксперименттер үшін негізгі экстрагент ретінде таңдалды. Этанол, атап айтқанда, фенол қосылыстарын, флавоноидтар мен органикалық қышқылдарды қоса алғанда, қосылыстардың кең спектрін алу қабілетінің арқасында өсімдік шикізаты үшін кеңінен пайдаланылатын экстрагент болып табылады. Соңғы жылдары ультрадыбыстық экстракция экстракция тиімділігін арттыру, экстракция уақытын қысқарту және еріткіштерді пайдалануды барынша азайту қабілетінің арқасында назарды өзіне аударды, бұл әдіс экологиялық таза және экономикалық тиімді етеді. Ит итінің жемістерінен спирттік сығындыны алу үшін ультрадыбыстық экстракцияның оңтайлы параметрлері белгіленді (RosaCaninaL.) - экстрактивті заттардың ең көп шығымы экстракция ұзақтығы 30 минут, экстракция температурасы 50 0С, ультрадыбыстың қуаты 35 кГц болғанда алынды. Осы параметрлерді оңтайландыра отырып, шикізаттан биологиялық белсенді қосылыстардың ең көп санын алуға болады, бұл түпкілікті өнімнің неғұрлым жоғары сапасына әкеледі.

Авторлар туралы

Г. К. Искакова
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан

Галия Куандыккызы Искакова – техника ғылымдарының докторы, «Астық өнімдері және өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының профессоры 

 050012, Қазақстан Республикасы, Алматы қ.,Төле би 100 



А. С. Абдреева
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан

Асемкул Садуақасқызы Абдреева – «Тағамдық  биотехнологиясының» докторанты 

 050012, Қазақстан Республикасы, Алматы қ.,Төле би 100 



Э. Б. Аскарбеков
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан

Эрик Бирликович Аскарбеков – «Астық өнімдері және өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының қауымдастырылған профессоры

 050012, Қазақстан Республикасы, Алматы қ.,Төле би 100 



Н. Б. Батырбаева
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан

Нургуль Базиловна Батырбаева – «Астық өнімдері және өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының қауымдастырылған профессоры 

 050012, Қазақстан Республикасы, Алматы қ.,Төле би 100 



А. И. Самадун
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан

Абдысемат Исамидинұлы Самадун – «Химия, химиялық технология және экология» кафедрасың докторанты 

 050012, Қазақстан Республикасы, Алматы қ.,Төле би 100 



Әдебиет тізімі

1. Iorgacheva E.G. The potential of medicinal, aromatic plants in improving the quality of wheat bread / E.G. Iorgacheva, T.E. Lebedenko // East European Journal of Advanced Technologies. – 2014. – № 2. – P.101-108.

2. Phytochemistry of Medicinal Plants / M. Saxena et al // Journal of Pharmocognosy and Phytochemistry. – 2013. – Vol. 1(6). – P. 168-182.

3. Yakovlev G.P. Medicinal raw materials of plant and animal origin. Pharmacognosy: textbook / G.P. Yakovlev; St. Petersburg: Special literature, 2006. – 845 p.

4. Wild plants of the Pavlodar region as potential sugar substitutes / B.Zh. Baymurzina et al // Biological sciences of Kazakhstan. – 2021. – № 3. – P. 8-15.

5. Vasfilova E.S. Wild medicinal plants of the Urals / E.S. Vasfilova, V.A. Mukhina; Ekaterinburg: Ural University Publishing House, 2014. – 204 p.

6. Assessment of medicinal plant resources in the forests of the Kazakhstan part of Altai and their ecological state / G.S. Aidarkhanova et al // Bulletin of Karaganda University. – 2019. – № 3. – P. 72-79.

7. Kotukhov Yu.A. List of medicinal plants of Kazakhstan Altai / Yu.A. Kotukhov, A.N. Danilova, S.A. Kubentayev; Ridder: Meda-Alliance, 2015. – 155 p.

8. Functional ingredients of wild plant fruits / A.S. Ovcharenko et al // Food industry. – 2017. – № 12. – P. 53-57.

9. Saricaoglu F.Т. Application of multi pass high pressure homogenization to improve stability, physical and bioactive properties of rosehip (Rosacanina L.) nectar / F.Т. Saricaoglu // Food Chem.– 2019. – № 1(282). – Р. 67-75. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.01.002.

10. Korkmaz M. Analysis of genetic relationships between wild roses (Rosa L. Spp.) growing in Turkey / M. Korkmaz, N.Y. Dogan // Food Chem. – 2018. – № 4(60). – Р. 305-310. DOI: https://doi.org/10.1007/s10301-0lq-037t-9.

11. Antioxidant properties of Rosehip fruit types (Rosa Canina sp.) selected from Bolu –Turkey / N. Ersoy et al // International Journal of Science and Knowledge. – 2015. – Т. 4, № 1. – Р. 51-59.

12. Gruenwald J. Rosa Canina – Rose hip pharmacological ingredients and molecular mechanics counteracting osteoarthritis–A systematic review / J. Gruenwald, R. Uebelhack, M.I. Moré // Phytomedicine. – 2019. – Т. 60. – Р. 152-158.

13. Characterization of bioactive compounds in rosehip species from East Anatolia region of Turkey / Z.T. Murathan et al. // Italian Journal of Food Science. – 2016. – № 28(2). – Р. 314-325.

14. Study of biodiversity of wild plants of the genus RosaL. in Kazakhstan and their molecular genetic identification / A.P. Muranets et al // Bulletin of ENU named after L.N. Gumilyov. Biological Sciences Series. – 2022. – № 2(139). – P. 44-60.

15. Bioactive Compounds and Antioxidant Activity in the Fruit of Rosehip (Rosacanina L. and Rosa rubiginosa L.) / P. Fabiola // Molecules. – 2023. – № 28(8) Р. 3544. DOI: https://doi.org/10.3390/molecules28083544.

16. Juice Powders from Rosehip (Rosacanina L.): Physical, Chemical, and Antiglycation Properties // A. Hendrysiak et al // Molecules. – 2023. – № 28(4). Р. 1674. DOI: https://doi.org/10.3390/molecules28041674.

17. Yegorova E.Yu. Wild-growing raw materials for dietary supplements / E.Yu. Yegorova, M.N. Shkolnikova // Food industry. – 2008. – P. 50-52.

18. Yeremeyeva N.B. Influence of extraction technology on the antioxidant activity of chokeberry fruit extracts / N.B. Yeremeyeva, N.V. Makarova // Bulletin of MSTU. – 2017. – Т. 20, No. 3. – P. 600-608. DOI: https://doi.org/10.21443/1560-9278-2017-20-3-600-608.

19. Maximizing total phenolics, total flavonoids contents and antioxidant activity of Moringaoleifera leaf extract by the appropriate extraction method / B. Vongsak et al // Industrial Crops and Products. – 2013. – V. 44. – P. 566-571.

20. Duana H. Far infrared-assisted extraction followed by capillary electrophoresis for the determination of bioactive constituents in the leaves of Lyciumbarbarum Linn / H. Duana, Y. Chena, G. Chena // Journal of Chromatography A. – 2010. – V. 1217. – P. 4511-4516.

21. Ultrasound assisted extraction (UAE): A novel extraction technique for extraction of neutraceuticals from plants / M. Soni et al // Journal of Pharmacy Research. – 2010. – V. 3, № 3. – P. 636-638.

22. Ultrasound assisted extraction of phenolic compounds from grapes / C. Carrera et al // Analytica Chimica Acta. – 2012. – V. 732. – P. 100-104.

23. Chuchalin V.S. Technology for obtaining extraction herbal preparations: a textbook / V.S. Chuchalin – Tomsk: Publishing House of Siberian State Medical University, 2019. – 198 p.

24. The effects of ultrasound assisted extraction on yield, antioxidant, anticancer and antimicrobial activity of polyphenol extracts: A review / C.S. Dzah et al // Food Bioscience. – 2020. – № 35. – Р. 100547. DOI: https://doi.org/10.1016/j.fbio.2020.100547.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Искакова Г.К., Абдреева А.С., Аскарбеков Э.Б., Батырбаева Н.Б., Самадун А.И. ИТМҰРЫН ЖЕМІСІНЕН ЭКСТРАКТ АЛУ ҮШІН УЛЬТРАДЫБЫСТЫҚ ЭКСТРАКЦИЯ ПАРАМЕТРЛЕРІН НЕГІЗДЕУ (ROSA CANINA L.). Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2024;1(2(14)):92-98. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-2(14)-12

For citation:


Iskakova G.K., Абдреева A.S., Askarbekov E.B., Batyrbaeva N.B., Samadun A.I. SUBSTANTIATION OF ULTRASOUND-ASSISTED EXTRACTION PARAMETERS FOR OBTAINING AN EXTRACT FROM ROSE HIPS (ROSA CANINA L.). Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2024;1(2(14)):92-98. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-2(14)-12

Қараулар: 191


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X